L’ITINERARI LITÚRGIC QUARESMAL VERS LA PASQUA 25-02-2024

Avui fa dues setmanes que celebràvem el Dimecres de Cendra sentint el següent imperatiu: converteix-te i creu en l’Evangeli!

I durant cinc setmanes estem rebent una crida constant a la conversió tal com podem constatar per exemple a la llum del que demanem en l’oració col·lecta de l’inici de la missa dels cinc diumenges de Quaresma. En elles se’ns indica que la Quaresma l’hem de viure com un temps per a incorporar-nos i convertir-nos al misteri de la Pasqua de Crist. Si acudim, en efecte, a la mateixa litúrgia, ens adonarem d’allò més essencial que demanem al Senyor els cinc diumenges, expressat, com dic, en les oracions col·lectes de la Missa:

  • ​Progressar en el coneixement del misteri de Crist (1er diumenge)
  • ​Que sigui purificada la nostra visió espiritual per escoltar el Fill estimat i alimentar-nos de la seva Paraula (2on diumenge)
  • ​Veure’ns alleujats de sentir-nos afeixugats per les nostres culpes comptant amb la gran misericòrdia de Déu (3er diumenge)
  • ​Afanyar-nos amb deler i amb una fe ben animosa a celebrar les festes pasquals (4art diumenge)
  • ​Progressar contínuament en la caritat (5è diumenge)

I això és tot just només un tast de la riquesa de la litúrgia! En efecte, també podríem fer un exercici semblant tot meditant, per exemple, el contingut dels prefacis per a les misses de Quaresma. És aquesta, doncs, una bona “eina” que tenim ben a l’abast, nosaltres que potser podem caure en la temptació de celebrar diàriament i setmanal l’Eucaristia sense meditar prou les oracions que recitem, que són la pregària que l’Església ens posa als nostres llavis any rere any en aquests dies quaresmals. L’itinerari litúrgic quaresmal vers la Pasqua val la pena de tenir-lo molt en compte i fer-lo ben nostre.

Cada diumenge i cada dia, durant la Quaresma que estem celebrant, la santa Litúrgia ens pren de la mà i ens porta ben a la vora de Jesús, per seguir-lo pas a pas en tot el seu recorregut cap al Pare que és al cel. Els “temps litúrgics” continuen repetint-se, anualment, per tal que mai no deixem de ser deixebles, és a dir, “alumnes” de Jesús, Mestre i Senyor. Necessitem, per dir-ho així, “repetir curs” cada Quaresma, tot “progressant adequadament” bo i escoltant novament i seguint un altre cop Jesucrist vers la Pasqua.

† Sergi Gordo Rodríguez
Bisbe de Tortosa

Escoltar:

Descarregar:

X