Patrimonium 2021

Unes 500 persones han participat en les diferents activitats de l’edició d’enguany del cicle Patrimonium 2021. Una edició marcada per l’efemèride de la celebració del 600 aniversari de la consagració de l’Església Parroquial de Sant Lluc; una de les joies del gòtic català del nostre territori a nivell arquitectònic, històric i artístic construïda entre els anys  1373 i el 1421 que aquest proper 2022 aspira a convertir-se en BCIN (Bé Cultural d’Interés Nacional).

Tres dates per a unes activitats de difusió marcades per a interdisciplinarietat, orientades no només al públic especialista i on mitjançant les aportacions d’experts i artistes es va donar un significat global al públic de totes les edats que en van apropar.

Aquests 600 anys es van transformar en una rica font de coneixement des de perspectives tant distants, alhora tant properes com les visions arquitectònica, històrica, artística, religiosa, cultural, econòmica, musical,…… I de com des de la societat i el moment actual podem interrelacionar i interpretar aquests 600 anys d’història des de múltiples òptiques del saber de la mà dels/les millors especialistes en cada camp.

El Patrimoni com a fet dinàmic i generador de cultura i coneixement.

La Dra Victòria Almuni i el restaurador Jerome Rouch ens va apropar a la seva història i a les tasques de la recent restauració de la portalada d’una forma amena, didàctica i enriquidora; les obres del compositor Miquel Querol van ressonar meravellosament al so del piano de Joan Nadal i la poderosa veu de la soprano Consol Vericat; de nou la música, en aquest cas medieval mitjançant els àngels músics i els diferents instruments presents a la iconografia del temple, van recobrar vida i so amb la magistral explicació i interpretació de la mà de Paco Lavega i l’erudició d’Els Minsitrils. Aquesta activitat gaudida tant pel públic general com pels alumnes de l’Escola de Música Municipal; per a l’última data el gran historiador Joan Roig ens va aportar una enorme quantitat de coneixement per a comprendre millor el context i l’evolució del temple a partir de dades d’un valor històric incalculable.

Abans i després de les activitats els/les visitants van poder gaudir de la recentment restaurada portalada i dels quadres de l’escola de Sarinyena (finals del s.XVI)

Aquest cicle ha esta organitzat per l’Ajuntament d’Ulldecona, amb la col·laboració de l’Església Parroquial Sant Lluc. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i la Banda de Música d’Ulldecona

L’edició 2022 de Patrimonium girarà a l’entorn d’una de les efemèrides més importants dels últims anys: el 800 aniversari de la 1a Carta Pobla d’Ulldecona 1222 – 2022

Mn. Blas Ruiz