Presentació de la campanya JO COM TU de Càritas

El dimecres, 15 de setembre, a les 18’30 hores, va tenir lloc a la Cambra del Comerç de Tortosa, la presentació de la campanya “Jo com tu” de Càritas Diocesana de Tortosa, en la qual hi foren convidats col·legis professionals, empresaris, associacions, serveis socials, simpatitzants de Càritas, etc. “Triar com ens alimentem és un dret, no un privilegi”.

El Sr. Dídac Rodríguez Alumbreros, nou director de Càritas Diocesana de Tortosa, després de saludar els assistents, va fer la presentació de la Campanya. Càritas desenvolupa la seua acció en trenta-quatre parròquies, amb un total aproximat de sis-cents membres. Dóna el seu ajut col·laborant en projectes d’acompanyament, acollida, ajudes escolars… i treballa per garantir una alimentació adequada. En la Campanya “Jo com tu” queda palesa l’oportunitat de què les persones que atenen poden comprar productes frescos, molt necessaris per a la salut i que abans de la targeta de prepagament “Jo com tu” no els podien adquirir.

Tot seguit prengué la paraula el Sr. Agustí Adell Gisbert, Secretari General de Càritas Diocesana de Tortosa i Coordinador d’assistències bàsiques de Càritas amb seu a Catalunya. Inicià la seua xerrada passant un vídeo en el que es veu que les persones amb necessitats bàsiques no poden escollir els aliments que voldrien menjar. En canvi amb la targeta de copagament es pot comprar al lloc habitual i a més a més aliments frescos recomanats per a la salut. El 50%  de les famílies no porten una alimentació adequada i gràcies a la targeta poden triar productes frescos i de proximitat. Amb la targeta “Jo com tu” podem aconseguir diferents objectius: a) Fomentar l’autonomia. b) Dignificar l’accés als aliments. c) Promoure el comerç local i de proximitat. 4) Evitar el malbaratament i fomentar la sostenibilitat  alimentària.  Com ajudarem les persones? Podent comprar els aliments a l’establiment que vulguin, d’acord amb les necessitats. Com ho farem? Acompanyant de forma individualitzada les persones o les famílies i en coordinació amb els Serveis Socials i altres entitats socials i, amb la complicitat de l’administració, la ciutadania i el món empresarial i educatiu. Tot seguit es passà un vídeo del testimoni d’una senyora de Sant Jaume d’Enveja, Mercè Aloguin. Ens digué que la targeta es pot fer servir per a la família i la troba molt efectiva perquè ets administrador/a dels diners que hi queden dipositats.

A continuació ens adreçà la paraula la Sra. Consol Sagrera, voluntària de Càritas interparroquial de Tortosa.  Ens parlà de l’experiència de les ajudes que cada mes es donen a les famílies, és a dir, un lot d’aliments que vénen de donacions de la Unió Europea i de les parròquies. Càritas ajuda cada mes unes mil dues-centes persones i la “targeta moneder” contribueix a tenir més autonomia. En principi es va començar l’experiència amb poques famílies i dos voluntaris es feien càrrec de l’acompanyament individualitzat i els van explicar el projecte. Tindran a la targeta el mateix valor en diners del que se’ls donava en aliments.  Se’ls demana complir les següents  condicions: a) Guardar els tiquets de compra. b) Comprar alguns aliments frescos. c) Portar cada mes els tiquets a Càritas i tenir un canvi d’impressions amb el personal que els acompanya. Aquest nou projecte es porta a terme des del mes de març de 2021. Una vegada al mes es reuneixen amb l’equip d’acompanyament i la treballadora social. El resultat és positiu: a) Les famílies estan contentes perquè disposen d’uns diners que els permet anar a comprar al Super que vulguen i amb més privacitat.  b) S’estableix una relació important entre Càritas i les famílies. c)  A les famílies que tenen fills amb menys de dos anys se’ls dóna un lot infantil. Quan tenen un any se’ls lliura una quantitat de diners per a fruites i verdures per tal de preparar-los el seu aliment amb productes naturals. També cada mes han de portar els tiquets. Aquest projecte és tan positiu, que Càritas manifesta que els agradaria ampliar-lo.  Per tant es constata que la campanya “Jo com tu” és molt positiva.

Després va intervenir el Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, President de  Càritas Diocesana de Tortosa. En primer lloc saludà els regidors, els qui estan implicats en Càritas Diocesana i tots els participants.  Fa seixanta anys que Càritas Diocesana va començar a funcionar a Tortosa, va seguir Benicarló i ara s’ha anat ampliant i  actualment són trenta-quatre  els llocs on Càritas desenvolupa la seua activitat. Cal tenir present que moltes coses que abans no es consideraven signes de pobresa, avui ho són, i Càritas ha anat obrint-se a noves fórmules de pobresa, canviant la seua forma d’actuar i adaptant-se als nous temps. En l’Església sempre ens hem de preguntar si allò que fem és el què hem de fer. Però és molt important revisar com ho fem. Sempre hem d’actuar respectant la dignitat de les persones i evitar signes que puguen ser humiliants. Càritas s’ha d’obrir a les noves formes de pobresa, però és bo que mirem com ajudem les persones de manera que sigue valorada i respectada la seua dignitat. L’any 2020  es va notar una disminució dels aliments que es donaven, però en canvi un augment d’ajuts en diners. Amb els donatius que Càritas rep ha d’adaptar-se a noves formes de pobresa, canviant la seua metodologia, posant-se al dia respecte les noves tecnologies. A les famílies que reben ajuts, se’ls ha d’ajudar a discernir què és el que necessiten prioritàriament.  Càritas Diocesana ha de coordinar-se amb les Càritas amb seu a Catalunya. Us animo a que de la mateixa manera que la nostra vida quotidiana està canviant, Càritas s’incorpori en aquest món que estem vivint. També us animo a que tots siguem solidaris. Tan de bo els donatius d’aliments  en espècies vagin baixant i els donatius de diners vagin pujant. Moltes felicitats per la tasca que porteu.

Finalment va intervenir el Sr. Dídac Rodríguez i Alumbreros agraint al Sr. Bisbe, a Agustí Adell i a Consol Sagrera, que cadascú des del seu camp de treball ha aportat el seu granet de sorra. Moltes gràcies a tots i bona nit.

Maria Joana Querol Beltrán

 

 

X