XXXVIII Jornada Mundial de la Joventut a Lisboa – enviament·

La Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) és una trobada de joves de tot el món amb el Papa. És un fort moment d’evangelització per als milers de joves que es reuniran amb el Papa Francesc per celebrar la fe i oferir als participants una experiència d’Església universal, ajudant a promoure la pau, la unió  i la fraternitat entre les diferents nacions del món. Se celebrarà des del dia 1 d’agost fins al 6 de 2023.

De la nostra diòcesi hi participen 51 persones de les quals 17 són adults i la resta joves procedents de les parròquies de Deltebre – La Cava, Camarles, Els Lligallos, Tortosa, Jesús, La Sènia, Benicarló, La Ràpita i Alcanar. Cada parròquia ha fet el seu “enviament” i a Tortosa va tenir lloc el diumenge 30 de juliol a la parròquia “Mare de Déu dels Dolors” amb  una Eucaristia a les 9 hores, celebrada pel seu Rector, Il·lm. José Luís Arín Roig, Vicari General de la diòcesi i actualment Administrador Diocesà.

S’inicià la celebració amb el cant d’entrada “Juntos como hermanos”. Tot seguit, Rosa Cid, una de les persones encarregades de preparar la JMJ de la diòcesi, va fer la monició d’entrada, remarcant que era una celebració especial perquè al final de l’Eucaristia tindria lloc l’enviament del grup de joves allí presents, per unir-se amb molts altres joves i poder reunir-se amb el Sant Pare a Lisboa.

Les lectures foren a càrrec dels participants de la JMJ. La 1a del primer llibre del Reis (1Re 3,5.7-12).  El Salm responsorial (118): “Com estimo la vostra llei, Senyor”. La 2a lectura de la carta de sant Pau als cristians de Roma (Rm 8,28-30). Mn. Arín proclamà l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 13,44-52).

Inicià l’homilia fent referència a la primera lectura, el llibre dels Reis: “En aquells dies, el Senyor s’aparegué a Salomó en un somni… i li digué: Digue’m què vols que et doni. Salomó li respongué:…Feu al vostre servent la gràcia de saber escoltar…” Salomó li demanà al Senyor un cor per saber escoltar, perquè per escoltar bé es necessita un cor, tant per escoltar Déu com els altres en les seues necessitats.  Senyor, què vols de mi? Què esperes de mi? Si escoltem Déu, escoltarem també els germans. Tot seguit comentà l’Evangeli: “Amb el Regne del cel passa com amb un tresor amagat en un camp. L’home que el troba el deixa amagat i, content de la troballa, se’n va a vendre tot el que té i compra aquell camp”. Amb tot el que el Senyor m’ha donat, tinc la vivència de ser super afortunat? Sé transmetre aquesta experiència de ser afortunat? Visc com a regal del Senyor l’Eucaristia, la pregària, etc.? Si tenim un tresor s’ha de notar. Tant debó visquem alegres per tot el que hem rebut. Que així sigue.

A continuació un noi i una noia que participaran en la JMJ van fer les pregàries i responíem tots a cada petició: “Ajuda’ls Senyor”. Després de pregar pel Papa, els bisbes i els catequistes, per a que amb les seues paraules sàpiguen transmetre l’amor de Déu als joves, vam demanar pels joves que pateixen, pels qui no tenen treball, pels qui participaran a la JMJ de Lisboa, pels catequistes que els acompanyaran, pels organitzadors i perquè les parròquies sàpiguen acollir-los. Preguem al Senyor. Ajuda’ls Senyor.

Arribat el moment de ka Comunió vam cantar, “El Pescador” i després de donar gràcies vam fer la pregària d’enviament: “Esperit Sant, tu que ets la nostra força i guia,et demanem que vessis la teva gràcia sobre els joves que es preparen per assistir a la JMJ a Lisboa i que experimentin el teu amor, pau i joia durant aquest temps de trobada amb altres joves i amb tú …Us ho demanem en el nom de Jesús, nostre Senyor”.

Després de la benedicció final, vam cantar l’himne de la Jornada Mundial de la Joventut que s’ha fet amb tots els idiomes:  “Hay prisa en el aire”, cant que fa palesa la importància de la joventut i el seu paper en l’Església i la societat. És la representació musical de la cita bíblica que dóna tema en aquesta edició de la JMJ: “Per aquells dies, Maria se n’anà de pressa a la Muntanya, a un poble de Judea” (Llc 1, 39).

 I acabo amb unes paraules del Papa Francesc amb motiu de la JMJ 2023: “Desitjo veure a Lisboa una llavor del món del futur”. És a dir, “un món on l’amor estigue al centre, on puguem sentir-nos germanes i germans”.  “Estem en guerra, necessitem un món que no tingui por a testimoniar l’Evangeli. Un món amb alegria, perquè els cristians si no tenim alegria, no som creïbles, no ens creu ningú”.

Us desitgem un bon viatge i una feliç estada a Lisboa presidits pel nostre Papa Francesc. Des d’aquí us acompanyem en la pregària.

Maria Joana Querol Beltrán

X