Pau, festa i plena religiositat a la Terra Alta

El dissabte 29 d’octubre, a Gandesa, els dotze pobles de la Terra Alta han viscut una jornada de religiositat que s’ha convertit en una gran festa d’amor i de crida per la Pau del Mon, en la que hi ha participat centenars de persones. Tot ha estat possible a per la presència del Pare Abat de Montserrat, Manel Gasch, acompanyat pel bisbe de Tortosa, Mns. Sergi Gordo.

El dia ha començat amb la signatura del Llibre d’Or a l’Ajuntament de la Ciutat. Tot seguit el Pare Abat i el bisbe s’han desplaçat al monòlit de la  Pau, la Reconciliació i la Concòrdia erigit el 14 d’agot del 1978, abans de signar-se la Constitució, on es va realitzar una trobada entre comandaments dels exèrcits que havien lluitat a la batalla de l’Ebre i davant de 4.000 persones arribades de tot el món, es van abraçar dos soldats dels dos exèrcits, nacional i republicà, acompanyats per les autoritats polítiques, civils i militars del moment. El monument, situat al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, va ser erigit per l’ADAR (Aviadors de la República), com també l’acte que va suposar la reconciliació entre els pobles d’Espanya, havent-hi assistit centenars de combatents  de tots el món, igual d’un bàndol com de l’altre.

Les paraules del Pare Abat davant el monument han refermat la necessitat de Pau, Reconciliació i Amor entre tots els pobles, religions, ètnies i colors de pell de tot el Món. Han refermat la pau i l’estimació entre els homes de bona voluntat, els parlaments del bisbe, el president de l’ADAR, Sr. Antoni Vilella i l’alcalde de Gandesa, Sr. Carles Luz. Posteriorment ha començat la festa pròpiament religiosa per commemorar el 50 Aniversari de la Romeria de la Terra Alta a Montserrat, dins el temple de l’arxiprestal de Gandesa, amb unes pregàries del Pare Abat i del Bisbe, repleta de feligresos que durant mig segle han participat de l’espiritualitat de la Muntanya Santa de la Moreneta i l’acolliment dels seus monjos.

La Festa ha continuat pels carrers de Ciutat amb cercaviles i representacions culturals, una de cada població de la comarca, i tancant-la les Majorets de Vilalba amb una magnífica participació. I per acabar de celebrar tanta festa de la magnífica trobada comarcal, els assistents han participat d’un dinar de germanor servint-se una paella d’arròs, a l’aire lliure, acompanyada dels vins de la Terra Alta, amb les seves famoses garnatxes blanques, les millors del món i acompanyats pel Pare Abat, el bisbe i Mn. David, rector de Gandesa, i la resta de sacerdots de la comarca.

Anton Monner –Cronista de Gandesa-

X