Reflexió sobre problemes contemporanis de la Gent Gran

Una vegada més el moviment Vida Creixent ens vam reunir a les 17’30 h. als Serveis Socials de l’Ajuntament de Tortosa per assistir a la xerrada que cada trimestre ens fa Mn. Joan Bajo Llauradó, consiliari diocesà d’aquest moviment. Aquesta vegada el tema va ser sobre el suïcidi de la gent gran, un dels problemes que afecta la societat d’avui. És una dura realitat poc coneguda. Centrà la xerrada en els següents factors: 1) El suïcidi en el moment present. 2) Factors precipitants del suïcidi. 3) Prevenció del suïcidi en persones grans. 4) Com actuar en aquests casos?

 El suïcidi en el moment present. Cada any en el món es produeixen 800.000 suïcidis. El 77% tenen lloc en països de baixos ingressos . L’any 2020 el suïcidi fou la segona causa de mort en la franja dels 15 als 29 anys. L’any 2020 a Espanya augmenta en un 20% respecte l’any 2019. L’any 2019 van produir-se en majors de 79 anys 487 suïcidis i les últimes estadístiques donen un total de 3941 suïcidis sense tenir en compte l’edat, dels quals 2930 són homes i la resta dones. Hi ha uns condicionants que poden portar a les persones grans al suïcidi: Comportament suïcida, idea suïcida, intent de suïcidi i mort per suïcidi.

Factors precipitants del suïcidi: 1) Trastorns mentals, els quals no determinen ni causen el suïcidi, però són factors de conducta suïcida. 2) Greus malalties amb molt de dolor i invalidants. 3) Sensació de càrrega; això pot passar en persones dependents ateses per altres persones que no són de la seua família. 4) Institucionalització; quan s’ingressa una persona a una Residència o a un Centre de Dia, si observa que hi ha persones amb salut encara més deteriorada que la seua pròpia. 5) Precarietat econòmica, malauradament molt típica en la nostra realitat social actual.

 Factors que alerten del suïcidi en persones grans: 1) Silenci i aïllament. Normalment fan «conspiració de silenci» davant el seu aïllament. 2) Llenguatge subliminal, com dir: « Jo no serveixo per a res», «estaríeu millor sense mi»; «no fa falta que us preocupeu per mi». 3) Conductes de tancament. Són conductes per acomiadar-se i quedar en pau amb el món, fer testament,  deixar objectes de certa càrrega  emocional… 4) Compliment. Una de cada dos persones que intenten suïcidar-se ho aconsegueixen.

 Prevenció del suïcidi en persones grans: 1) Sensibilització. Les persones grans tenen més factors de risc, però tenen més atenció mediàtica que la població juvenil. 2) Edatisme, que és una manera de discriminació social per qüestió de l’edat que afecta molta gent gran.  Les persones grans ja han viscut la seua vida i aquest fet no vulnera el curs de les dades d’altres casos de suïcidi.  

 Com actuar en aquests casos. Pla nacional de prevenció del suïcidi. Hi ha una coordinació de dispositius de salut, de salut mental, de benestar social, justícia. residències geriàtriques i una «Guia pràctica en precaució del suïcidi de les persones grans»  També és necessari la promoció del concepte «envelliment saludable i actiu»

 Què diu el Papa Francesc: «La malaltia pesa sobre les persones grans d’una manera diferent i nova de quan un és jove, a quan és adult. adult». «No es pot somiar l’esperança en un futur que ara sembla inexistent». «Hem de sentir la responsabilitat de visitar els ancians que sovint estan sols i presentar-los al Senyor en la nostra pregària» Jesús mateix ens ensenyarà a estimar-los.

 Mn. Joan Bajo, abans d’acomiadar-nos, ens avançà una petita programació per a les tres xerrades, una per trimestre com sempre, per al proper curs 2024-25, a partir del Jubileu 2025, convocat pel Papa Francesc: «Peregrinos de la Esperanza».

Maria Joana Querol Beltrán

X