Missa d’acció de gràcies i comiat del nostre Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal

El diumenge 27 de novembre de 2022, a les  17’30 h, es celebrà a la Catedral la missa d’acció de gràcies i comiat de Mons. Enrique Benavent Vidal, bisbe de la diòcesi de Tortosa. Prengué possessió el 13 de juliol de 2013, per tant ha servit la nostra diòcesi com a pare i pastor durant més de nou anys. Ara, per voluntat de Déu, ha estat cridat per a servir com Arquebisbe la seua arxidiòcesi natal de València, de la que prendrà possessió el 10 de desembre. Van concelebrar el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova Pellisa, natural de la nostra diòcesi i quaranta nou preveres. També van participar de l’Eucaristia dos diaques permanents, Mn. Juan Bautista Jovaní i Mn. Juan Manuel Borràs i el seminarista Isael. La participació dels fidels fou molt nombrosa; omplien la nau central de la Catedral. La part musical fou a càrrec de Mn. Víctor Cardona a l’orgue i Mn. Rubén Garcia dirigí els cants.

Amb el cant d’entrada, “Tota la terra espera el Salvador”, s’inicià la celebració. El Sr. Vicari General,   Il·lm. José Luís Arín va fer  la salutació litúrgica inicial: L’Eucaristia és acció de gràcies i avui també volem donar les gràcies al nostre  bisbe Enrique pel molt que ha treballat en la nostra diòcesi i destacà les celebracions  més important que han esdevingut al llarg d’aquests nou anys i mig: Any de la Misericòrdia, l’any de la fe, la missa d’acció de gràcies per les beatificacions dels màrtirs de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, fundada pel beat Manuel Domingo i Sol, l’ajut que ens va donar mitjançant una Carta Pastoral amb motiu del confinament a causa de la pandèmia… i ara recentment la benedicció de la façana restaurada de la nostra Catedral i la celebració de la primera etapa del Sínode.  Un ministeri episcopal que ha viscut el Sr. Bisbe amb molta intensitat. Moltes gràcies en nom de tota l’església diocesana.

Tot seguit la benedicció de la Corona d’Advent, mentre cantàvem “Veniu, veniu Emmanuel”. A continuació la Litúrgia de la Paraula. La 1a lectura (Is. 2, 1-5). El salm responsorial 122, tot cantat. La 2a lectura (Rm 13, 8-14) i després de l’Al·leluia un diaca permanent proclamà l’Evangeli (Mt 24, 37 44).

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant tots els presents. El bisbe Mons. Javier Vilanova, Cabildo Catedral, sacerdots concelebrants, diaques, autoritats i germans/es en el Senyor. Comencem avui l’Advent, camí espiritual que ens porta a la celebració del Nadal. El Senyor va venir al món i continua fent la seva vinguda. Iniciem un any litúrgic i el Senyor ens crida a viure la nostra fe i tots hem d’estar disposats a fer la seva voluntat. Jo, estic vivint el meu propi advent. El Senyor una vegada més ha vingut a la meva vida i he de viure aquest esdeveniment amb il·lusió i apertura a la voluntad de Déu.  L’advent ens convida a viure en la perspectiva de Déu, deixant-nos conduir per Ell, sent-li cada vegada més fidels. Es tanca una etapa de la meva vida viscuda a Tortosa. Dono gràcies a Déu per haver servit la diòcesi durant aquests anys. La mirada en el passat ha de ser una mirada d’agraïment; per a mi és motiu de goig, perquè he tingut la sort de servir la diòcesi de Tortosa; cristians que estimen l’Església i que han crescut en la fe. L’haver estat en aquesta diòcesi ha estat un regal de Déu i m’ha permès conèixer tots els nostres pobles. Això m’ha omplert de goig i esperança.  La vida cristiana està viva entre vosaltres i dono gràcies per la vostra vida espiritual. Els diocesans heu sentit la unió entre els diferents pobles de la diòcesi i això s’ha visibilitat en moltes ocasions. Gràcies pel dinamisme pastoral: Trobades de catequistes, reunions de professors, Equips de la Mare de Déu, preveres, diaques,… tot un signe d’una església que no es deixa vèncer  en les dificultats. Gràcies perquè en el temps de la pandèmia no s’ha esvaït la vostra fe. Les visites pastorals són consoladores per a un bisbe. He rebut molt més del que jo us hagi pogut donar. Quan vaig ser enviat a Tortosa, no m’imaginava amb el que em trobaria, però li vaig dir sí al Senyor. Ara que vaig a València, també li he dit sí, perquè confio en la seva força. Quan tots caminem al costat del Senyor, Ell ens dóna la pau.  Que la Mare de Déu, tan venerada en la diòcesi, i aquí a Tortosa la Mare de Déu de la Cinta. Com diu l’himne: “Sigue el sagrat Cíngol cadena d’amor, que al cor de la Verge lligue els nostres cors, fent que el d’ella i els nostres en vida i en mort, siguen un sol cor”. Que La Mare de Déu m’acompanye en la meva nova missió. Que així sigue.

Després de les pregàries dels fidels, el Sr. Bisbe va beneir un calze i una patena que ell va obsequiar a la diòcesi. El calze, segons la tradició, és una rèplica del Sant Grial, el calze de Jesús al Sant Sopar. Calze i patena es van fer servir per a la celebració de l’Eucaristia. Tot seguit la presentació de les ofrenes i arribat el moment de la comunió vam cantar: “Per Jesús ens ve la vida”. Abans de la benedicció final, el Sr. Vicari General, en nom de tots els diocesans, obsequià al nostre bisbe Enrique amb una pintura de la recent restaurada façana de la Catedral, obra del pintor de la diòcesi, Joan Rebull. El Sr. Bisbe agraí el detall dels seus diocesans i ens digué que era una manera de recordar-nos tots els dies. Un regal que portaré sempre en el cor, perquè aquí s’han celebrat totes les vivències de nou anys i mig. Moltes gràcies! Després de cantar l’himne de la Mare de Déu de la Cinta, ens impartí la benedicció final. I com a comiat, “Salve Regina”.

Vull copiar algunes de les paraules que Mons. Enrique Benavent ens diu al llibret record que es va repartir abans de la celebració de l’Eucaristia: “…Us vull donar les gràcies perquè m’he sentit sempre acollit com a la meua casa i en la meua família. En tot moment he actuat buscant el bé d’aquesta diòcesi a la qual estimo profundament. Tingueu la certesa que aquesta diòcesi i tots vosaltres formeu part de la meua vida i que sempre us recordaré amb alegria en la presència del Senyor”

Amb el cor ple d’emoció, vam passar tots a saludar el nostre pare i pastor. Que el Senyor l’ajude en aquesta nova missió de servei que té encomanada i preguem pel nou bisbe que el Senyor ens donarà a la nostra estimada diòcesi de Tortosa.

Maria Joana Querol Beltrán

X