La Parròquia Sant Blai, de Tortosa, celebra la festa del seu Patró

Sant Blai, bisbe de Sebasta d’Armènia (Turquia) va ser un dels màrtirs de les darreres persecucions, probablement de principis del segle IV. En aquell temps era molt difícil ser bisbe. Diu sant Agustí: “Un bisbe és aquell qui està disposat a sofrir per l’Església i a donar la vida per les ovelles del seu ramat”. Sant Blai va viure  la vida d’eremita i fou arrestat i empresonat fins al martiri. Els màrtirs donen la vida per Crist amb la disponibilitat d’acceptar el sofriment per  l’Evangeli i la veritat. Diu sant Pere: “La sang dels màrtirs és llavor de cristians”.

El dijous, 3 de febrer, la parròquia de Sant Blai de Tortosa, celebrà la festa del seu patró. Mn. Josep Ma Membrado, rector de la parròquia, celebrà una Eucaristia a les 12 h. i a les 19 h. l’altra a la qual van assistir-hi la Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, el Sr. Enric Roig, regidor d’aquest barri, regidors/es, associació de veïns “Centre-Nucli Històric” i el seu president Sr. Tomàs Serrato, la vicepresidenta, Sra. Cinta Fontanet, la tresorera Lourdes Ramon i fidels que gairebé omplíem el temple parroquial.  El  Sr. Joan Redó fou l’encarregat de la part musical.

Amb el cant “Poble de Déu, poble en marxa” s’inicià la celebració. Tot seguit Mn. Membrado va fer una petita monició d’entrada: Germans ens hem reunit per celebrar la festa del titular de la nostra parròquia, Sant Blai, metge i màrtir. Enmig de moltes dificultats, va seguir el Senyor i es va sentir tant estimat que va donar la vida per Ell. La seua vida és un testimoni per a nosaltres.

Es van proclamar les lectures: La primera del llibre de l’Apocalipsi (21, 5-7). El Salm responsorial 158, tot cantat: “Aquí em teniu, Déu meu, vull fer la vostra voluntat” L’Evangeli segons sant Lluc (Lc 10, 1-19). A continuació del cant: “Glòria a Déu a dalt del cel”, el nostre Rector inicià l’homilia: Després de saludar tots els participants de l’Eucaristia, ens digué que sant Blai, bisbe i màrtir per defensar la fe, visqué a Armènia essent el seu carnet d’identitat el baptisme, com ho és de tots nosaltres, que per aquest sagrament som fills de Déu. Sant Blai va morir en la primera part del segle IV i és un dels sants més populars de l’Església que quan venera els sants ens els presenta com a models. És considerat com un dels protectors del mal de gola. Com a bisbe té un significat especial, propagar l’Evangeli, i com a màrtir ser testimoni de la fe. Ell ens invita a viure-la especialment amb les actituds de la nostra vida. “L’’home no només viu de pa, sinó de tota paraula que surt de la boca de Déu” (Mt 4,3-4).. Sant Blai ens invita a que les nostres paraules siguen sempre de respecte i ajuda, a fi que manifesten la bondat de Déu. Hem de ser testimonis de la nostra fe. Estimem-nos més i que el nostre patró sigue per a nosaltres un model de l’amor de Déu. Que així sigue.

Arribat el moment de les pregàries  vam pregar per la nostra ciutat, pels qui hi vivim, xiquets, joves i ancians. Per la nostra parròquia i per cadascun dels moviments i associacions; pels pobres i els malalts, per tots nosaltres que estem reunits celebrant l’Eucaristia en honor del nostre patró i, per les  nostres famílies. Durant la Comunió vam cantar: ´”És tan a prop meu”. Mn. Membrado ens va donar la benedicció final de l’Eucaristia. Al presbiteri hi era la relíquia del Sant Blai, però a causa de la pandèmia no vam passar a venerar-la.

A continuació, el president de l’Associació de veïns “Centre-Nucli històric”, Sr. Tomàs Serrato, ens adreçà unes paraules de salutació a tots els assistents. Es presentà com a nou president que va prendre el relleu al mes de juny. Recordà que l’any 2020  vam poder celebrar els actes de la festa de Sant Blai perquè encara no ens havia visitat el COVID-19. Altres associacions no va ser possible celebrar-ho. Ens comunicà que a finals de maig es dedicarà un dia a l’associació i s’atorgarà el Premi Sant Blai 2022. També es presentaran les pubilles Cinta i Júlia i es faran diversos actes a l’absis de la catedral. Ens digué que l’associació continuarà col·laborant com sempre amb l’Ajuntament i amb les administracions públiques per fer del barri un lloc agradable i atractiu, tant per als que hi vivim, com per a tots els tortosins i per als visitants que venen a conèixer la nostra ciutat. Parlar de Sant Blai està lligat a una persona qui fa més d’un any ens va deixar, però que el tenim present; el nostre estimat mossèn Isaïes. Sempre ha estat al nostre costat donant-nos suport i ajuda. L’associació va donar-li el “Premi Sant Blai” i avui li volem retre homenatge. Dintre uns moments descobrirem una placa per a que tothom el tingue present malgrat que se’n va anar.  Visca Sant Blai, visca el nostre barri i mossèn Isaïes que continue cuidant-nos. Un fort aplaudiment trencà el silenci que amarava el temple parroquial.

Tot seguit la Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, després de saludar els presents, entre altres coses ens digué: Compartim en aquesta parròquia la festa del seu titular, Sant Blai. Abans que res vull tenir un record per mossèn Isaïes qui ens va transmetre molts valors. També vull agrair a l’Associació de veïns “Centre-Nucli Històric” tot el que fa pel seu barri, que en definitiva també és per Tortosa. Gràcies per tot el que us esforceu.  I a més a més vull explicar les reformes que s’han fet i es faran a la nostra ciutat: Remodelar la plaça de l’Ajuntament, el barri del Castell i el carrer Cervantes. Volem fer de Tortosa una ciutat on tothom s’hi trobe bé. Un altre fort aplaudiment donà pas a descobrir la placa en memòria de mossèn Isaïes. “L’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric de Tortosa vol retre homenatge al que fou rector de la parròquia de Sant Blai, Mossèn Isaïes Riba i Cucala per la seva disposició, ajuda i suport a l’entitat i que va estar reconegut l’any 2018 com a Premi Sant Blai. Tortosa, 3 de febrer de 2022. Associació de Veïns Centre-Nucli Històric. Tortosa”

 Després d’un emotiu aplaudiment, Mn. Josep Ma Membrado pregà abans de fer la tradicional benedicció dels aliments: “Oh Déu, Salvador del món que has consagrat aquest dia amb el martiri de Sant Blai per guarir amb la vostra virtut les malalties de la gola…” Després es desplaçà per tot el temple, aspergint els aliments amb l’aigua beneïda, ja que els fidels van romandre cadascú al seu lloc respectiu.  A causa de la pandèmia, aquest any no es van poder repartir les típiques coquetes de Sant Blai- La celebració fou molt participada i reeixida.

Maria Joana Querol Beltrán

X