Presentació del llibre 50 Aniversari de les Romeries de la Terra Alta a Montserrat

La festa grossa del lliurament del reliquiari pel Sr. Bisbe, Monsenyor Sergi, pel matí, amb assistència de les autoritats municipals i eclesiàstiques del bisbat, acompanyades pels gegants i la colla de grallers i tambors, ha continuat per la tarda, en la presentació del llibre “50 Aniversari de les Romeries de la Terra Alta a Montserrat”, escrit pel Cronista Oficial de la Ciutat de Gandesa” Anton Monner. L’acte ha estat obert per la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Sra. Pilar Ferrando i l’ha introduït el rector de Gandesa, Mn. David Arasa.

El llibre consta de 6 capítols que son, “Com neix la Romeria de la Terra Alta a Montserrat”, “La Presentació Episcopal del Bisbe de Tortosa, per Monsenyor Sergi Gordo”, “La presentació del Monestir de Montserrat, pel Pare Lluís Juanós”, “El recull de les 30 primeres romeries de Mn. Antoni Bordàs, i les vint següents”, “Cròniques de l’autor publicades al Diari de Tarragona i a altres periòdics, sobre el cinquantenari”, “ La cloenda celebrada a l’església del Portal de Batea pel Pare Lluís Juanós, monjo de Montserrat i fill de Vilalba dels Arcs,  i “L’Epíleg” de Mn. David Arasa.

L’autor, Anton Monner, va explicar als assistents a la sala d’actes del Casal de Joventut, els diferents temaris del llibre i les fotografies dels lectors de les pregàries de cada romeria que va poder recollir, alguns dels quals morts de fa anys, i altres de grups de romers terraltins amb el lliurament d’ofrenes al Monestir, i els actes religiosos celebrats a Montserrat. També els actes commemoratius realitzats a Gandesa, el passat mes de novembre amb l’assistència del Pare Abat, Manel Gasch, i del Bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, quan van haver representacions de les 12 parròquies de la Terra Alta amb comitives de cadascun d’ells, amb músiques, cap grossos, gegants, un dinar comunitari celebrat a l’aire lliure d’una extraordinària assistència i la pregària per la Pau, la Reconciliació i la Concòrdia de tots els pobles de la Terra, davant del monument erigit a l’exterior del Museu del CEBE, realitzada pel Pare Abat, amb emotives paraules perquè un avi seu va participar com a combatent a la Batalla de l’Ebre. Aquesta ha estat la primera presentació del llibre i properament se’n realitzaran a les parròquies de la comarca que ho demanin.

Maribel 

X