PRIMER ANUNCI: POBLE DE DÉU UNIT EN LA MISSIÓ 17-03-2024

“És l’hora de vostès, homes i dones compromesos en el món de la cultura, de la política, de la indústria…, que amb el seu mode de viure siguin capaços de portar la novetat i l’alegria de l’Evangeli allà on estiguin”. Aquestes paraules pertanyen al missatge que el Papa Francesc va adreçar als participants del Congrés de Laics que va tenir lloc a Madrid el febrer de l’any 2020, amb el lema Poble de Déu en sortida.

Venim d’un procés que fa temps que transitem, procés al qual hem estat convocades totes les persones batejades per ser fidels a la missió de comunicar l’alegria de la Bona Notícia de Jesús arreu on som. En concret, les delegacions diocesanes d’apostolat seglar de les diòcesis amb seu a Catalunya, junt amb els moviments i associacions laicals, ens vam posar en marxa l’any 2018 preparant-nos per a participar activament en l’esmentat Congrés de laics de 2020. I aixi, prèviament, vam fer la nostra aportació a l’esmentat Congrés des de la reflexió i treball realitzat en la Jornada Interdiocesana d’Apostolat Seglar de novembre de 2019 al col·legi de la Salle Bonanova de Barcelona.

Després de tot el viscut, experimentat i compartit en el precongrés i en el Congrés de laics, posteriorment a la pandèmia del coronavirus i a la consulta sobre el Sínode de la sinodalitat (anys 2020 i 2021) en aquests darrers dos anys (anys 2022 i 2023), des de les claus de la sinodalitat i el discerniment, hem anat treballant el primer dels quatre itineraris del Congrés, dedicat al Primer Anunci. Els altres tres itineraris s’aniran treballant en els propers anys: l’acompanyament, la formació i la presència pública dels laics.

Crec que val la pena informar del procés seguit, sovint discret i humil, poc difós als mitjans de comunicació social. Per exemple, la darrera jornada interdiocesana, la del passat any 2023, va tenir lloc a la basílica de la Sagrada Família, a Barcelona, i vam comptar amb el famós dibuixant i catequeta malagueny Fano que ens va ajudar a reflexionar sobre El Primer Anunci, el gran regal.

I enguany, del passat 16 al 18 de febrer, alguns membres de les nostres diòcesis vam ser convidats a participar en l’Encontre de Primer Anunci (EPA), a Madrid, organitzat per la Comissió Episcopal per als Laics de la Conferència Episcopal Espanyola, amb el lema Poble de Déu unit en la missió.

Finalment, amb ganes de conèixer el testimoni de tots ells, que ho van viure, el passat dissabte 9 de març, al Seminari de Tarragona, vam celebrar una nova Jornada d’Apostolat Seglar de les diòcesis amb seu a Catalunya. Va ser un bon moment per prendre consciència del repte de ser Església que comuniqui l’anunci explícit de Jesucrist amb obres i paraules. Com afirma el Papa Francesc, Jesucrist també pot trencar els esquemes avorrits en els quals pretenem tancar-lo i ens sorprèn amb la seva constant creativitat divina. Cada vegada que intentem tornar a la font i recuperar la frescor original de l’Evangeli, brollen nous camins, mètodes creatius, altres formes d’expressió, signes més eloqüents, paraules carregades de renovat significat per al món actual.”(Evangelii gaudium, 11)

† Sergi Gordo Rodríguez
Bisbe de Tortosa

Escoltar:

Descarregar: