L’Hospitalitat de Lourdes celebrà la festa diocesana

El diumenge 18 de febrer, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes celebrà la festa diocesana. S’inicià l’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Sergi Gordo Rodríguez i concelebrada pel Consiliari de l’Hospitalitat, Mn. Jordi Centelles Llop i el M.I. Pascual Centelles Llop, Canonge prefecte de litúrgia. Participà de la celebració el diaca permanent, Mn. Josep Ma Folch Masdeu, diaca permanent. També van participar-hi el sr. Jordi Jordan Farnós, Alcalde de Tortosa, regidors, Junta de l’Hospitalitat, presidida pel sr. Francisco Gisbert Cases, hospitalaris, joves, alguns malalts, fidels de diferents arxiprestats de la diòcesi que tots els anys pelegrinen a Lourdes i un bon nombre de fidels que gairebé omplien l’altar major de la Catedral. Els malalts ocupaven un lloc de preferència. La part musical fou a càrrec del sr. Joan Redó Brunet qui dirigí els cants i al teclat el sr. Jordi Roig.

Amb el cant: “Poble de Déu, poble en marxa”, s’inicià l’Eucaristia.  El Sr. Francisco Gisbert,  president de l’Hospitalitat, saludà els assistents i amb unes paraules molt encoratjadores ens digué:  Avui és un dia gran, diumenge, dia del Senyor i celebrem la festa de la Mare de Déu de Lourdes. Recordant el tema pastoral d’aquest any: “Digues als sacerdots que es vingui aquí amb processó”, el Santuari s’ha de convertir en retrobament. Tenim la invitació d’anar-hi amb confiança. Amb el pelegrinatge a Lourdes, la nostra presència és camí de comunió i el retorn és camí d’esperança. Hi ha quatre paraules inherents al fet de ser cristià: “Pau, alegria, caritat i retrobament amb els germans”. Maria actua com a Mare i és dipositària del tresor que ens porta al Fill de Déu. L’Església és dipositària de l’Evangeli i el prevere hi actua com a servidor de la missió i la resta, director, presidents i tot el pelegrinatge està dedicat especialment als malalts i també als pelegrins. Però el més gran del pelegrinatge és la conversió del cor mitjançant el sagrament de la reconciliació i també amb el servei als malalts i més necessitats. Cal que ens preparem per donar-nos als altres. Lourdes ens espera. Preparem amb il·lusió el nostre pelegrinatge.

Un representant de cada delegació de l’Hospitalitat, de les nou que té la diòcesi, va fer les lectures. La primera del llibre del Gènesi (Gn 9, 8-15). El Salm responsorial (24): “Tot el vostre obrar, Senyor, és fruit d’amor fidel pels qui guarden la vostra aliança”.  La 2a lectura de la primera carta de sant Pere ( 1Pe 3,18-22). El diaca permanent proclamà l’Evangeli segons sant Marc (Mc 1, 12-15).

A continuació el Sr. Bisbe inicià l’homilia. Estimats preveres, diaca permanent, Hospitalitat de Lourdes, sr. Alcalde, regidors, malalts i germans i germanes tots que ens hem reunit per celebrar la festa de la Mare de Déu de Lourdes. És la primera vegada que em trobo amb vosaltres per celebrar aquesta festa. Avui, primer diumenge de Quaresma hem llegit en el llibre del Gènesi: “Déu digué: El signe d’aliança que poso entre jo i vosaltres…com a signe de la meva aliança entre jo i la terra”. L’aliança que vivim, ho fem com a nova aliança amb Jesucrist. La Quaresma ens posa en el camí de conversió, estimant Déu i comunicant-ho als qui tenim al costat. Ser presència en el germà amb el nostre amor. Tenir cura d’ajudar-lo a sentir-se estimat pel Senyor. Hem de viure les característiques de Jesús: misericòrdia, caritat i tendresa. Què va fer Jesús? Aprendre-ho de Maria. “Família i Vida” de la CEE hi posa molt d’èmfasi. Lourdes és una escola i hem de reprendre aquest pelegrinatge amb joia. Vivim l’aliança amb el Senyor. Hem llegit en l’Evangeli que “l’Esperit empenyé Jesús cap al desert, on passà quaranta dies temptat per Satanàs… Ha arribat l’hora i el regne de Déu és a prop. Convertiu-vos i creieu en la bona nova”. Aquests quaranta dies ens recorden els quaranta anys que els israelites vam passar pel desert esperant entrar a la terra promesa. Deixem-nos conduir pel Senyor escoltant la seva Paraula, pregant, assistint a l’Eucaristia… Que Ell ens condueixi pel desert, donant-li gràcies i pregant. Però, no ens hem de quedar en el desert. Jesús marxà cap a Galilea. L’Evangeli diu: “Jesús es presentà a Galilea predicant la bona nova de Déu”. El primer anunci és que Déu ens estima. Bernardette, quan se li aparegué la Mare de Déu va dir: “Vaig veure la Senyora que em preguntà si volia fer-li el favor d’anar allí durant quinze dies. I jo li vaig respondre que sí.  També va dir-me que no em faria feliç en aquest món, sinó en l’altre”. No li va prometre la felicitat segons els criteris d’aquest món: tenir diners, tenir estudis, tenir fama… El Senyor no vol el mal; Ell sempre té l’última paraula. A Lourdes aprenem que el patiment i l’alegria són compatibles. Que ens ajude en aquesta Quaresma, perquè Ell mai no vol trencar amb nosaltres. Davant el sofriment, la millor cura pal·liativa és el Senyor amb el seu amor i la seva alegria. Caminem cap a la Pasqua posant per intercessora la Mare de Déu. Als malalts els Senyor sempre us dóna l’abraçada per seguir endavant. Que així sigui.

