Sant Blai, Patró de la Parròquia i del Centre Nucli-Històric de Tortosa

La parròquia de Sant Blai celebrà la festa del seu patró qui també és patró de “l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric” de la ciutat de Tortosa i per aquest motiu tots els anys se celebra conjuntament aquesta festa. Sant Blai, bisbe de Sebasta d’Armènia (Turquia), va ser un màrtir de les darreres persecucions, probablement de principis del segle IV. Guià el seu poble amb el testimoni de la fe, malgrat que ser bisbe en aquell temps era molt difícil. Sant Agustí diu: “Un bisbe és aquell que està disposat a sofrir per l’Església i a donar la vida per les ovelles del seu ramat” Visqué la vida d’eremita i fou arrestat i empresonat fins el martiri. Els màrtirs donen la vida per Crist i estan disposats a acceptar el sofriment per la veritat i l’Evangeli. Com diu Sant Pere: “La seua sang és llavor de cristians”. Sant Blai és protector contra les malalties de la gola. El poble cristià encara confia en la seua protecció, tant en l’església oriental com en l’occidental.

Mn. Membrado va presidir l’Eucaristia i van concelebrar Mn. Rafel Prades Antolí i Mn. José Ayllón Hidalgo, de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans. Van participar de la celebració l’Alcaldessa de la ciutat, sra. Meritxell Roigé Pedrola, regidors, sr. Ferran Bel Accensi, Diputat al Congrés i ex-alcalde de Tortosa, President de l’Associació de Veïns, sr. Tomás Serrato Forés, i membres de la mateixa, la pubilla del barri Cinta Roca Monllau i la pubilleta, Cristina Navarro Gutièrrez i gairebé dos-cents fidels. Els cants foren a càrrec del sr. Joan Redó Brunet.

S’inicià l’Eucaristia amb el cant: “Poble de Déu, poble en marxa”. Tot seguit un membre del Consell Pastoral Parroquial va fer la monició d’entrada destacant els motius que teníem per estar alegres i agraïts amb el Senyor. En primer lloc per celebrar la festa de Sant Blai, titular de la parròquia; sempre l’Eucaristia és acció de gràcies. També per celebrar el 50è aniversari de l’Ordenació Sacerdotal del nostre Rector, Mn. Josep Maria Membrado i finalment per trobar-nos un any més amb l’Associació de Veïns “Centre-Nucli Històric” que també celebren la festa del seu patró i les autoritats de la ciutat. Les lectures foren també proclamades per dos membres del Consell. La primera del llibre del profeta Isaïes (Is 61, 1-3a). El Salm responsorial fou tot cantat: “Cantaré tota la vida el nom del Senyor”. La segona de la carta de Sant Pau als cristians de Roma. (5, 1-5) i Mn. Rafel Prades proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 21, 15-17).

Mn. Josep Maria Membrado inicià l’homilia saludant i donant les gràcies a tots els presents. Destacà els trets més importants de la vida del Sant. Què pot significar per a nosaltres la seua vida? Va ser un testimoni de fe i la fe cristiana es viu en un temps i en un lloc. Alguna vegada ens hem preguntat: Què faria avui Sant Blai?  I què podem fer nosaltres? El Senyor ens demana que fem el bé.  Però tenim el perill que de vegades diem massa coses que no ens ajuden a fer-lo i hem de pensar que la caritat hem de practicar-la sempre i en tot lloc. Hem de tenir l’actitud de respecte i acceptar els altres tal com són. Unitat en lo fonamental; llibertat en l’opinable i caritat sempre. Dono gràcies a la família que el Senyor m’ha donat i gràcies per les parròquies que he servit, ja que sempre m’he sentit molt ben acollit per la gent. També vull donar gràcies a Mn. Honorato que em va portar al Seminari i a Mn. Pepe Insa que vam entrar junts al Seminari, ell com a formador i jo com a seminarista. I dono gràcies al Senyor per aquesta Eucaristia i per la vostra participació.

Les pregàries van ser les pròpies del dia i al final una dedicada especialment al nostre Rector, demanant al Senyor que l’ajude i li done força i salut per seguir treballant per l’Església. Dues persones van portar les ofrenes del pa i del vi. Durant la comunió vam cantar: “Tú has venido a la orilla” i a continuació un feligrès va llegir unes paraules d’agraïment i li lliurà en nom de la parròquia una placa gravada amb unes frases i la data de l’ordenació 17-XII-1972 i dels 50 anys 17-XII-2022.  Tot seguit l’Alcaldessa l’obsequià amb un clauer amb la imatge de la Mare de Déu de la Cinta. La Colla Jove de Dolçainers de Tortosa van interpretar l’himne de la Cinta.

Finalment va tenir lloc la benedicció de les coquetes de Sant Blai i altres aliments En acabar la celebració tots els participants foren obsequiats per l’Associació de Veïns amb les típiques coquetes. La celebració fou molt participada i reeixida. Moltes gràcies a tots els qui contribueixen a enaltir cada any la festa del nostre patró. Que sant Blai ens protegeixi i que el seu testimoni de fe ens encoratge per donar també nosaltres testimoni de la nostra fe en el moment actual

Maria Joana Querol Beltrán

X