Robatori del tresor de l’Església de Grandes i recuperació d’un Reliquiari

Mossèn Miquel Romero, en obrir l’església de bon matí, el dia 9 de desembre del 1979, em ve venir a trobar i em digué: “Mos han robat vàries peces religioses que teníem a l’armari de la l’església”. “Què fem”? A més de la denúncia, Mn. Miquel va anar tot seguit al Santuari de la Fontcalda amb Josep Maria del Frare i Vicent Soro, per si allí també havien robat. Ho trobaren tot al seu lloc i ho portaren a Gandesa.

El que Èric el Belga va robar van ser, dues custòdies, quatre calzes, cinc copons, un joc de canadelles, anagrames de pendons i la bandera de l’Apostolat de l‘Oració, dos jocs de crismals, dos hostiers i un guarda-viril de la custòdia, una capseta de la clau del sagrari i dues medalles. El lladre no es va adonar de la petxina de batejar, ni del copó de plata amb nus d’ivori, ni de la corona de la Mare de Déu de la Fontcalda. Així va quedar escrit al meu llibre, “Gandesa i la Fontcalda”, on a més vaig posar les fotografies de les peces més importants robades: la custòdia de plata del segle XVII, e la Creu de plata del segle XV, el calze de plata del segle XVI i el Reliquiari del segle XVI.

Fa uns anys Mossèn Jordi Centelles em va dir que havia rebut notícies de l’arxiver Mn. Alanyà que el nostre Reliquiari podia estar a un museu del Vendrell. El dia següent ens hi vam presentar tots dos. L’arxivera ens va atendre cordialment i ens va dir, en preguntar-li pel reliquiari, que el tenien alguns fora de l’exposició. Disposaven de tants materials que no tenien espais per tots i els anaven canviant cada temporada. Però el nostre reliquiari vam intuir que estava al museu, quan vam ensenyar-li la fotografia del meu llibre. La guàrdia civil es va posar en marxa quan el bisbat va procedir a la denúncia corresponent. El dia 21 de març del 2024, l’alcalde del Vendrell, acompanyat per l’arxivera que ens havia atès i pel rector de la parròquia, va tornar a Tortosa, a mans dels bisbe Sergi, el reliquiari. Al palau episcopal ens vam trobar diferents persones, quan l’alcalde ho va retornar personalment.

El reliquiari estarà exposat a la catedral durant unes setmanes i el dia 23 de juny Monsenyor Sergi, coincidint amb les confirmacions que farà a la parròquia de Gandesa, lliurarà el reliquiari als gandesans, on hi restarà permanentment. La idea de Mn. David, tota vegada que les relíquies que existien van desaparèixer, és reemplaçar-les per una de Santa Àgueda, per la devoció que hi ha a la comarca.

Anton Monner –Cronista de Gandesa-

X