L’Associació Sant Francesc Gil de Federich, patró el comerç de Tortosa i la Delegació de Missions, van celebrar la seua festa

L’Associació Sant Francesc Gil de Federich, patró del comerç de Tortosa i la Delegació de Missions van celebrar conjuntament la festa del seu patró.  L’Associació va organitzar una sèrie d’actes durant els dies 19, 20, 21 i 22 de gener. El dijous 19, a les 19’30 h. al Saló d’Actes de la Cambra del Comerç de Tortosa, una conferència a càrrec del Sr. Carlos Blanch, director del Col·legi “La Mercè” de Tortosa sobre el tema: “El lideratge en entorns de màxima complexitat”. El divendres 20, a les 21 h. un “Sopar solidari” a benefici de Càritas, al Restaurant 22 – Ferreries,  amb l’actuació de La Tuna Folk. Va ser un èxit! A les 11 h. del dissabte 21, repartiment de “coquetes de Sant Gil” pels carrers de la nostra ciutat a càrrec de les Pubilles i amb l’acompanyament de grups i xarangues. I com a cloenda de tots els actes, el dia 22, diumenge, la Delegació diocesana de Missions i l’Associació Sant Francesc Gil de Federich vam celebrar conjuntament a les 11 h. a la Capella de la Mare de Déu de la Cinta, una Missa solemne. El celebrant fou mossèn Josep Ma Membrado, rector de la parròquia del Sant Crist de la Catedral, a la qual van participar-hi membres de la Reial Arxiconfraria de Ntra. Sra. de la Cinta i de la Cort d’Honor, alguns regidors, president i membres de l’Associació Sant Francesc Gil de Federich, Delegació de Missions i un bon nombre de fidels tortosins. Va quedar ajornat el Festival Insòlit, “Cantem per Càritas”. La part musical de la celebració fou a càrrec del Cor Flumine, sota la direcció de la sra. Rosa Caballol.

S’inicià la celebració amb el cant d’entrada: “Baba Yetu” (Pare Nostre en Suahili) i tot seguit el Prior de la Reial Arxiconfraria i Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta, Mn. Josep Ma Membrado, va fer la monició d’entrada, remarcant el més important de la vida del sant tortosí, Francesc Gil de Federich qui va sentir la necessitat de predicar l’Evangeli anunciant la fe de Jesucrist, sobretot als més pobres i necessitats. Va romandre empresonat els darrers vuit anys de la seua vida, lliurant-la al Senyor en el martiri, essent decapitat a Tonquín, l’actual Vietnam, el 22 de gener de l’any 1745. Va ser un gran evangelitzador. Tot seguit Mn. Membrado saludà els fidels destacant la festa que celebràvem i també la Setmana d’oració per la unitat dels cristians. Les lectures foren les pròpies del diumenge III de durant l’any. La primera del llibre d’Isaïes (Is 49, 3. 5-6). El Salm responsorial (26): “El Senyor m’il·lumina i em salva”. La segona lectura, de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint (1Co 1, 10-13.17). Després de cantar “Al·leluia” Mn. Membrado proclamà l’Evangeli segons sant Mateu (Mt 4, 12-23).

En l’homilia ens digué: Estimats germans i germanes. Ens hem reunit per fer memòria d’un màrtir i un sant, així com també tenim el nostre record i fem la nostra pregària pels nostres missioners diocesans. L’Evangeli que acabem de proclamar va ser escrit als anys 30. “ Jesús no va anar a viure a Natzaret, sinó a Cafar-Naüm…” Cafar-Naüm, una ciutat que no era pietosa, on hi havia gent que venia d’Àsia, d’Àfrica i de tot arreu. I començà a predicar així: “Convertiu-vos, que el regne del cel és a prop”. Veié al llac de Galilea dos germans que estaven pescant; Simó, l’anomenat Pere, i Andreu, i els digué: “Veniu amb mi, i us faré pescadors d’homes”. Ells abandonaren les xarxes i van seguir Jesús. L’important és tenir amistat amb el Senyor. En l’Església només hi ha un cap, Jesús, i tots els altres som germans. No som ni d’Apol·ló ni de Quefes. Som cristians i cristianes servidors amb diferents serveis i carismes. Estem batejats, inscrits a un llibre parroquial, però, això no és suficient. En les nostres actituds ens deixem guiar massa per personalismes, per simpaties i antipaties… Però en les nostres comunitats hem de tenir unitat en lo fonamental, humilitat en el nostre actuar i en tot lloc, sempre i per damunt de tot, caritat. Continuem l’Eucaristia i tots junts donem gràcies a Déu. Sant Francesc Gil de Federich no ho va tenir fàcil, li va costar, però ho va aconseguir fins donar la vida per la fe. Va donar un gran testimoniatge del missatge de Crist. Que cadascú de nosaltres, amb la nostra pròpia  manera de ser i actuar, donem també testimoni de fills de Déu. Que així sigue.

Una representant de la Delegació de Missions va fer les pregàries. En aquesta “Setmana de Pregària per la Unió dels Cristians”, preguem: Perquè visquem tots units i fidels a l’Evangeli; per la pau i la justícia en el nostre món; perquè tots els qui participem d’aquesta Eucaristia siguem fidels al nostre Pare Déu… Preguem el Senyor.

El cant de l’ofertori fou  un espiritual negre, “Give me Jesus” i el de la comunió, “Alleluya” (L. Cohen vers Pentatonix) una nana francesa, “Berceuse Cosaque”. En acabar l’Eucaristia vam venerar la relíquia del Sant i el cant de comiat fou “Irish Bleasing”, cançó irlandesa tradicional.

El Papa Francesc anima els cristians d’Europa per a que manifestem amb alegria l’Evangeli, essent una església en sortida, donant als homes el bon missatge de Crist.

Sant Francesc Gil de Federich, fill insigne de Tortosa, sigueu nostre protector.

Delegació de Missions

X