XXXVII Trobada Interdiocesana de Vida Creixent a Girona

El dimecres, 10 de maig, uns sis-cents  membres del Moviment Vida Creixent de les diòcesis de Catalunya i les Illes, ens vam aplegar a Girona per celebrar la trobada anual. Com tots els anys la nostra diòcesi també va ser-hi representada. De bon matí, vam sortir de Tortosa en autocar presidits pel Consiliari de Vida Creixent, Mn. Joan Bajo Llauradó i per la coordinadora diocesana, sra. Encarna Gisbert Abellana.

En sortir de la nostra ciutat vam oferir la jornada al Senyor, amb les pregàries preparades per aquesta ocasió en el fulletó que ens fou lliurat en pujar a l’autobús, el qual portava com a títol el mateix d’aquesta crònica, i les paraules: “Sigueu benvinguts a Girona” La coordinadora va preparar una síntesi del temari que estem treballant aquest curs: “L’harmonia de la teva vida” que es va quedar pendent d’estudi a causa de la pandèmia. Els capítols porten com a primera paraula el nom de les notes musicals: do, re, mi, fa… “Do, els dons de la meva vida” i els dos últims amb les paraules també musicals: “Silenci” i “Harmonia”. Al final del fulletó hi figuren algunes salutacions com la del President de la Diputació de Girona, Sr. Miquel Noguer Planas i de l’Alcaldessa de la ciutat, Sra. Marta Madrenas Mir. També un article de benvinguda: “Girona, ciutat acollidora”, i també alguns poemes com: “Girona m’enamora”  i “Girona” de J. Ma Segarra. I no hi podia faltar el programa de la jornada. L’hora d’inici a les 10 h. per visitar els llocs d’interès de la ciutat, i l’hora del comiat a les 17 h, malgrat que els membres de Vida Creixent de Tortosa, a causa de la distància,  gairebé no vam visitar cap lloc turístic, ja que vam arribar just a l’explicació de l’Ex-Col·legiata de Sant Feliu a càrrec de Mn. Joan Baburés, rector de la parròquia.

Després de les salutacions, ens explicà Mn. Baburés que a l’Ex-Col·legiata es troba la capella i el sepulcre del Patró de la ciutat, sant Narcís, qui va tenir com a diaca sant Fèlix, primer màrtir de l’església gironina, el qual fou soterrat també aquí.. Tenim sis sarcòfags  romànics del segle IV i al segle VI es construeix l’església romànica. Els sarcòfags, excepte dos, són de màrtirs cristians i podem donar fe que la comunitat cristiana els venerava. Després va passar a ser església gòtica la qual s’acabà de decorar al segle XVI i, fou anomenada basílica el 9 d’octubre de 2011. Tenim l’escut de Girona, el més antic que es conserva, on hi és el Pantocràtor. Ben a prop del temple de Sant Feliu vam poder contemplar la bellesa de la Catedral amb la seua gran escalinata. Tant Sant Feliu com la Catedral, amb els seus respectius campanars, són uns símbols impressionants de Girona capital. Al final d’una explicació molt exhaustiva, ens desitjà una bona estada i allí sempre trobaríem les portes obertes per rebre’ns.

