SOLEMNITAT DEL CORPUS CHRISTI 23-06-2019

Avui celebrem la solemnitat del Cos i de la Sang de Crist, una festa de gran tradició a l’Església Catòlica. La nit que havia de ser entregat, Jesús va fer per primera vegada allò que nosaltres fem cada cop que ens apleguem per celebrar l’Eucaristia: agafà el pa i dient l’acció de gràcies el partí, el donà als seus deixebles i digué: “Això és el meu cos, ofert per vosaltres. Feu això, per celebrar el meu memorial” (1Co 11,23-24). Quelcom semblant va fer amb el Calze ple de vi. Per això, conclou Sant Pau, “cada vegada que mengeu aquest pa i beveu aquest Calze anuncieu la mort del Senyor fins que torni” (1Co 11,26). Anunciar la mort del Senyor és dir a tots que en Ell trobem vida i salvació.

Aquest era un gest d’amistat i generositat de Jesús envers els seus deixebles. La festa d’avui, en la que recordem aquell moment, té una especial solemnitat perquè volem agrair públicament al Senyor el regal de la seua amistat, que hagi volgut quedar-se amb nosaltres i donar-se’ns en el sagrament de l’Eucaristia. Ho agraïm i ho proclamem, perquè cada vegada que participem en ella ens unim a Crist i fem present en la nostra vida el misteri de la salvació. Els cristians mai podem deixar d’anunciar al món l’amor de Crist que es manifesta en l’Eucaristia.

Al llarg de les darreres setmanes molts xiquets i xiquetes de les nostres parròquies us heu acostat per primera vegada a rebre al Senyor, i avui participeu en la celebració del Corpus. Segurament haureu rebut molts regals. El més gran i que més il·lusió us ha de fer és el mateix Jesús, eixe Jesús a qui heu rebut en l’Eucaristia: acolliu-lo en la vostra vida i no deixeu de participar cada diumenge en aquest sagrament; agraïu-lo fent el possible per ser i viure sempre com amics seus; i anuncieu-lo proclamant la vostra fe. El Senyor ens estima a tots, i també a vosaltres. Participar en l’Eucaristia vol dir rebre eixe amor de Jesús i fer el possible per viure com amics seus.

Avui celebrem també la jornada de Càritas diocesana. No oblidem que celebrar l’Eucaristia ens ha de portar a solidaritzar-nos amb els més necessitats, i que una forma eficaç de fer-ho es col·laborant amb Càritas diocesana, un instrument molt important en la nostra diòcesi per ajudar-nos als cristians a viure el manament de l’amor. No sols anunciem la mort de Crist cada cop que celebrem l’Eucaristia, també quan fem present el seu amor amb els més necessitats.

Un dels elements més característics d’aquesta festa és la processó eucarística que recorre els carrers del nostres pobles i ciutats. Amb aquest signe volem manifestar allò que som com Església: un poble que camina content i esperançat pel món, perquè sabem que el Senyor viu i camina amb nosaltres. Però també volem dir als qui passen fam o set, als qui no tenen casa, als qui sofreixen o necessiten una pregària o una paraula… a tots: Jesús us estima, Ell és la nostra Vida, Ell és l’Aliment de Vida que el nostre món i tots nosaltres necessitem.

Amb la meua benedicció.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X