Mn. Josep Maria Membrado prengué possessió del Rector de la parròquia de Sant Blai

Tortosa, parròquia Sant Blai, diumenge 26 de setembre de 2021

El diumenge, 26 de setembre, a les 12’15 h. Mn. Josep Maria Membrado Blas, va prendre possessió com a Rector de la parròquia de Sant Blai de Tortosa. Va donar-li possessió el Sr. Vicari Episcopal, Mn. Carlos París Escura, qui presidí l’Eucaristia. Van participar un bon nombre de feligresos per acompanyar el seu Rector que per necessitats pastorals feia uns mesos que servia la parròquia a partir del traspàs a la Casa del Pare del nostre estimat Rector, Mn. Isaïes Riba Cucala. La part musical fou a càrrec del Sr. Toni Perulles.

Començà l’Eucaristia amb el cant d’entrada: “Poble de Déu, poble en marxa”. Mn. Carlos donà lectura al curriculum de Mn, Josep Maria. Va servir la parròquia de la Sènia com a diaca i una vegada ordenat prevere, el 17 de desembre de l’any 1972, va servir les parròquies dels Àngels i de Sant Blai de Tortosa; en aquesta última hi va romandre quinze anys. També va servir les parròquies de l’Ametlla de Mar, La Ràpita, Raval de Crist, Vinallop, Freginals, Els Reguers, Alfara, Remolins i Sant Crist de la Catedral. Fou també Administrador Parroquial de Sant Pere, dels Àngels i de Sant Blai i Arxiprest de l’Arxiprestat del Baix Ebre i del Delta-Litoral. A més a més fou president durant vint-i-quatre anys de la Fundació Sant Miquel i Ecònom del nostre bisbat. Amb un fort aplaudiment vam rebre el nou rector d’aquesta parròquia de Sant Blai.

El Sr. Vicari Episcopal inicià la celebració demanant perdó al Senyor per les nostres febleses i pecats. Després de cantar:” Senyor, tingueu pietat” dues feligreses i un feligrès van proclamar les lectures pròpies del diumenge XXVI de durant l’Any.  La primera del llibre dels Nombres (Nm 11, 25-29. El Salm responsorial 18: “Els preceptes del Senyor omplen el cor de goig”. La segona lectura de (Jm 5, 1-6) . Abans de proclamar Mn. Membrado l’Evangeli segons sant Marc (Mc 9, 38-43. 45. 47-48), el Sr. Vicari Episcopal li lliurà el llibre dels evangelis: Josep Maria, rep l’Evangeli de Crist, del qual has estat constituït missatger… ajudant els teus germans a conformar la teva vida amb la Paraula de Déu. En el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. Respongué: Amén. Després de cantar “Al·leluia”, mossèn Carlos París va fer l’homilia.

Benvolguts germans i germanes de la comunitat parroquial de Sant Blai. Ens apleguem aquest matí aquí per rebre Mn. Josep Maria Membrado a qui el Sr. bisbe us envia com a nou pastor de la comunitat parroquial. Tot seguit de la salutació, les primeres paraules van ser de record de la celebració que va tenir lloc ahir al matí a la Catedral: l’ordenació sacerdotal dels dos joves Matteo i Santi, inclosos ja al presbiteri diocesà. El mateix dia a la tarda, també va tenir lloc a la nostra catedral la missa exequial acomiadant al nostre prevere Manuel Giner Mercé. Les comunitats parroquials de vegades es reuneixen per donar la benvinguda a un nou rector, com és el cas d’avui, o per acomiadar-los pel trasllat  a una altra parròquia o per ser traspassats a la Casa del Pare, com ha estat fa poc el de Mn. Isaïes Riba. Mn. Carlos recordà els darreres rectors que van servir la nostra parròquia de Sant Blai: Mn. Santiago Vilanova, Mn. Josep Maria Ribes, Mn. José Luís Arín, Mn. Miquel Gasulla i Mn. Isaïes Riba. Jesús digué als seus deixebles: “Si algú vol venir amb mi, que es negui a ell mateix, que prengui la seva creu i que em segueixi. Qui vulgui salvar la seva vida, la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l’Evangeli, la salvarà”. Això hem de fer, estar sempre al servei de les nostres comunitats. El més important en una parròquia no és el Rector qui ara està i en un futur, no; en canvi les comunitats parroquials romanen en la vida de la parròquia. Donem gràcies al Senyor per tots els qui ha posat en la nostra vida i, gràcies de tot cor pel que hem compartit amb ells. Els sacerdots hem de ser servidors de Déu, no empresaris ni funcionaris i també ser misericordiosos perquè el Senyor no es cansa de perdonar-nos. Josep Maria avui el Senyor t’encomana aquesta comunitat de fidels per: a) Celebrar la fe;  b) Transmetre la Paraula de Déu; c) El servei i el testimoni envers la comunitat. Anem seguint fent comunitat per construir l’Església i  el Regne de Déu.

