Missa en honor a la Mare de Déu de la Providència, Festa de Mig-Camí

Qui no coneix de la gent de Tortosa i comarca l’ermita de Mig-Camí? Està situada a la carretera Simpàtica a uns 5 Km. de Tortosa, a mig camí entre la ciutat i el Coll de l’Alba des d’on es contempla la ciutat de Tortosa i fins i tot el Port. Edifici medieval fou arrasat l’any 1640 en la guerra dels Segadors, però fou reconstruït el 1699 i, el 1710 es restaurà la imatge de la Mare de Déu de la Providència. És un edifici emblemàtic protegit com a bé cultural d’interès local. Se celebra la festa el III Diumenge de Pasqua, aquest any el 14 d’abril.

A les 19 h. un bon grup de persones ens vam reunir per celebrar la Missa i  després la Processó. Com la parròquia de Sant Blai és la qui té cura de l’ermita, celebrà l’Eucaristia Mn. Josep Ma Membrado i la part musical fou a càrrec del Sr. Toni Perulles, participant en els cants tots els assistents. S’inicià la celebració amb el cant d’entrada «Poble de Déu, poble en marxa» i tot seguit el celebrant ens digué unes paraules de salutació: Estem celebrant la memòria de Santa Maria Verge, Mare de la Divina Providència. Pel sagrament del baptisme vam formar part de la família de fills de Déu, i ara per l’aspersió de l’aigua farem memòria del nostre baptisme. Que la Mare de Déu ens ajude. Ara proclamem la glòria del Senyor.

A continuació es van proclamar les lectures. La primera del profeta Isaïes (Is 66, 10-14). El Salm responsorial 33: «Senyor, cantaré tota la vida els vostres favors» I després de cantar «Al·leluia», Mn. Membrado proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 2, 1-11).

Tot seguit l’homilia. Avui és el III Diumenge de Pasqua i ens hem reunit per celebrar la festa de la Mare de Déu de la Providència, coronada pel Papa Benet XIV. Quan estava al Seminari, els dijous o els  diumenges, veníem els seminaristes a fer una visita  a la Mare de Déu de la Providència. Estimem la Mare de Déu, sigui la que sigui la seua advocació. Jesús va nàixer a Betlem, però visqué la seua vida a Natzaret amb els seus pares i ens encomanà a Maria com a Mare nostra. Si volem viure la nostra fe, cal esforçar-nos en anar millorant cada dia per ser conseqüents al nostre nom i el nostre compromís de Fills de Déu. Visquem el nostre cristianisme amb la força que ens dóna el Senyor. Demanem-li a la Mare de Déu que ens ajude a ser servidors, persones capaces d’ajudar els qui ho necessiten, que sembrem unió al nostre entorn, que estimem i respectem els altres, que ens comportem com veritables germans i que donem sempre un testimoni humil i senzill. Que així sigui.

Arribat el moment de les pregàries vam demanar per l’Església, pel Papa Francesc, per tots els cristians, pels qui han rebut i rebran en aquest temps de Pasqua el sagraments de la iniciació cristiana: baptisme, primera comunió i confirmació; pels qui viuen sense esperança, pels pobres i marginats que els uneixi el lligam de tota la humanitat i per tots els qui ens hem reunit aquí per celebrar l’Eucaristia.  Després de cada invocació contestàvem: «Jesús Ressuscitat, escolteu-nos».

 A l’ofertori vam cantar el «Magnificat» i el cant de comunió fou: «Vós sou Senyor la llum del meu cor». Mn. Membrado impartí la benedicció final i ens acomiadà dient-nos: Anem arreu i anunciem la joia de Jesús Ressuscitat.

Tot seguit el cant a la Mare de Déu. «Regina coeli, laetare, al·leluia».

En acabar la celebració de l’Eucaristia vam fer la tradicional processó per la plaça al voltant de l’ermita. Vull citar unes paraules de la pregària a la Mare de Déu de la Providència: “A la vostra presència em teniu com a devot que sentint de cor la devoció filial vers Vós, vinc a adreçar-vos la meva pregària amb la confiança del vostre diví Fill, i per la vostra  poderosa intercessió, la gràcia que demano per a la meva santificació…

 Que  la Mare de Déu sigui sempre estimada i, com a comiat, la primera estrofa dels Goigs sota l’advocació de la Providència:

 «Pues sois con tanta excelencia,
de la Gloria fiel camino,
sed nuestro norte divino
Virgen de la Providencia»

     Maria Joana Querol Beltrán

X