SANTS DE L’ESTIU (III): SANTA TERESA BENETA DE LA CREU 20-07-2014

El 9 d’agost l’Església celebra la festa de Santa Teresa Beneta de la Creu, que és també coneguda pel nom que li van imposar els seus pares: Edith Stein. Estem davant d’una santa dels temps moderns: va ser beatificada en 1987 i canonitzada en 1998 per Sant Joan Pau II. El mateix papa la va proclamar patrona d’Europa l’any 1999. El seu camí de fe és apassionant. Va nàixer al si d’una família jueva profundament creient. Va estudiar filosofia i va quedar captivada pel pensament de Husserl i, sobretot, de Max Scheler, que s’havia convertit al catolicisme. Ella havia perdut la seua fe jueva. En el seu camí per trobar la veritat, la lectura casual del llibre de la Vida de Santa Teresa de Jesús, la porta al cristianisme. Ella mateixa ho compta: “Vaig començar a llegir i no vaig poder deixar-lo fins que no vaig acabar. Quan el vaig tancar, em vaig dir: <<Aquesta és la veritat>>”. Quina és la veritat que ha descobert? Que Déu no és el Déu de la ciència, sinó que Déu és amor. En 1922 va rebre el sagrament del baptisme.

 

A partir d’aquest moment, Edith viurà amb el desig d’ingressar en el carmel i amb un sentiment cada vegada més intens de pertinença al poble jueu. La seua conversió al cristianisme no l’aparta del seu poble, sinó que la uneix amb més força a ell. Arriba a comprendre “que el destí d’eixe poble arribava a ser un amb el meu”. En 1933 ingressa en el carmel de Colònia. La seua estada en el carmel es converteix en un aprenentatge de la “ciència de la creu” (aquest és el títol d’una de les seues obres més importants), guiada per les obres del Pare de l’orde, Sant Joan de la Creu. El nom de religió (Teresa Beneta de la Creu) anuncia misteriosament que ella serà beneïda per la Creu. El principi fonamental d’aquesta “ciència de la creu” és que en tot cristià “hi ha una vocació a la passió de Crist”, que “els sofriments, duts en unió amb el Senyor… són fecunds” i que tot cristià està cridat a viure el seu sofriment com a membre del Cos de Crist.

 

Açò que ella ha reflexionat i madurat en el carmel de Colònia ho va a fer vida. A causa de la situació política d’Alemanya i donada la seua condició de jueva, és traslladada, per motius de seguretat, al carmel d’Echt (Holanda). Quan els nazis van invadir Holanda, els bisbes holandesos van protestar públicament contra la persecució dels jueus. En represàlia el règim nazi va organitzar una persecució contra els catòlics d’origen jueu. El 2 d’agost de 1942 la Gestapo arresta a Edith Stein i la seua germana, que s’havia refugiat amb ella al carmel. Portades a Auschwitz, van ser assassinades el 9 d’agost de 1942. Quan va ser capturada, una coneguda veu com sor Beneta li diu a la seua germana: “Vine, anem a sacrificar-nos pel nostre poble”. Junt amb Crist, jueu com ella, ha ofert la seua vida pel seu poble. La seua vocació carmelitana, el seu sentiment de pertinença al poble jueu i la ciència de la creu, que ha anat madurant en el seu cor, han arribat a la seua plenitud en l’ofrena de la pròpia vida.

 

Que el testimoni d’aquesta gran santa ens ajude a estar més a prop dels qui pateixen.

 

Amb el meu afecte i la meua benedicció.

  

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X