Mons Sergi Gordo presideix la Jornada de Càritas Diocesana de Tortosa

El Bisbe de Tortosa, Mons. Sergi Gordo, ha presidit la Jornada de Càritas Diocesana de Tortosa celebrada el passat dissabte dia 2 de desembre al Seminari de Tortosa.

En la vespra del primer diumenge d’Advent, el Bisbe Sergi oferí la seva ponència sobre el nou Pla Estratègic de Càritas Diocesana per al proper quadrienni 2023-2027, que prèviament havia estat aprovat per unanimitat en l’assemblea general extraordinària convocada a l’efecte.

Amb una nombrosa participació de preveres i representants dels equips parroquials i interparroquials de les Càritas de la diòcesi, el Sr. Bisbe ens aportà reflexions sobre el paper de Càritas a la diòcesi en els propers anys.

Inicià el seu parlament, recordant les paraules del Papa Francesc sobre Càritas: “Càritas és la carícia de l’Església al seu poble”, i en aquest sentit, i respecte el paper de Càritas en la nostra Església particular de la diòcesi de Tortosa, incidí en el context sinodal en què es desenvoluparà el Pla Estratègic, un caminar junts que no és ni serà fruit d’un dia, sinó que aquest esperit de sinodalitat ha vingut per quedar-se i per a guiar la nostra actuació vers les persones: “Càritas som persones que treballem amb persones”.

Continuà el Bisbe Sergi fent incidència en els reptes que ens planteja el Pla, i els eixos d’actuació previstos per a treballar en els propers anys. I en aquest sentit, destacà l’objectiu primordial d’aquest Pla Estratègic de Càritas Diocesana de Tortosa en un context sinodal: Un nou Pla Estratègic per a una “Església pobra i per als pobres”, per a una “Església en sortida”, per a una Església inclusiva i oberta a “tots, tots, tots”, tot recordant les paraules del Papa Francesc a la passada JMJ de Lisboa d’aquest estiu passat.

Amb el gran desafiament de la fraternitat i de la comunió, el Bisbe Sergi destacà tres grans reptes a assolir en el treball d’aquest nou Pla Estratègic:

  • Contemplar la realitat de la situació dels pobres
  • Mostrar la misericòrdia de Déu centrant-nos en les persones: els pobres són territori sagrat.
  • Testimoniar la nostra fe i caritat des de la comunitat i amb la comunitat.

El Pla Estratègic de Càritas a la diòcesi de Tortosa, està desenvolupat dintre de cinc grans eixos d’actuació:

  • La Comunitat cristiana.
  • Atenció i acompanyament sociocaritatiu.
  • Presència i transformació social.
  • Desenvolupament de persones i participació.
  • Gestió sostenible, innovadora i bon govern.

Aquest Pla Estratègic anirà avaluant-se periòdicament per comprovar el grau d’assoliment dels seus objectius. També caldrà un enfortiment com a entitat. Aquí cal recordar les paraules del Papa Benet XVI: “L’amor necessita també una organització” (Deus caritas est, 20-25). I, posteriorment, i també en aquesta línia, ara fa un any en un discurs a una delegació de Càritas Espanyola,  el Papa Francesc ens recordava que: “Càritas és el canal de l’acció de la comunitat eclesial”.

En aquest sentit, el Bisbe Sergi, ens convidava a “viure el nostre servei amb una maduresa afectiva”, i tancava la seva reflexió adreçada a tots els assistents, amb aquestes paraules: “Càritas és la proposta de mà estesa de Crist, que oferim al qui ens necessita. Ell és tan a prop que el tenim a tocar”.

En acabar la intervenció del Sr. Bisbe, hi hagué un treball de reflexió en comissions, on els assistents proposaren idees i reptes per al treball dels equips parroquials i interparroquials a la diòcesi.

La Jornada s’inicià amb les salutacions als presents del Delegat Episcopal Mn. Carlos París, i del Director de Càritas Diocesana de Tortosa, Didac Rodríguez.

Ja de tornada cap a les nostres llars, a la nostra memòria seguien gravades les darreres paraules que ens havia adreçat el Bisbe Sergi: “Cada acció de solidaritat contribueix a un món millor. Perquè sí, un altre món és possible, però des de l’Evangeli de Jesús”.

Joaquim Amaré Morales
Càritas Diocesana de Tortosa
Tortosa, 3/12/2023
1r Diumenge d’Advent

X