Missa Commemorativa de la Baixada de la Mare de Déu de la Cinta

Des de temps immemorial Tortosa es distingeix pel seu amor filial a la Mare de Déu com ho proven les moltes imatges de la Verge Maria amagades quan la invasió musulmana i “trobades” més tard.

Reconquistada Tortosa l’any 1148 pel compte Ramon Berenguer IV, l‘any 1158 es començà la construcció de la Catedral romànica, acabada el 1178.

Mesos després, la nit del 24 al 25 de març, Tortosa rep el més gran regal possible per una població marcada per la devoció a la Verge Maria: la Baixada de la Mare de Déu per donar-li a un devot clergue el seu cíngol com a penyora d’amor.

Aquest episodi es commemora tots els anys amb entusiasme la nit del 24 al 25 de març. Essent enguany el 25 de març Dilluns Sant i traslladada la Festa litúrgica de l‘Anunciació al dilluns 8 d’abril (acabada l’Octava de Pasqua), també la Commemoració de la Baixada de la Mare de Deu de la Cinta s’ha celebrat a la mitjanit del 7 a 8 d’abril.

Com tots els anys en aquest nit la Reial Capella de la Cinta i la nau posterior s’omplen de gom a gom per honorar la Patrona. Abans de començar l’Eucaristia a les 24 h, una representació teatral ha recreat la història amb el relat i l’actuació dels personatges centrals: la Verge Maria i el clergue devot, amb la presència del sr Alcalde i Corporació Municipal, del Primer Majordom i membres de la Reial Arxiconfraria així com de la Presidenta i Junta de la Cort d’Honor de la Cinta, i nombrosos fidels.

La part musical anà a càrrec del Cor Parroquial del Roser amb el Degà del Capítol  a l’orgue.

Presidí aquesta Eucaristia per primera vegada el bisbe Sergi, que en l‘homilia destacà aquesta circumstància, concelebrant el Vicari General, el Prior de l’Arxiconfraria i de la Cort d’Honor, Canonges i preveres tortosins.

El bisbe Sergi recordà que a l’Inici del seu Ministeri Episcopal a Tortosa ja destacà la importància de la devoció “cintera”; subratllà l’actitud  la Verge Maria amb el seu “sí” incondicional a Déu com a model avui de fidelitat dinàmica al Projecte de Déu per a cada fill i filla seus amb estil sinodal i esperit evangelitzador.

En cloure l’Eucaristia amb l’himne vibrant a la Mare de Deu de la Cinta, el bisbe Sergi donà a venerar  la sagrada Relíquia als presents, tot encomanant-los de fer arribar el gest de protecció mariana sobretot al malalts.

Rev. José Luis Arín

X