LLUITEM CONTRA LA POBRESA 01-02-2015

Diumenge que ve, en el marc de la campanya anual organitzada per “Mans Unides”, se’ns invitarà a tindre un gest de solidaritat amb aquelles persones que pateixen fam o estan vivint en alguna situació de pobresa extrema. El divendres anterior som invitats a viure un dia de dejuni voluntari, perquè la nostra solidaritat no es limite a donar un donatiu, sinó que arribe a ser una solidaritat “espiritual”. És molt educatiu per als que vivim en una societat caracteritzada per hàbits de consum moltes vegades desenfrenats, que intentem fer-nos una idea del que senten aquells que no tenen garantit el pa de cada dia. El dejuni ens ha d’empènyer a compartir.

El lema que l’associació “Mans Unides” ens proposa per a la campanya d’enguany (“Lluitem contra la pobresa, t’hi apuntes?”) inclou un programa i una invitació.

El programa és el que justifica el treball de tantes voluntàries i voluntaris de “Mans Unides” des de la seua fundació fa cinquanta-sis anys: tots estan units per l’ideal de lluitar contra les múltiples formes de pobresa que existeixen en el nostre món. Les pobreses que apareixen als nostres ulls en primer lloc, són aquelles que es refereixen a la carència material dels béns i dels drets imprescindibles per a una vida digna: l’aliment necessari, l’aigua, les condicions higièniques i de salut, el treball, la vivenda, els mitjans per a una educació digna, etc… Contra totes aquestes formes de pobresa lluita “Mans Unides”. Durant l’any 2014 les aportacions de les diòcesis amb seu a Catalunya a “Mans Unides” es van destinar a projectes d’ajudes a dones pageses, a la construcció d’equipaments educatius, a la millora de l’alimentació, a la dotació d’aigua potable a poblacions que no tenen aquesta necessitat bàsica, etc…

Però no podem oblidar que aquestes pobreses naixen d’una altra més profunda i que no es veu a primera vista: ens referim a la misèria moral i espiritual que va ser denunciada pel Papa Francesc en el missatge de quaresma de l’any passat. Moltes de les pobreses anteriorment citades tenen el seu origen en situacions d’injustícia, d’egoisme i de corrupció que tan freqüents són en molts llocs del nostre món. I aquest egoisme té el seu origen en l’allunyament de Déu i dels nostres germans. Per això el programa de “Mans Unides” pretén combatre les pobreses materials intentant arribar, al mateix temps, a l’arrel de les mateixes.

Però el lema, a més d’exposar un programa, inclou una pregunta, que és, al mateix temps, un repte i una invitació: T’hi apuntes? Si tenim en compte, per posar dos exemples, que actualment una de cada vuit persones del nostre món pateix fam, o que un de cada sis xiquets menors de 5 anys tenen un pes deficient per a la seua edat, ningú que tinga una consciència moral recta pot dir que aquest tema no li afecta. El mode d’apuntar-se a la lluita contra la pobresa el té que decidir cadascú segons la seua consciència o les seues possibilitats, però el que és cert és que un cristià no pot actuar com si no hagués ressonat aquesta pregunta en el seu cor.

Amb la meua benedicció i afecte.

+ Enrique Benavent Vidal,
Bisbe de Tortosa.