L’EFECTE ÉSSER HUMÀ – CAMPANYA 2024 DE MANS UNIDES 11-02-2024

Sota el lema L’efecte ésser humà Mans Unides ens convida aquest any 2024 a ser conscients que els efectes provocats pel maltractament al planeta generen una clara desigualtat ja que, com afirma el Papa Francesc, “els més greus efectes de totes les agressions ambientals els pateix la gent més pobra” (encíclica Laudato Si’, 48). “Per més que es pretengui negar, amagar, dissimular o relativitzar, els signes del canvi climàtic hi són, cada vegada més patents. Ningú no pot ignorar que en els últims anys hem estat testimonis de fenòmens extrems, períodes freqüents de calor inusual, sequera i altres queixes de la terra que són només algunes expressions palpables d’una malaltia silenciosa que ens afecta a tots” (encíclica Laudate Deum, 5).

L’ésser humà, amb el nostre mode de vida, estem transformant el planeta. Els canvis en el clima, la pèrdua de les collites, la manca d’aigua, els incendis forestals, els fenòmens meteorològics extrems, afecten sobretot els més empobrits.

Des de la campanya de Mans Unides d’enguany se’ns convida, tanmateix, a l’esperança. Comptant amb l’ajuda de Déu, tenim també a les nostres mans la possibilitat d’aturar el cercle viciós de la desigualtat. Donant suport a la campanya de Mans Unides, podem alçar la veu i mostrar que som “l’única espècie capaç de canviar el planeta.” Com ens recorda el Papa Francesc, el compromís pel canvi climàtic brolla de la nostra fe autèntica que “no només dona forces al cor humà, sinó que transforma la vida sencera, transfigura els propis objectius, il·lumina la relació amb els demés i els llaços amb tot el creat” (Laudate Deum, 61).

Totes les persones hem de prendre decisions valentes i passar a ser responsables proactius en la lluita contra la desigualtat i la cura del nostre planeta. Una manera de fer-ho és essent generosos amb la nostra col·laboració econòmica en les col·lectes de les misses dominicals que en aquest cap de setmana es destinaran a Mans Unides. Amb el fons econòmic que es reculli contribuirem a donar suport i finançar diversos projectes de cooperació i desenvolupament en països del Sud.

Que siguem, Senyor, mans unides en oració i en do. Mans unides a les mans dels més pobres i desvalguts. Mans unides que donen el que reben. Sempre més mans. Sempre més unides.

† Sergi Gordo Rodríguez
Bisbe de Tortosa

Escoltar:

Descarregar:

X