Una Església i milers d’històries gràcies a tu 08-11-2015

Diumenge que ve celebrem la jornada de Germanor. Conta l’Evangeli de sant Lluc que a Jesús, a més dels apòstols i altres deixebles, l’acompanyaven també un grup de dones que ell havia guarit i que l’ajudaven sostenint el seu ministeri amb els seus béns (Lc 8,3). També en els Fets dels Apòstols veiem com els creients venien les seues possessions i lliuraven el producte de la venda als apòstols per socórrer les necessitats dels més pobres (Ac 4,34-35).

Crist va fundar l’Església perquè continués en aquest món la seva obra salvadora, i per fer-lo present anunciant la seva Paraula, celebrant els sagraments i donant testimoni del seu amor en la vida de caritat. Per tal de poder ser fidel a aquesta missió, l’Església continua necessitant la generositat de tots aquells que, conscients de la seva responsabilitat com a cristians, estiguen disposats a compartir els seus béns per poder complir el mandat del Senyor.

Aquest any el lema de la diada de Germanor, “Una Església i milers d’històries gràcies a tu”, vol conscienciar tots els fidels de la necessitat d’ajudar a l’Església perquè serveixi millor i més adequadament a la societat que ens envolta. En primer lloc, en el compliment de la seua missió evangelitzadora, amb activitats formatives i catequètiques, en la conservació i construcció de temples, en el manteniment d’institucions educatives com són els seminaris, en les activitats pastorals amb els joves, famílies o malalts, ajudant als nostres missioners, etc… A més, l’Església manté institucions caritatives per atendre les necessitats dels més pobres. Finalment, hem de contribuir al sosteniment dels preveres, que entreguen la seua vida al servei del Poble de Déu.  Els cristians coneixem la riquesa de la vida de l’Església i també les seues necessitats. La col·laboració econòmica és un gest de comunió eclesial.

Aquest lema ens diu també que la finalitat última de les aportacions dels fidels no és el sosteniment d’una institució impersonal. Ho són les persones que es veuen beneficiades per les accions pastorals, educatives, caritatives i assistencials de l’Església, que no existeix per a ella mateixa sinó per servir a les persones. Darrere de cada persona a la que la comunitat eclesial ajuda hi ha una història humana que, gràcies a la solidaritat dels cristians, pot convertir-se en una història de gràcia. Aquesta és la raó fonamental que ha de motivar la nostra generositat en aquesta jornada de germanor.

Com és costum, la nostra diòcesi fa públics aquests dies els comptes de l’any anterior. Amb això podem veure que gràcies a què som “una Església”, que per la fe és solidària i acollidora, es fan possibles i reals “milers d’històries” per la generositat dels creients, de les famílies i de tanta gent de bona voluntat que valora l’àmplia i profunda labor de la comunitat cristiana.

Que aquesta jornada ens arribi al cor. Som “una Església”, i tots som responsables de la seva missió. Compartim amb ella els nostres béns com ho feien aquell grup de dones amb Jesús i els primers cristians amb els apòstols.

Amb la meua benedicció,

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa.

X