Pregó de Setmana Santa 2022

El dia 9 d’abril, vigília del Diumenge de Rams, va tenir lloc a les 20’30 hores, al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa de Tortosa, el Pregó a càrrec de l’Excm. i Rvdm. Mons. Javier Vilanova Pellisa, bisbe auxiliar de Barcelona. A la presidència hi eren la sra. Meritxell Roigé Pedrola, Alcaldessa de la ciutat de Tortosa, la sra. Cinta Fontanet Ramírez, Presidenta de l’Agrupació de Confraries i el Pregoner Mons. Javier Vilanova. Hi eren presents el sr. Ferran Bel, diputat al Congrés, sr. Joan Sabaté, delegat del govern a Tarragona, vice-president del Consell Comarcal, regidors i regidores, Presidenta de la Cort d’Honor, Primer Majordom de l’Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta i Prior, membres de la confraria de Jesús de Reus, Pregoners/es d’altres anys i una bona representació de tortosins i tortosines.

La primera en intervenir fou Cinta Fontanet qui després de les salutacions va tenir un record per les persones d’Ucraïna que estaven patint les destrosses de la guerra i els dos anys de pandèmia que ens han impedit poder celebrar la Setmana Sant com sempre i no poder treure els misteris al carrer. Però, sí que podem gaudir de la remodelació de la façana de la nostra catedral i els concerts que es faran per Setmana Santa. Finalment va tenir un record pels qui ens han deixat durant la pandèmia. Us desitjo a tots una bona Setmana Santa i una feliç Pasqua de Resurrecció.

Tot seguit l’alcaldessa de Tortosa ens adreçà la paraula. Estem contents perquè sembla que estem recuperant la Setmana Santa i vull felicitar al Pregoner d’aquest any, qui ha servit algunes parròquies de la nostra ciutat, ha estat Rector del Seminari i avui està a casa seua. L’Agrupació de Confraries han preparat una sèrie d’actes per celebrar la Setmana Santa, símbol de la nostra identitat i que va passant de generació en generació. Demà, Diumenge de Rams, veurem els passos pels nostres carrers i que ara els tenim exposats aquí en el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa. Estem molt contents de retrobar-nos. Moltes gràcies a tots i els desitjo bona Setmana Santa. I ara té la paraula el pregones d’aquest any, Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona.

Salutacions a la sra. Alcaldessa, a la Presidenta de  l’Agrupació de Confraries, al Sr. Bisbe Enrique, que no pogut assistir a aquest acte per coincidir amb altres activitats pastorals i a tots els presents. M’inunda el cor el regal que m’han fet de ser Pregoner. Sóc conscient del que suposa als tortosins viure la Setmana Santa que està tan arrelada a la ciutat. Us admiro per la vostra fe i la vostra il·lusió, realitat que vaig constatar per primera vegada l’any 1985 quan vaig venir al Seminari. Un any més podrem viure els misteris de la Passió, Mort i Resurrecció del Senyor i poder acompanyar la seua Mare, la Verge Dolorosa. Volem ser fidels a qui ha donat la vida per nosaltres. Jesús és viu, ha ressuscitat! Vull tenir un record per la gent que també avui està sofrint el dolor de la creu, ja sigue a causa de la pandèmia, ja sigue a causa de la guerra. Ens unim al patiment del poble d’Ucraïna i ser Cirineus de tantes famílies que estan vivint el  dolorós drama de la guerra. Us voldria manifestar el que tinc dins al cor i poder-vos transmetre el que sento. He fet com un Via creu de deu estacions. I els seus corresponents deu testimonis.