Un membre de l’Hospitalitat va fer les pregàries. Pel papa Francesc, pel nostre bisbe Sergi, pel món i la nostra societat, pels qui pateixen en el cos o en l’esperit, pels malalts per a que sàpiguen oferir el seu dolor, pels que l’any passat van assistir a aquesta celebració i ara ja estan a la casa del Pare i per tots nosaltres, preguem el Senyor.

Arribat el moment de les ofrenes, el Sr. Miquel Oliveras va llegir el significat de cadascuna de les ofrenes que es presentaven, lliurant-les al Sr. Bisbe: pa, vi, aigua i la col·lecta. El cant de l’ofertori fou: “Ave, ave Maria”. En la pregària pels difunts, Mn. Jordi Centelles, anomenà tots els qui havien mort des de l’última celebració. A la Comunió vam cantar “El pescador”.

En acabar la Missa s’exposà el Santíssim tot cantant: “Pánge lingua gloriosi” i tot seguit la processó eucarística, durant la qual vam cantar: “Ubi Charitas et amor”; “Sou vós, Senyor, el pa del cel”; “Lauda, Jerusalem dominum”… Vam recórrer la nau central de la Catedral i per la capella de la Cinta vam sortir per fer el recorregut pel claustre. Havent retornat tots als nostres llocs, el bisbe Sergi beneí primer els malalts i després tots els fidels. I amb el cant “Tántum ergo Sacraméntum”i amb unes paraules del Sr. Bisbe es donà per finalitzada la celebració de l’Eucaristia. Ens donà les gràcies a tots. Al Sr. Alcalde de la ciutat i regidors, al Consiliari de l’Hospitalitat, Mn. Jordi Centelles Llop, al seu germà Mn. Pascual,  al President i membres de l’Hospitalitat i a tots els participants de la festa en honor de la Mare de Déu de Lourdes, emplaçant-nos per al pelegrinatge al mes de juny on ens retrobarem. A ella li encomanem els nostres germans malalts per poder pelegrinar junts. Que la Mare de Déu ens hi ajudi. A tots i a totes un sant diumenge i una bona preparació per a la Pasqua de Resurrecció. El cant final fou l’Ave Maria de Lourdes.

Tot seguit ens vam traslladar a l`hotel Corona on vam compartir un dinar de germanor.  El Sr. Bisbe beneí la taula i ens digué: Acabem de fer una celebració molt emocionant. Ara anem a beneir aquests aliments i li demanarem a Jesús que ens done l’alegria per estimar-lo més cada dia. L’Esperit Sant ens dóna la força per a complir-ho. Com cada any desprès de dinar  es van fer unes rifes. L’última fou una imatge de la Mare de Déu de Lourdes, essent l’agraciat el sr. Pere Pellisa, hospitalari del Pinell de Brai. Fou beneïda pel bisbe Sergi. Com a final de festa va actuar la “Tuna Folk” amb diferents cançons i el més jove de la Tuna va cantar algunes cançons fora del repertori de les cançons de la Tuna.

Va resultar una celebració molt reeixida i amb el goig d’haver compartit una jornada molt bonica, ens vam acomiadar fins el 27 de juny que ens retrobarem en la peregrinació diocesana a Lourdes.

Maria Joana Querol Beltrán