Romeria a Sant Marquet de Vallibona

Deia Desideri Lombarte: “… Los bancals de blat verdegen, els prats estan florits, los barranquets humits, totes les herbes creixen …” .

El cicle festiu dels nostres camps, il·luminats  per aquest esclat de la natura que vol unir-se a la festa de la Pasqua, de la vida … s’inaugura amb les festives rogatives que tots els pobles de la comarca dels Ports prodiguen”

Poques manifestacions  poden comparar-se a la bella manera d’implorar les bones collites o donar gràcies a Déu per un hivern de neus i de bens o implorar del cel l’aigua tant necessària per els camps.

El dissabte dia 6 de maig, un grup significatiu de vallibonencs-es, grans i menuts, ens varem  congregar al Carrer Pla per iniciar la tradicional romeria a Sant Marquet.

Per tal de que la festa sigui viva ha d’anar evolucionant. Vallibona ja quasi no es un poble agrícola , per tant no cal demanar unes bones collites, però si que s’ha de demanar que tinguéssim la cura de la natura. L’ecologia ha passat a ser una preocupació constant de la nostra societat. La petició de la pluja, la benedicció del terme, la benedicció i degustació dels famosos “rollos” de Sant Marquet van ser els actes  més importants de tota la diada. També vàrem  recordar aquella cançó infantil:

“Agua, Sant Marcos, el rey de los charcos. Agua para mi triguito, que esta muy bonito. Agua para mi cebada, que esta ya granada. Agua para mi melón, que esta ya en flor”.

Paco Vives

X