UN NOU CURS 13-09-2020

L’arribada del mes de setembre suposa una tornada a la normalitat. Després del període de vacances reiniciem el treball, els estudiants es preparen per a començar el curs escolar i la diòcesi, les parròquies i els grups eclesials comencem a organitzar les activitats formatives i pastorals. No obstant això, enguany la situació és diferent: en moltes parròquies encara s’estan celebrant les primeres comunions o se celebraran durant les pròximes setmanes; les celebracions del sagrament de la Confirmació s’han ajornat en la majoria dels casos; i la vida eclesial en el seu conjunt no s’ha normalitzat.

Vivim encara moments d’incertesa. Hem de ser conscients que aquesta situació no afecta únicament a l’Església, sinó a tota la societat. Pensem, per exemple, en el sistema educatiu o en la situació laboral en la qual es troben moltes famílies. En aquests moments ens sentim solidaris de tota la societat, especialment dels qui més estan patint les conseqüències d’aquesta pandèmia que encara no ha acabat.

A nivell diocesà hem volgut programar el curs amb normalitat. Com altres anys, hem elaborat una agenda diocesana amb les activitats celebratives, formatives i pastorals dirigides a tots els que esteu compromesos en els diferents camps de la diòcesi: catequistes, voluntaris de Càritas, membres de delegacions diocesanes, dels moviments laïcals i associacions de fidels, sacerdots, etc… També en les parròquies existeix el desig de començar el curs amb normalitat, encara que amb un cert retard en molts casos a causa del que queda pendent del curs anterior.

Continuem atents a l’evolució de la situació i adaptant-nos a les indicacions que ens vagin donant les autoritats sanitàries, actuant des de dos criteris: evitar convertir-nos en transmissors de la malaltia i, al mateix temps, fer tot el possible per mantenir la vida eclesial perquè la nostra fe s’alimente en l’escolta de la Paraula de Déu, en la celebració dels sagraments, en les activitats formatives que ens ajuden a créixer espiritualment i en el compromís com a cristians. No podem abandonar totalment la cura de la fe, ni viure-la únicament a través dels mitjans de comunicació social. Aquests són una ajuda, però no poden substituir la trobada sacramental amb el Senyor i amb la comunitat cristiana.

No oblidem que el moment fonamental en el qual s’expressa i s’alimenta la fe és la celebració de l’Eucaristia. Per això, els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense hem animat als fidels a tornar a la celebració eucarística dominical prenent totes les precaucions necessàries. Em sembla que aquest criteri ha d’inspirar també la programació de la catequesi en les parròquies: davant les possibles dificultats per a un desenvolupament normal de les reunions, aquest pot ser un bon moment per a convertir la celebració dominical de l’Eucaristia en l’espai fonamental del procés d’iniciació a la vida cristiana i eclesial.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X