Ordenació Sacerdotal de Christian Pinto Corvalán

Catedral, 10 d’abril de 2021

El dissabte, 10 d’abril, a les 11 hores, ens vam aplegar a la Catedral de Tortosa, presidits pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal, vint-i-sis preveres, diaques, seminaristes i un bon nombre de fidels, complint amb molta cura l’aforament permès segons la normativa vigent respecte la pandèmia. La celebració fou d’una gran alegria per a la diòcesi. L’Ordenació Sacerdotal del diaca Christian Pinto Corvalán de Benicarló qui actualment està servint com a diaca les parròquies de l’Ampolla, Ametlla i Perelló. La part musical fou a càrrec de Mn. Víctor Cardona a l’orgue, i Joan Redó dirigí els cants. Alguns foren cantats per una noia.

S’inicià la celebració amb el cant: “Poble de Déu, poble en marxa” i tot seguit el Sr. Bisbe: En el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant. La pau sigue amb vosaltres…i després de cantar “Glòria a Déu a dalt del cel”, es van proclamar les lectures. La primera dels Fets dels Apòstols (4, 23-31). El Salm responsorial: “Te doy gracias Señor porqué me escuchaste”. La segona de la 1a carta de Sant Pau a Timoteo (1, Tim 4-14). Després de l’Al·leluia el diaca Mateo proclamà l’Evangeli (Mc 16, 9-15).

Arribà el moment de la presentació del candidat a càrrec del Vicari General, Il·lm. José Luís Arín Roig. Que s’acosti el qui ha de ser ordenat prevere: Christian Pinto Corvalán. Sabeu si és digne? Hem escoltat el poble de Déu i escollim aquest germà nostre per a l’orde del presbiterat. Tot seguit vam cantar: “Us donem gràcies Senyor per sempre i en tot lloc”.

A continuació el Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant l’Il·lm. Vicari General, Il·lustres Vicaris Episcopals, membres del Capítol Catedralici, Rector del Seminari Interdiocesà, diaques, pares i familiars, germans i germanes en el Senyor. Al començament de la pregària eucarística donem gràcies a Déu sempre i en tot lloc. Avui tenim motiu per donar-li gràcies. És un dia de goig per a la família, per a la parròquia de Benicarló, per a la nostra família diocesana i per a tota l’Església. Christian, avui ets tu qui has estat cridat pel Senyor, en qui perdura eternament el seu amor. Donem-li gràcies i demana-li que et done una actitud d’agraïment pel do que t’ha donat i  per saber acollir-lo amb tota humilitat.

Estimado Christian. Te has preparado para poder vivir tu misión de la mejor manera posible. ¿Qué es un sacerdote? Un sacerdote es un enviado por el Señor para anunciar el Evangelio. Todo tiene origen en la Resurrección. Vas a realizar la evangelización y participarás de la vida de Cristo. Tus manos serán ungidas para que puedas ser un miembro que contribuya a la salvación. El Señor envía a todos a evangelizar, pero no nos envía individualmente, sino como miembros de la Iglesia y por esto nuestra misión podemos compartirla. Esto se realiza en la diócesis presidida por el obispo. Me prometerás obediencia. Que el Espíritu Santo te ayude a crecer en tu sacerdocio.

En la lectura dels Fets dels Apòstols ens diu sant Pau: “Senyor concedeix als teus servents la valentia d’anunciar la teva Paraula”. La predicació no és creïble si no és acompanyada de la fe. Tindràs una llibertat que et pot portar fins i tot a donar la vida, però això s’ha de viure en humilitat. La llibertat interior porta a l’alegria; és un do de Déu. Concediu Senyor als vostres servents la valentia d’anunciar la vostra Paraula. Durant la Setmana Santa celebrem que el Senyor ha donat la vida per tot la humanitat. Aquesta és la grandesa del ministeri sacerdotal. Ser sacerdot és donar la vida per a que altres tinguen la vida de Crist. Donem la vida, però no la perdem. Per això el Senyor obria el cor de les persones que es trobaven amb Ell. Acollia els pecadors i quan un es convertia, experimentava l’alegria del seu Amor.

