L’ESTRELLA DE BETLEM ÉS UN ESTEL EN LA FOSCA NIT 24-12-2023

“L’estrella de Betlem és un estel en la fosca nit, també encara avui”. Així ho va dir Santa Teresa Beneta de la Creu, Edith Stein, jueva d’origen, convertida al cristianisme, filòsofa, monja carmelita descalça, jove màrtir al camp d’extermini d’Auschwitz el 9 d’agost de l’any 1942.

En efecte, “també encara avui” és fosca nit per a molts germans i germanes nostres. Hi ha guerra a Israel i Palestina, a Ucraïna i a molts altres llocs del món, que fa que siguem com en una “tercera guerra mundial a pedaços”, com diu el papa Francesc. En altres llocs creix la xenofòbia i el terrorisme. La fam continua essent gravíssima a molts països del nostre món en ple segle XXI. Només uns pocs es beneficien de l’anomenada globalització en els camps tecnològic, econòmic i financer. Sembla com si una mena de fatalisme ho impregnés tot i s’escolés per tot arreu com els virus informàtics que es difonen acceleradament per la xarxa d’internet: “ves… – se sent dir – no podem fer-hi res en contra…”

En aquesta situació arriba novament el Nadal i heus ací que com Església no perdem la memòria i tornem a recordar el naixement del Diví Infant de l’establia de Betlem, petit, vulnerable, nu. I nu acabarà a la creu el Fill de Déu quan sigui rebutjat en oferir-nos l’amor sense mida de Déu Pare. Mai cap dels nostres fracassos no serà tan dramàtic com el seu. Podem, per tant, afrontar amb esperança els fracassos del nostre món perquè el mateix Salvador va recórrer aquest mateix camí abans que nosaltres. I el va recórrer amb la paradoxal força de defugir de tornar mal per mal. Aquesta és la meravellosa llibertat del Totpoderós que venç la violència amb el bé i ens obre així el camí per a l’inefable do de la vida eterna.

Per tant… direm encara que “no hi ha res a fer”? Almenys sí que podem col·laborar humilment amb el Senyor -que confia més en nosaltres que nosaltres mateixos!- en una missió molt discreta, com a Ell li agrada: amb la seva gràcia, sembrar ja allà on som aquelles llavors de pau que pre-anuncien la vida per sempre. Déu és l’únic que les farà créixer, no pas les nostres impacients eficàcies.

Perquè ens estima, el Diví Infant ens visita novament en aquest Nadal de l’any 2023, per il·luminar-nos com l’estrella de Betlem, a tots nosaltres, i sobretot als qui viuen “en la fosca nit, també encara avui”.

 † Sergi Gordo Rodríguez
Bisbe de Tortosa

Escoltar:

Descarregar:

X