Retorna a Gandesa un reliquiari robat el 1979

Fa quaranta-cinc anys, Erik el Belga, el lladre especialitzat en apoderar-se d’objectes de valor religiosos, i que operava per la zona de València i el sud de Catalunya, va entrar a l’església arxiprestal de Gandesa, la nit del 8 al 9 de desembre, i va buidar dels objectes religiosos tancats a l’armari de la sagristia, com custòdies, calces, copons, navetes  d’encens, candeles de vidre tallat, patenes, anagrames de pendons, hostiers, medalles, i, entre altres, un reliquiari de plata de principis del segle XVI, conegut com el “Reliquiari dels Sants Màrtirs” d’estil plateresc de 50 centímetres d’alçada. Immediatament, l’arxipreste titular de la Ciutat, Mn. Miquel Romero, va cursar la denúncia corresponent i, quaranta anys més tard, una unitat especialitzada de la Guàrdia Civil, va descobrir que el reliquiari podia estar a un museu del Vendrell, havent sigut donat al seu ajuntament per un notari que havia operat a la plaça, Antoni Déu i Font. Presentada la denuncia davant del jutjat del Vendrell, interposada pel bisbat de Tortosa, reclamant la devolució de l’obra d’art, es va ordenar retornar-la a la capital de l’Ebre.

Tres mesos enrere, l’alcalde del Vendrell, Sr. Kenneth Martínez, va lliurar personalment el reliquiari al bisbe de Tortosa, Monsenyor Sergi Gordo, acompanyat de les autoritats diocesanes encarregades del patrimoni, de l’alcalde de Gandesa, Sr. Carles Luz i del rector de l’arxiprestal, Mn. David Arasa. En aquell moment es va acordar que passades unes setmanes es retronaria a Gandesa. La data acordada va ser per meitat del mes de juny. I a la Ciutat, es va celebrar festa grossa, quan el Sr. Bisbe en feu el lliurament, quaranta-nou anys després d’haver desaparegut.

La festa va començar amb la signatura del  Llibre d’Or de la Ciutat per Monsenyor Sergi, amb paraules de benvinguda de l’Alcalde Luz. Des de l’Ajuntament, acompanyats pels gegants, Gori i Fontcalda, i amb el compàs de la banda de grallers i tambors, les autoritats civils i eclesiàstiques feren entrada a l’església, portant el reliquiari, Mn. David. Hagué una Missa concelebrada i al final de la mateixa, una explicació per part de Mn. Cardona de com es va recuperar el reliquiari i la signatura del document oficial entre el bisbe i el rector on retornava el joiell religiós a l’arxiprestal de Gandesa. Una festa grossa celebrada amb el màxim esplendor.

Anton Monner –Cronista de Gandesa-

X