Missa en honor de Sant Francesc Gil de Federich, patró del missioners tortosins i dels comerciants de Tortosa

El diumenge, 24 de gener, la Delegació Diocesana de Missions i l’Associació Sant Francesc Gil de Federich, van celebrar conjuntament la festa en honor del seu patró, Sant Francesc Gil de Federich, el nostre sant tortosí.  Aquest any no es van poder organitzar actes com altres vegades per les restriccions a causa de la Covid-19. Tanmateix, com tots els anys, es celebrà a les 12 h. una solemne Eucaristia a la parròquia de Sant Blai. El celebrant fou mossèn Víctor Cardona i l’orgue i els cants foren a càrrec del sr. Toni Perulles.

S’inicià la celebració amb el cant d’entrada: “Un sol Senyor, una sola fe, un sol baptisme, un sol Déu i Pare”. Tot seguit unes paraules de mossèn Víctor. La Missa correspon al diumenge III del temps ordinari que coincideix amb el Diumenge de la Paraula, amb el diumenge de la Setmana d’oració per la unitat dels cristians, amb la festa de sant Francesc Gil de Federich, patró dels nostres missioners i dels comerciants de Tortosa i amb el dia de sant Francesc de Sales, patró dels periodistes.

Després de cantar “Glòria a Déu a dalt del cel”, es van proclamar les lectures. La primera de la profecia de Jonàs (Jo 3,1-5.10). El Salm responsorial 24: “Feu que conegui, Senyor, les vostres rutes”. La segona lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint (Co 7, 29-31) i l’Evangeli segons sant Marc (Mc 1,14-20)

Mn. Víctor inicià l’homilia amb una  anècdota. Un periodista li va preguntar a la mare Teresa de Calcuta, què trobava que era el que més s’hauria de reformar a l’església I ella va respondre: amb decisió: vostè i jo. L’església som tots els batejats i la reforma més important que necessita és la conversió del nostre cor. La Paraula de Déu té tant poder, que és capaç de canviar les nostres vides. Sempre és molt important el que el Senyor ens diu, però aquest diumenge, precisament és el dedicat a la Paraula i a la unitat dels cristians. Déu en la seua Paraula ens crida a la conversió que és un regal que ens fa i hem de deixar-nos transformar per portar una autèntica vida cristiana com a do seu. Per això es molt important el trobar-nos tots els cristians en la nostra pregària.

Sant Francesc Gil de Federich, amb quin esperit d’humilitat explica la Paraula de Déu i en dóna testimoni. Una vida senzilla i humil i confiant totalment en el Senyor: El Regne de Déu és a prop vostre.  Sant Pau en la carta als corintis diu: “…els qui ploren, com si res no els fes plorar, els qui estan contents com si res els alegrés, els qui compren, com si no tinguessin res… perquè aquest món que veiem amb els ulls passa aviat”. En definitiva, posem el nostre cor no en les coses materials, sinó com va fer Gil de Federich, posem-lo en la vida eterna. Que siguem persones que donem testimoni de Déu davant els homes. Que així sigue.

Arribat el moment de les pregàries vam demanar per la unió de les esglésies: catòlics, ortodoxos,  protestants, anglicans… En la festa del sant tortosí, Francesc Gil de Federich, vam tenir presents els nostres missioners i vam pregar per la consciència missionera de tota l’església. També pels comerciants de la nostra ciutat i per tots els qui estan patint la pandèmia i les seus conseqüències.

“L’Esperit de Déu omple l’univers” va ser el cant de l’ofertori  i el de comunió “El Pescador”. Després de la benedicció, el cant final: “L’himne de sant Francesc Gil de Federich”, del compositor i mestre de capella de la catedral de Tarragona, Mn. Francesc Tàpies Torres.

Durant la celebració de l’Eucaristia, al costat de la imatge del Sant, hi era una relíquia seua, cedida puntualment per una família tortosina en aquest dia de la seua festa. Que aquest fill insigne de Tortosa proteigeixi la nostra ciutat i els missioners tortosins.

Maria Joana Querol Beltrán

X