A continuació Mn. Membrado va fer el jurament  de fidelitat: “Jo, Josep Maria Membrado, al moment d’assumir l’ofici de Rector de la parròquia de Sant Blai, prometo de conservar sempre la comunió de l’Església catòlica, tant en les meves paraules com amb el meu mode d’obrar. Compliré amb diligència i fidelitat els deures a que estic obligat envers l’Església… a prestar el meu servei… Que Déu m’hi ajudi i aquests Evangelis que toco amb la mà”

Després del Credo, el nou Rector digué: “Crec amb fe ferma, tot allò que es conté en la paraula de Déu… Accepto..totes i cadascuna de les coses referents a la doctrina de la fe…M’adhereixo… a les doctrines enunciades pel Romà Pontífex o pel Col·legi dels Bisbes …” A continuació fou el lliurament al nou Rector dels llocs de la celebració: Baptisteri, on els qui rebran el sagrament del baptisme seran incorporats a la comunitat. La seu penitencial, on la misericòrdia de Crist ens reconcilia amb el Pare i la seu presidencial des d’on el Rector presidirà les celebracions. Tot seguit la pregària del fidels demanant al Senyor per l’Església, pel Papa Francesc, pel nostre bisbe Enrique, per Mn. Membrado, pels sacerdots difunts d’aquesta parròquia, per les vocacions al ministeri sacerdotal i per tots els presents per a que el Senyor ens done la gràcia de formar una comunitat viva i missionera.

Arribat el moment de l’Ofertori vam cantar: “Crist ens estima i ens ha rentat amb la seua Sang”.

Els cants de Comunió foren: “Jesucrist ens ha estimat”;  “Jo crec en Vós” i “Vós sou Senyor el pa del cel”. Acabada la distribució de la Comunió, li fou lliurada al Rector la clau del Sagrari: Rep la clau del Sagrari. Conserva amb tota cura el Pa eucarístic, per portar-lo als malalts, i moribunds, als ancians i als qui no poden participar de l’Eucaristia…i tinguis cura que aquesta llum estigue sempre encesa per senyalar la presència del Senyor.

Tot seguit Mn. Membrado ens adreçà unes paraules. Estimat Vicari Episcopal que m’has acompanyat en la meua presa de possessió. El nomenament més costós va ser quan fa molts anys, Mn. Capsir em va dir que vingués a servir aquesta parròquia. Vaig servir-la durant quinze anys i gaudint de la vostra amistat. Mai més he posat cap obstacle davant d’un nou nomenament. Quan Mn. Isaïes fou traspassat a la Casa del Pare, el Sr. Bisbe va dir-me que em fes càrrec d’aquesta parròquia com administrador parroquial; vaig tenir els meus dubtes per l’edat, però vaig dir-li sí, i gràcies a vosaltres m’hi trobo molt bé. Aquí ningú hi queda exclòs. Acceptem de molt bon grat tots els qui s’uneixen a la nostra parròquia. Volem donar testimoni i estimar. Agraeixo les paraules de Mn. Carlos i confio en l’ajuda del Senyor que tots farem camí junts. He trobat una comunitat viva, oberta i participativa. Gràcies a tots els qui heu vingut a acompanyar-me. Jo, amb l’ajuda de Déu, he vingut a servir-vos. Pensem que tots caminem junts amb el Senyor. Ell és la nostra força.

El nou Rector va signar l’Acta de presa de possessió, juntament amb el Vicari Episcopal i dos testimonis: un laic i una laica. Amb el cant de l’himne a la Mare de Déu de la Cinta, acompanyats per les notes musicals d’uns germanets de la parròquia que aquest any van prendre la primera Comunió, ens vam acomiadar amb el cor ple de confiança en el Senyor i la seua Mare i nostra.

Maria Joana Querol Beltrán

X