Tridu de la Immaculada al Temple de la Puríssima de Tortosa

Els dies 6, 7 i 8 de desembre, a les 19’15 h. es celebrà a l’església de la Puríssima de Tortosa, el Tridu en honor a la Immaculada, organitzat per la Junta de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima. En les celebracions dels tres dies, Cinta Fontanet, Secretària de la Confraria, es responsabilitzà dels cants, fent en diferents moments de solista.

Primer dia del Tridu

S’inicià la celebració amb el rés del Tridu a càrrec del confrare Sr. Lorenzo Pérez Tejerina. Els tres dies començà  amb el rés repetitiu de l’Ave Maria, tot seguit les Lletanies de la Mare de Déu i s’acabà amb una pregària. A continuació la celebració de  l’Eucaristia. Aquest dia va celebrar-la el P. Javier Sánchez Fernández. S’inicià amb el cant d’entrada: “Cantem germans”. Les lectures proclamades foren les següents: La 1ª del llibre d’Isaïes (Is 35, 1-10). El Salm responsorial 84: “El nostre Déu vindrà a salvar-nos”. L’Evangeli segons sant Lluc (5, 17-26).  El celebrant centrà l’homilia en l’Evangeli que s’acabava de proclamar: “La curació d’un paralític. “…pujaren al terrat, aixecaren les rajoles i el baixaren amb la llitera davant Jesús. Ell en veure aquella fe, digué: Els teus pecats et queden perdonats”. ..”Qui és aquest per dir tantes blasfèmies?” Jesús en veure la fe que tenien aquelles persones, els ho premià curant el paralític. “Per què penseu això dins vostre?… Ara sabreu que el Fill de l’home té el poder de perdonar els pecats aquí a la terra. Aixeca’t, carrega’t la llitera i ves-te’n a casa”. Jesús trencà el vincle entre pecat i malaltia. Aquesta fe és la que ens demana a nosaltres. Abandonar-nos als seus braços perquè per a Déu no hi ha res impossible. Quan ens sentim cansats i sentim que se’ns acaben les forces, pensem en el perdó i en la fe del paralític, on trobem l’exemple de què el Senyor mai ens abandona. Continuà la celebració i s’oferí l’Eucaristia, com tots els dies del Tridu, pels confrares que el darrer any van ser traspassats a la Casa del Pare. Ens vam acomiadar amb un cant a la Mare de Déu.

Segon dia del Tridu

Després de les pregàries del segon dia del Tridu, celebrà l’Eucaristia Mn. José Ayllón. Les lectures d’aquest dia foren: La primera del llibre d’Isaïes (Is 40, 1-11 ). El Salm responsorial 95: “El Senyor, el nostre Déu, arriba amb poder” i  l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 18, 12-14). Tot seguit inicià l’homilia saludant els membres de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima, germanes i germans tots. Estem celebrant la solemnitat de la Immaculada Concepció. Aquesta festa, amb tota la riquesa de la fe profunda que en la història de Maria es desvetlla, és com un al·legat en favor de la justícia i el bé. Hem de fer justícia als qui treballen per la pau, saben perdonar, als qui donen sense que l’altra mà se n’assabenti, als que ajuden a construir un món millor… Diu el profeta: “Senyor, em vas seduir”, però la seducció de Déu sempre porta a la bondat i a la justícia; en canvi el pecat deixa l’ànima amb un buit i s’apodera del cor de l’home. Però, el Senyor de la creació, ric en misericòrdia, va fer que on hi havia pecat hi sobreabundés la gràcia redemptora de Crist.  Maria, la Verge Immaculada, la plena de gràcia, puríssima i santa, va estar tota la vida pendent de la voluntat de Déu. Ens diu sant Joan Pau II: “Maria, qui va concebre el Verb de Déu encarnat per obra de l’Esperit Sant, és contemplada com la dona dòcil a la veu de l’Esperit; dona de l’escolta i de l’esperança, i model per als qui es fien de les promeses de Déu”. Que Maria ens ajude en el camí del bé que és el dels compromisos i responsabilitats.  Continuà la celebració i arribat el moment de la comunió vam cantar: “És tan a prop meu”. Després de la benedicció final de l’Eucaristia, “Salve Regina”.

