LA VERGE TINDRÀ UN FILL I LI POSARAN EMMANUEL 18-12-2022

Acaz, rei de Judà, ha rebut del profeta Isaïes la invitació divina a no perdre la calma i no deixar-se intimidar per la fúria dels arameus de Ressin i dels efraïmites de Pècah. Déu li fa saber que els plans siro-efraïmites d’atacar Judà i destronar Acaz no es compliran ara ni mai.

Acaz ha de tenir fe en el Senyor per mantenir-se ferm davant les amenaces estrangeres. Per això el Senyor li diu a Acaz: demana un senyal al Senyor perquè vegis que el missatge d’Isaïes ve realment de Déu. Acaz respon: No en demanaré cap; no vull posar a prova el Senyor.

Quines paraules més boniques! Llàstima que darrere les paraules s’hi amaga la decisió d’actuar al marge de la indicació provident de Déu. Per això no li interessa comprovar si el missatge profètic ve o no de Déu.

Aleshores Isaïes digué: El mateix Senyor us donarà un senyal: la noia tindrà un fill i li posarà Emmanu-El (que vol dir Déu-amb-nosaltres). L’oracle inicialment podia fer pensar en la jove esposa del rei, encara sense descendència: la qual cosa afavoria els interessos d’un canvi de dinastia amb el destronament d’un rei sense fills. El fet posterior de tenir descendència s’interpretà com intervenció de Déu a favor del seu Poble.

Però quan el judaisme de la diàspora, meditant els textos sagrats, traduí les Escriptures Sagrades de l’hebreu al grec (llengua parlada pels jueus fora de Palestina) ja no usà el genèric “dona” sinó el terme precís “verge”. El sentit de fe del Poble fidel esperava una nova intervenció de Déu molt més plena amb protagonisme d’una verge.

A les portes ja del Nadal, en l’evangeli contemplem sant Josep que protagonitza l’altra resposta a la intervenció de Déu, a l’inrevés d’Acaz. El senyal que Josep, unit a Maria per acord matrimonial, rep de Deu és dramàtic: abans de viure junts es trobà que Maria havia concebut un fill per obra de l’Esperit Sant.

Josep sap que ell no és protagonista de la situació però a la vegada no vol difamar Maria públicament: per això resol de desfer en secret l’acord matrimonial. Llavors intervé Déu, veritable causant de la situació.

En somnis un àngel del Senyor li digué: Josep, no tinguis por de prendre Maria, la teva esposa, a casa teva. El fruit que ella ha concebut ve de l’Esperit Sant.

Amb impressionant sobrietat el relat evangèlic diu que, quan Josep es despertà, prenent consciencia del que Déu li demanava, va fer el que l’àngel del Senyor li havia manat. La resposta de Josep als senyals de Déu és perfectament equiparable a la de María en l’Anunciació.

Amb la Corona d’Advent ja encesa per complet, sentim-nos com sant Pau servents de Jesucrist, cridats a ser apòstols destinats a anunciar la Bona Nova de Déu: Déu vol tornar a néixer en els nostres cors, en les nostres famílies, en les nostres Comunitats. Vol tornar a néixer amb un Nadal 2022 que sigui sobretot presència abundosa del Déu-amb-nosaltres; un Nadal sinodal que posi ànima a la nostra Església diocesana: l’ànima del qui és la Paraula de Déu feta carn per tots els homes; l’ànima d’una espiritualitat de comunió; l’ànima d’una caritat que efectivament transformi els pobres en els preferits del nostre cor, com ho van ser per Jesús de Natzaret.

José-Luis Arín Roig

 

Escoltar:

Descarregar:

X