Pregó de Setmana Santa a Tortosa

El dissabte 1 d’abril, va tenir lloc al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, el Pregó a càrrec de Sor Lucia Caram. Ocupaven el lloc de la presidència la Sra. Meritxell Rogé Pedrola, alcaldessa de Tortosa, la pregonera de la Setmana Santa 2023 i la Sra. Cinta Fontanet Ramírez, presidenta de l’Agrupació de Confraries, qui saludà tots els presents i els hi donà les gràcies per la seua assistència.

Tot seguit, la Sra. Cinta Carles, qui actuà com a fil conductor de la celebració, saludà els membres de la presidència, el Sr. Ferran Bel Accensi, ex-alcalde de la ciutat i diputat al Congrés, Mons. Jordi Bertomeu Mn. Josep Ma Membrado,  i amics tots. Sor Lucia Caram és la quarta dona que fa el Pregó de la Setmana Santa tortosina i va citar els diferents actes que s’havien celebrat entorn d’aquesta setmana organitzats per l’Agrupació de Confraries: Presentació de l’Opuscle de Setmana Santa; la xerrada “De Rams a Pasqua”, recorregut per la Setmana Santa de Reus; conferència “La Passió de Jesús continua. Els cristians perseguits avui”; el cor LaBinota, “Concert a Remolins”; “Via Crucis” al Calvari de Santa Clara; processons: Diumenge se Rams “La Passió”, la del “Silenci”, les del “Sant Enterrament” a Tortosa i Jesús; “Concert de Música Sacra”, del qual la col·lecta es destinarà a “La Casa d’Acollida”, etc. També l’Agrupació de Confraries ha editat un quadern de dibuix, “Pinta i coneix la Setmana Santa tortosina”, per als xiques/es i per a l’Hospital de Jesús. Acab’a amb les paraules: Bona Setmana Santa i feliç Pasqua de Resurrecció.

A continuació la Sra. Alcaldessa, després de saludar els assistents comentà que hi ha una relació estreta des de l’any 2016 amb Sor Lucia Caram, una relació d’ajuda als xiquets/es més vulnerables a fi que puguen estudiar llengües, anar a colònies… Ara ho ampliem amb empreses del nostre territori. Felicito a les Confraries per haver fet pregonera de l’any 2023 a Sor Lucia Caram.

Arribat el moment d’intervenir Sor Lucia, qui participa a Tortosa en el projecte “Invulnerables”, saludà tots els assistents i inicià el pregó amb les paraules de Sant Pau: “Ocupeu-vos en la vostra salvació amb por i tremolor”. Jo us dic que vinc aquí amb por i tremolor. A Tortosa la Setmana Santa té una llarga tradició i quan hi vinc tinc una gran il·lusió. El favor més gran que m’han fet els meus pares són la fe, la vida i els germans. Quan la meva mare encara no tenia cap fill i desitjava tenir-los, s’encomanà a la Mare de Déu de la Cinta i som nou germans. Us agraeixo la vostra invitació per venir a fer el Pregó i poder   compartir amb vosaltres la fe i l’amor en Jesucrist i la Mare de Déu de la Cinta. El Pregó és un anunci que es fa a viva veu amb motiu d’un esdeveniment significatiu. Avui anunciem la notícia de la Passió i Mort de Jesús i de la seua Resurrecció.

Tots els tortosins hi són convocats per viure la Setmana més santa i més gran de l’any. Que cada ciutadà de Tortosa sigue capaç de viure la religiositat d’aquests dies com una bona notícia. Fem un viatge interior amb els “passos” de la Passió, per a que la trobada amb Jesús ens transforme i ens converteixi en els seus samaritans. Recordem l’experiència de Jesús a qui seguim, vivint en sintonia amb Ell. Entrem en silenci amb les persones que el segueixen: la seua Mare, les dones que ploren… Contemplem els sentiments del Senyor qui va venir a instaurar el Regne de Déu, on cadascú som fills estimats i germans entre nosaltres. Jesús no podia suportar les injustícies del seu poble, ni els qui abusaven dels més pobres, ni que s’utilitzés el seu poder per escandalitzar els més petits. Moltes vegades som mediocres i inclús som capaços de trair els amics com ho va fer Judes. El Dijous Sant, dia de l’amor fratern, contemplem Jesús qui va fer un sopar amb els seus amics i els donà el manament de l’amor. “Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat”. Anuncià un nou manament, rentà els peus als seus deixebles i ens ensenya a ser servidors dels nostres germans. En l’últim sopar, el pa es va partir i repartir per a que ningú passés gana. El pa que era el seu Cos i el vi que era la seua Sang. La nostra societat ha perdut la credibilitat, perquè encara no ha comprès que el més vàlid és l’amor. Jesús en l’extrem del seu sofriment demanava al Pare que apartés aquell calze i quantes vegades davant dels nostres sofriments ens preguntem: on és Déu? El Senyor pateix amb els qui pateixen malalties, guerres, presons… Jesús va instaurar el nou Regne i el posà a les nostres mans. Obrim els ulls i serem capaços de tenir compassió dels germans que pateixen. Som nosaltres els qui fem el mal i malmetem la llibertat que Ell va posar a les nostres mans. Posem la mirada en Jesús a la Creu i mirem com sent l’abandó dels seu Pare: “Déu meu, Déu meu, per què m’heu abandonat?”. “Pare, a les vostres mans encomano el meu esperit”. També nosaltres tenim l’oportunitat de viure la passió compartida, que és igual a compassió. Obrim els nostres cors que la Setmana Santa  ja està aquí, la setmana gran que ens recorda que després de la mort ve la Resurrecció.

La Sra. Cinta Carles donà les gràcies a Sor Lucia Caram i la Sra. Cinta Fontanet, presidenta de l’Agrupació de Confraries, li lliurà un record que representa les nostres confraries. S’acomiadà Sor Lucia agraint a les Confraries haver fet possible la seua estada a Tortosa i donà les gràcies a tots. La presidenta de l’Agrupació de Confraries tancà l’acte, amb el desig d’una bona Setmana Santa i una feliç Pasqua de Resurrecció.

Maria Joana Querol Beltrán

X