Estimado Christian, no olvides la alegría que sentirás en tu ministerio sacerdotal, porque en la Iglesia encontrarás ayuda, medios para cuidarlo y consuelo en el sufrimiento. Nos dice san Pablo que hemos de cuidarnos a nosotros mismos dedicando tiempo a la oración. Si eres fiel a la Palabra de Dios, te salvarás tu i aquellos que el Señor te ha confiado

Benvolgut Christian. Viu la teua vida al costat de Maria, la Mare de Déu, qui va respondre sense condicions: “Sóc l’esclava del Senyor”. No deixes de mirar-la. Posa’t a les seues mans i que en cap moment entre en tu el desànim. Que Ella t’ajude a viure la vida a la que Déu t’ha cridat. Que així sigue.

A continuación el rito de la ordenación presbiteral. Querido hijo, antes de ser ordenado, debes manifestar ante el pueblo tu voluntad de recibir el presbiterado. ¿Quieres celebrar con piedad y fe los misterios de Cristo? Si, lo quiero. ¿Quieres unirte cada día más a Cristo el Gran Sacerdote, víctima pura para consagrarte a El para ayudar a los hombres? Si, lo quiero por la gracia de Dios. ¿Me prometes respeto y obediencia a mi y a mis sucesores? Si, lo prometo… Dios, que comenzó en ti la obra buena, él mismo la lleve a término”.

Abans de les Lletanies dels Sants, Christian es va prostrar al terra en una doble actitud d’humilitat i d’adoració i va romandre-hi fins que es va acabar de cantar les Lletanies. Tot seguit el Sr. Bisbe li imposà les mans i a continuació els sacerdots concelebrants. A continuació la pregària consacratòria i li foren imposades les vestidures sacerdotals: l’estola i la casulla. Després la unció de les mans amb el crisma. Dues xiquetes van portar les ofrenes de pa i vi, les quals foren lliurades a Christian. A continuació el gest de pau als preveres i mentre es preparava l’altar per a l’ofertori, el cant: “Una espiga dorada por el sol”. Els cants de la Comunió foren: “Crist ha ressuscitat” i “Cerca de ti, Señor”.

Antes de la bendición final nos dijo el Sr. Obispo: Quiero manifestar mi alegría de tener un nuevo sacerdote. (En aquel momento un fuerte aplauso interrumpió el silencio). A un Obispo se le ensancha el corazón cuando celebra una ordenación y hemos de pedirle al Señor por las vocaciones sacerdotales. Si hay algún joven que siente en su interior que el Señor le llama, que no apague la voz. Hoy es un dia de alegría. Es el mejor regalo que puede haber en un pueblo y para la familia. Es una fuente de bendición del Señor. Lo importante no es ser sacerdote, lo importante es perseverar. Gracias a todos por la participación en esta ordenación. Muchos no han podido asistir a causa de la pandemia, pero se han unido a la celebración. Muy pronto Christian celebrará su primera Missa. Que el Señor te bendiga hoy y todos los días de tu vida. Que us beneeixi Déu Totpoderós. Pare, Fill i Esperit Sant. En el nom del Senyor, aneu-vos-en en pau. Tot seguit vam cantar “Al·leluia” i finalment el cant a la Mare de Déu: “Regina coeli”.

Abans d’acomiadar-nos, Christian ens adreçà unes paraules d’agraïment per la nostra pregària i per haver-lo acompanyat en aquest esdeveniment tan important per a la seua vida. Donem gràcies a Déu.

Mn. Christian, felicitats! Un dia vas sentir la veu de Jesús que et deia: Segueix-me!  Que  ressone  sempre aquesta veu al llarg de la teua vida sacerdotal i com diu el recordatori de l’ordenació: “Yo siempre estaré contigo”, pensa en aquestes paraules del Salm, perquè el Senyor mai ens abandona. Demanem-li que ens concedeixi la gràcia de seguir cridant alguns joves de la nostra diòcesi, i que responguin amb un SÍ ple de generositat.

Maria Joana Querol Beltrán

X