Tercer dia del Tridu

Festivitat de la Immaculada Concepció de Maria. Començà la celebració amb el rés de les pregaries del tercer dia del Tridu. Mn. Josep Ma Membrado, Prior de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima, celebrà l’Eucaristia. Van assistir-hi regidors de l’Ajuntament de Tortosa, el Sr. Ferran Bel, Diputat a Madrid, la Junta de la Confraria  del Sant Crist de la Puríssima amb el seu President, la Presidenta de l’Agrupació de Confraries de Setmana Sant i Secretària de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima, confrares i un bon nombre de fidels.

S’inicià la celebració amb el cant d’entrada: “Noia del poble Maria”.  Les lectures que es van proclamar foren: La 1ª del llibre del Gènesi (Ge 3, 9-15.20). El Salm responsorial 97 en el qual cantàvem com a resposta: “Cantem amb veu exultant el nom del Senyor”. La 2ª lectura de la carta de sant Pau als cristians d’Efes (Ef 1, 3-6.11-12) i l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 1, 26-38)

Tot seguit Mn. Josep Maria Membrado va fer l’homilia. Sempre la festa de la Immaculada se celebra durant l’Advent. Maria ens ajuda a preparar Nadal. Advent és temps d’esperança i contemplem i admirem Maria, la plena de gràcia amb tot el seu esplendor. Maria és la Mare de Jesús, de l’Església i la nostra Mare.  Aquesta festa mariana ens ajuda a sentir-nos més fills seus i a viure en fraternitat, enfortint els llaços de comunitat.

El gran poeta Dante, va escriure de Maria:”Vos sou aquella que ha ennoblit la naturalesa humana i li ha donat una dignitat més gran”. Ella és la més excelsa de totes les criatures i el Senyor va escollir-la per a ser la seua Mare. Ella escoltà i obeí el missatger diví, encara que no entenia el que l’àngel li anunciava. Però Maria es deixà guiar per l’Esperit i li va respondre amb una fe profunda: “Sóc l’esclava del Senyor; que es compleixen en mi les teves paraules”.

Maria lliure de tot pecat és la plena de gràcia, la plena de l’Amor diví. Com diu el Concili Vaticà II: “Maria ocupa en el si de l’Església, el lloc més elevat després de Crist”. Maria és la nostra gran intercessora. Acudim a Ella i sempre ens conduirà a Jesús i ens ajudarà a descobrir la seua voluntat, assenyalant-nos el camí com ho va fer a les Noces de Canà. “Feu el que Ell us digui”. Això ho digué el Papa emèrit Benet XVI a unes monges cistersenses d’Austria, parlant-los de Sant Bernat, el seu fundador i gran promotor de la devoció a la Mare de Déu. Diu Sant Bernat: “Mira l’Estrella, invoca Maria en els perills, en les incerteses i en les angoixes. Porta sempre en el teu cor el seu nom i que no s’allunyi mai dels teus llavis. Si Ella t’aguanta, no cauràs; si et protegeix, no tinguis por; si et guia, no et cansaràs; si et concedeix el seu favor, arribaràs a bon  port”. Maria sempre ens apropa a Jesús. Que estiguem sempre preparats per rebre Jesús en aquestes festes de Nadal que s’acosten. No perdem l’esperança. Tenim una Mare que mai ens deixarà. Que Maria Immaculada prepari el nostre cor per acollir  Déu que ve a nosaltres.

Les pregàries foren per l’Església, per les famílies, per les dones maltractades, pels qui pateixen problemes econòmics i per a que tots visquem la vida amb el desig de santedat. A cadascuna responíem: “Veniu, Senyor Jesús”. Cinta Fontanet va cantar a l’ofertori un fragment de l’himne de la Cinta: “… que al Cor de la Verge lligue els nostres cors”. El cant de comunió: “Quantes coses a la vida que semblen omplir-ho tot” i durant l’acció de gràcies, Cinta Fontanet,  cantà “l’Ave Maria” de Schubert. Mn. Josep Maria Membrado ens impartí la benedicció final i ens vam acomiadar amb el cant a la Mare de Déu: “Salve Regina”.

Maria Joana Querol Beltrán