A continuació van tenir lloc els Parlaments. El primer a càrrec del Secretari de “Vida Ascendente”, sr. Jaume Tamarit, qui ens parlà de: Valor de la paraula, la intel·ligència i la llibertat. El sr. Miquel Noguer, President de la Diputació de Girona, no va poder assistir-hi i va representar-lo la Vicepresidenta, sra. Àngels Planas. Ens comentà la importància de la transmissió de fe i de l’amistat en la nostra societat, creant llaços d unió i estima. Això sabeu complir-ho molt bé les persones grans, qui heu d’estar plenament reconegudes per la nostra societat. El sr. Pere Canaleta, Coordinador Interdiocesà de Vida Creixent dels bisbats de Catalunya  i les Illes, després de donar-nos la benvinguda a tots els assistents i agrair al bisbat de Girona la seua acollida, especialment al sr. Rector, Mn. Joan Baburés, cità la frase: “Caminante no hay camino, se hace camino al andar” i tot seguit ens parlà de les Benaurances, com a “camí de felicitat”. La sra. Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, ens digué que se sentia molt honorada de què Vida Creixent visités aquesta ciutat que té un gran patrimoni històric: el Call Jueu, el Barri Vell que és una meravella; és màgic. Em fa molt feliç que avui sigueu aquí, puix sou vosaltres, les persones grans, els qui al llarg de les vostres vides i del vostre esforç, heu col·laborat a fer grans els nostres pobles. Us dono les gràcies. Però també és molt important el pas que heu fet a través de la fe. Heu decidit que voleu fer una societat més amable, humana i generosa, aportant els vostres valors i posant-los a l’abast de les comunitats. Us vull anomenar “ambaixadors i ambaixadores de la nostra ciutat de Girona”.  Que pugueu gaudir de la vostra estada.

A les 12 h. s’inicià la celebració de l’Eucaristia, amb el cant: “Crist ha ressuscitat. Al·leluia!” Fou presidida per l’Administrador Diocesà, Mn. Luís Suñer, i concelebrada per vint-i-dos Consiliaris dels diferents grups de Vida Creixent. L’Evangeli que es proclamà fou segons sant Joan (Jn 15, 1-8). Jesús digué als apòstols:“Jo sóc el cep veritable i el meu Pare és el  vinyater. Les sarments que no donen fruit el meu Pare les talla, però les que donen fruit les neteja perquè encara en donin més…”  En l’homilia ens digué: Germans i germanes, hem escoltat les paraules de Jesús que ens diuen que Ell és la vinya i nosaltres les sarments i estem cridats per donar fruit en el si de les nostres famílies, amb els veïns, amb les persones del nostre entorn, amb els germans i germanes de Vida Creixent… La vellesa és una edat que la majoria dels que aquí hi sou, ja hi heu arribat, però, penseu que encara heu de donar molts de fruits, portant mentre pugueu una vida activa. Us ajudarà a aconseguir-ho l’eucaristia, els sagraments, la família, els fills i els néts, els membres de Vida Creixent, etc. És un camí fascinant del que en tenim molts exemples en la Bíblia, com el vell Simeó, qui es meravellà en veure l’Infant. Hem de viure amb una mirada d’esperança el que ens presenta cada dia i deixem-nos meravellar per cada novetat que sorgeix. Que així sigui.

Les pregàries van fer-les un representant de cada diòcesi. “Jesús ressuscitat, escolteu-nos” és el que repetíem després de cada pregària. Arribat el moment de les ofrenes van portar pa, vi i aigua, i van rebre-les l’Administrador Diocesà i el Rector de Sant Fèlix.  El cant de comunió fou: “Al·leluia! Tots esperem de Vós Senyor, al·leluia! el nodriment de vida eterna, al·leluia!”. Abans de la benedicció final ens felicità per la nostra estança i pel nostre moviment “Vida Creixent”. Les paraules de comiat foren: “Aneu i porteu tota l’alegria del Senyor ressuscitat. I abans d’acomiadar-nos no podia faltar el nostre himne. “La fe que ens mou a viure amb maduresa, com una espiga amb delit de granar, vol donar al món el goig i la certesa que és font d’alegria el creure i l’estimar. I aquesta alegria ningú no ens la prendrà!”

Després de compartir un dinar de germanor al Palau Firal de la Devesa, ens vam acomiadar i vam iniciar el viatge de retorn amb alegria i donant gràcies al Senyor per la feliç jornada que havíem passat i desitjant fer realitat les paraules de l’himne de Vida Creixent: “I aquesta alegria ningú no ens la prendrà!”

Maria Joana Querol Beltrán