Preparant el 250è aniversari del Temple Parroquial de Tivenys

El passat divendres 29 de setembre, festa de Sant Miquel, Tivenys es va vestir de festa per commemorar la diada del seu patró. Enguany el to de la festa ha estat especial, perquè a la solemne Missa, processó i ofrena de flors i fruits a Sant Miquel s’hi ha sumat l’acte de presentació del cartell del 250è aniversari de la dedicació del temple parroquial, que es complirà, si Déu vol, el 29 de setembre del 2024, d’aquí just a un any.

Durant el temps que ens resta per al dia de l’efemèride celebrarem a Tivenys multitud d’actes, festes, homenatges, concerts, esdeveniments culturals, accions de gràcies i celebracions litúrgiques per a commemorar aquesta data tan assenyalada. Coincidint amb l’inici de l’any litúrgic, el primer diumenge d’Advent, 3 de desembre de 2023, donarem el tret de sortida  als actes que se succeiran al llarg dels mesos fins a la fita del dia de l’aniversari i acabant-ho tot plegat en la solemnitat de Crist Rei.

La transcendència de l’esdeveniment ha mogut la Parròquia a cercar persones i entitats d’especial rellevància en el món de la cultura que poguessin intervenir en algun punt de la celebració. En el cas del cartell de l’aniversari, es va creure oportú encarregar-lo a la gran il·lustradora vigatana Pilarín Bayés. Nascuda el 1941, graduada en Belles Arts, des del 1964 ha treballat com a dibuixant en innumerables publicacions de tots els estils, especialment en literatura infantil i juvenil. És reconeguda a tot Catalunya pel seu inconfusible estil de dibuix lluminós, ple de color i dinàmic.

Pilarín Bayés va rebre l’encàrrec del cartell amb molt d’entusiasme; quan els membres de la comissió organitzadora dels actes del 250è vam poder veure el dibuix hi vam reconèixer de seguida els trets que defineixen Tivenys: el riu, l’horta, la seva gent… i al bell mig, presidint-lo, el majestuós temple parroquial i Sant Miquel. Pilarín Bayés va captar l’essència del poble i va situar al centre la protagonista de la festa, la nostra església parroquial.

El dia de Sant Miquel, doncs, vam tenir el goig de comptar amb la presència de Pilarín Bayés al poble de Tivenys. Primer va poder visitar l’església, i saludar el nostre rector, Mn. Tomàs Mor, que ha estat qui des del principi ha coordinat els preparatius de la festa i ha parlat amb ella per a l’elaboració del cartell. Després de signar el llibre commemoratiu i saludar els membres del consell parroquial i de la comissió de l’aniversari va ser rebuda també per l’alcalde del municipi, el Sr. Eladi Galbe a l’ajuntament. El seguici festiu va acompanyar el rector, la il·lustradora, el consistori i les entitats del poble que ofrenaven flors i fruits al patró fins al recinte firal de Tivenys, on es va realitzar primer l’acte de l’Ofrena i després es va presentar el cartell amb els parlaments de Mn. Tomàs Mor, la Pilarín Bayés i l’alcalde Eladi Galbe. Amb un espectacle de llum i pirotècnia es va destapar la tela que cobria el cartell, que va ser rebut pels tivenysans i tivenysanes amb clams i alegria.

Iniciem a Tivenys un any intens, ple d’actes, que culminarà amb la solemnitat del 250è aniversari de la dedicació de l’església de Sant Miquel i Sant Benet el proper 29 de setembre de 2024. Amb agraïment al Senyor i amb la vista al futur, la comunitat de Tivenys celebrarà unida amb vitalitat i força que segueix passant la torxa de l’Evangeli, aquella que un dia els seus avantpassats van rebre i que els va portar a dedicar al Senyor el seu estimat temple parroquial.

Pau Prades

X