Via Crucis al Calvari de Santa Clara

El Divendres Sant, a les 10’30 h. es celebrà el Via Crucis al Calvari de Santa Clara, espai del casc antic de Tortosa, molt ben preparat i conservat per l’Associació de Veïns Santa Clara. Com tots els anys s’encarrega de la part celebrativa la parròquia de Sant Blai, amb la participació de les altres parròquies de la ciutat. El va presidir  l’Administrador Diocesà, Il·lm. José Luís Arín, acompanyat de Mn. Josep Ma Membrado, rector de Sant Blai. Van participar de la celebració la Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, el Sr. Ferran Bel, diputat al Congrés, alguns regidors i un bon nombre de fidels que ens aplegàrem tots per meditar la Passió del Senyor i agrair la misericòrdia del Pare Déu qui salvà la humanitat per la mort i resurrecció del seu Fill. Tan gran fou el seu amor que fins i tot donà la vida per nosaltres. “Si el gra de blat quan cau a terra no mor, queda ell sol, però si mort, dóna molt de fruit” (Jn 12, 14).

Malgrat que la Passió de Jesús fou molt dura i amb molts sentiments d’odi, no deixen d’haver gestos en què apareixen persones que ajuden el Senyor: La dona que va eixugar-li el seu rostre; les dones qui plorem amb ell i Jesús les consola; Josep d’Arimatea, un deixeble desconegut que es fa càrrec del seu Cos en baixar-lo de la Creu; les dones qui havien seguit Jesús en el seu ministeri i quan els deixebles el deixen, elles no l’abandonen. En el nostre món veiem massa vegades coses dolentes: fam, injustícies, guerres, enveges… però també existeixen persones que saben fer el bé, es compadeixen i tenen unes paraules d’ànim per a dir als qui sofreixen. En el fons del cor de l’home poden haver gestos d’amor, fins i tot en un món carregat d’odi. Contemplant Jesús portant la Creu, veurem les persones que també porten les seues creus.

Mn. Jordi Bertomeu inicià la celebració amb la meditació inicial: Recórrer el camí que féu Jesús és voler seguir les seues petjades… També nosaltres hem d’agafar les nostres creus en el camí de la vida. “Qui vulgui seguir-me, que agafi la seva creu”. Tres fidels es van fer càrrec de la lectura de les catorze estacions, i els quatre, dels cants corresponents. Durant la celebració, una música molt adient acompanyava la meditació del Cami de la Creu que va fer Jesús.

Cada estació s’iniciava amb la lectura del pas del Camí de la Creu, seguit de les paraules: “T’adorem, oh Crist i et beneïm”.”Perquè amb la teva santa creu has redimit el món”. Tot seguit es  proclamava l’Evangeli; després la meditació i finalment una pregària acompanyada d’un cant i del Pare nostre. En acabar totes les estacions, Mn. Jordi va fer la pregària: “Donant raó de la nostra esperança”, seguida del cant: “Dintre el sepulcre reposa el cos del meu Redemptor”.

Finalment l’Administrador Diocesà ens va dir unes paraules. En el Camí de la Creu trobem les petjades de Jesús. En el misteri de Nadal proclamem que Déu està amb nosaltres. No podem creure en la solidaritat a distància i es va fer home igual a nosaltres excepte en el pecat. Aquest amor i aquesta presència divina culmina en el misteri de la Creu, esclatant el seu amor pels homes i ens estimà fins la mort. El camí de la creu segueix sent camí de llum; demanem a Jesús que fem camí amb Ell; tan de bo féssim sempre el mateix camí.  Després del rés de l’Ave Maria, Mn. Arín ens donà la benedicció final. Germans, que seguim caminant pel camí de Jesús. Gràcies, gràcies, gràcies a tots els qui heu participat del Via Crucis. Gràcies als qui teniu cura d’aquest lloc preciós.

En acabar es van repartir unes estampes de la Resurrecció amb l’escut del Papa Francisco darrere

La Creu ens dóna esperança per a viure el sofriment amb més força. Demanem al Senyor que ens ajude a viure la nostra esperança. Que tinguem un bon Divendres Sant sentint-nos units a Jesús i disposats a ajudar els nostres germans.

Maria Joana Querol Beltrán

X