  1. Amor de Déu. L’amor de Déu és l’inici del que dona sentit a totes les coses. Només podem comprendre el sofriment i l’entrega del Fill de Déu, si ens posem a contemplar el que hi ha al cor del Pare. “Déu estima tant el món,que ha donat el seu Fill únic, perquè no es perdi ningú dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna…”(Jn 3,16-18)
  2. Trobar a Crist és trobar l’Amor. És admirable recordar el moment en què els pescadors de Galilea, els primers deixebles, es van trobar amb Crist. “Un dels dos que havien sentit el que deia Joan i havien seguit Jesús era Andreu, el germà de Simó Pere. Andreu anà primer a trobar el seu germà Simó i li digué: Hem trobat el Messies – que vol dir ungit…”(Jn 1,40)
  3. L’Amor és sentenciat a mort. Quan de dolor en el cor de Jesús quan a l’Hort de les Oliveres ja veia el que li estava a punt d’arribar, no només la mort, sinó l’abandó dels seus. “Se n’anà per segona vegada i va pregar dient: Pare meu, si aquesta copa no pot passar lluny fins que jo la begui, que es faci la teua voluntat…”(Mt 26,42-46)
  4. Les dones ploren en veure al qui tant estimen carregat amb el pes de la Creu. En les processons de Setmana Santa voleu unir-vos al dolor del Senyor i voleu oferir el vostre sacrifici per reparar els propis pecats i els pecats del món. Ens diu sant Lluc: “El seguia una gran gentada del poblei també moltes dones endolades que el planyien. Jesús es girà cap a elles i els digué: Dones de Jerusalem, no ploreu per mi…”

  5. El Cirineu ajuda Jesús a portar la Creu. El Cirineu va ajudar el Senyor; us invito a que cadascú penseu en els vostres cirineus, en tots aquells que us han ajudat a portar alguna creu en la vostra vida. Diu sant Lluc:“Quan s’enduien Jesús, agafaren un tal Simó de Cirena que venia del campi li carregaren la creu perquè la portés darrere Jesús…”
  6. Invitats a portar el pes de la nostra Creu. Pot semblar sorprenent, però la condició que Jesús posa als qui vulguen ser els seus seguidors és prendre la pròpia creu. El text evangèlic és de sant Mateu (16, 24-25). Aleshores Jesús digué als seus deixebles: “Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i em segueixi…”
  1. L’Amor mort en creu. Aquests dies els nostres ulls quedaran en molts moments fixes contemplant el Senyor mort en creu. “Després d’això, Jesús, sabent que ja tot s’havia acomplert, perquè s’acabés de complir l’Escriptura, va dir: Tinc set. Hi havia allí un gerro ple de vinagre…” (Jn 19, 28-30)
  2. La Mare Dolorosa és la Mare de l’Amor més gran. Estic convençut que en el cor dels penitents i dels qui assistim als actes de la Semana Santa hi ha un amor especial per la Mare de Déu. Ella és la Mare del Salvador, ella és la teva Mare. Així ens ho recorda sant Joan (Jn 19,25.27).“Estaven vora la creu de Jesús la seva Mare i la germana de la seva Mare…Dona aquí tens el teu Fill… Aquí tens la teva Mare…” 
  1. Resurrecció. Els cristians portem més de vint segles celebrant la Resurrecció de Jesús com l’esdeveniment primordial de la nostra fe. Si creiem en Jesús, però no creiem en la seva Resurrecció, sant Pau ens dirà que “som els qui fem més llàstima de tots els homes”…”El primer dia de la setmana –el diumenge-, Maria Magdalena se`n va anar al sepulcre de bon matí, quan encara era fosc, i veié que la pedra havia estat treta de l’entrada del sepulcre…”

  2.  La vostra fe, la vostra vida, és un testimoni d’amor. Estimats tortosins i tortosines. Acabo el meu Pregó. Us agraeixo de tot cor el que he rebut de vosaltres. Guardo en el més profund de la meva ànima el vostre exemple de fe i de vida… No puc deixar de reviure en immensa alegria l’acollida de la creu de la JMJ. l’any 2011. Recordeu quan la vam rebre al riu i des d’allí vam fer una solemne processó… Vull felicitar-vos a totes les confraries pel vostre compromís i pel vostre esforç i dedicació… No us oblideu mai de l’ànima de les vostres confraries, aquesta és la FE en Jesucrist…De tot cor us desitjo que visqueu una joiosa Setmana Santa. Van obsequiar-lo amb un petit record de Setmana Santa: Una “vesta”

Maria Joana Querol Beltrán

X