La parròquia de Sant Blai de Tortosa i l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric celebren la festa de Sant Blai el seu Patró

La parròquia de Sant Blai  de Tortosa i “l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric” de la ciutat, celebren conjuntament aquesta festa perquè tenen per Patró a Sant Blai, qui va ser bisbe de Sebasta d’Armènia (Turquia). Visqué la vida d’eremita i fou empresonat fins el martiri, a principis del segle IV. Guià el seu poble amb el testimoni de la fe, malgrat que ser bisbe en aquell temps era molt difícil. Sant Agustí diu: “Un bisbe és aquell que està disposat a sofrir per l’Església i a donar la vida per les ovelles del seu ramat”.

El Sr. Bisbe, Mons. Sergi Gordo Rodríguez, va presidir l’Eucaristia i van concelebrar el Rector Mn. Josep Ma Membrado Blas i Mn. Rafel Prades Antolí. Van participar de la celebració els membres del Consell Pastoral Parroquial i molts fidels de la parròquia, la primera Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, Sra. Mar Lleixà, i Regidors, el President de l’Associació de Veïns, Sr. Tomás Serrato Forés, i membres de la mateixa, la pubilla i pubilleta 2023 del barri, Cinta i Cristina, i la pubilla Marta Sabaté Audí i la pubilleta Mariona Iglesias Aixendri d’aquest any 2024 a les qui s’imposà la banda de l’entitat. Els cants foren a càrrec del sr. Joan Redó. El temple parroquial estava ple de gom a gom.

S’inicià l’Eucaristia amb el cant: “Poble de Déu, poble en marxa”. Tot seguit, la Secretària del Consell Pastoral Parroquial va fer la monició d’entrada destacant els motius que teníem per estar alegres i agraïts amb el Senyor. En primer lloc per poder celebrar l’Eucaristia un any més en honor de Sant Blai, titular i patró de la parròquia i patró de l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric. I també contents per  presidir la celebració per primera vegada de la festa de Sant Blai, el nostre bisbe Sergi.

Arribat el moment de les lectures, el jove Èric Casanova, proclamà la primera del 2on. llibre de les Cròniques (24, 18-22). El sr. Joan Redó cantà el Salm responsorial 116: “Aquí em teniu, Déu meu vull fer la vostra voluntat”. El sr. Enric Roig, membre del Consell Pastoral Parroquial, proclamà la segona lectura, de la carta de Sant Pau als cristians de Roma (5, 1-5) i Mn. Membrado l’Evangeli segons Sant Marc ( Mc 16, 15-20)

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant al Sr. Rector de la parròquia, Mn. Josep Ma. Membrado i a Mn. Rafel Prades, prevere concelebrant. Als membres del Consell Pastoral Parroquial, a la primera Tinent d’alcalde i Regidors de l’Ajuntament, al President i membres de l’Associació de Veïns i a tots germans i germanes en Crist que participeu d’aquesta celebració. Han passat gairebé cinc mesos des de que vaig prendre possessió de la diòcesi i per a mi és un goig participar d’aquesta festa, és la meva segona visita a la vostra parròquia. Avui hem de parlar de Sant Blai, però sí que us vull dir que el meu lema episcopal és: “Serviu el Senyor amb alegria”. Pregueu per a que sigui un servidor amb la joia de la fe i el consol de l’Esperit Sant. Tal com s’ha dit en la monició d’entrada, a principis del segle IV, l’any 316, Sant Blai va ser torturat amb els instruments de cardar la llana i després decapitat.  Les seves relíquies es van estendre per tota Europa, especialment per Itàlia i els països nòrdics. Entre els seus miracles està el d’un jove que es va empassar una espina de peix i se li havia clavat al coll i Sant Blai el va salvar. A partir d’aquest miracle, el sant es va fer conegut per curar el mal de coll i malalties de la gola. Un altre dia un llop atacava a un porc i Sant Blai li va dir al llop que el deixés i com així va fer-ho, l’amo del porc va donar aliments a Sant Blai, que no podia menjar perquè estava tancat. Com estimava molt els animals i tenia un gran amor a la pagesia va ser patró de la gent del camp, avançant-se uns segles a Sant Francesc d’Assís.

Avui que celebrem la festa de Sant Blai, preguntem-nos: Què faria avui Sant Blai?  I què podem fer nosaltres? El Senyor ens demana que fem el bé. I a mi, què em demana el Senyor? Perquè sabem que tot el que tenim és do seu: el cos i l’ànima. Li donem prou gràcies pel do de la fe? La 2a lectura que hem proclamat de la carta de Sant Pau als romans ens diu: “…fins i tot en les tribulacions trobem motiu de gloriar-nos, perquè sabem que la tribulació engendra paciència; la paciència, virtut provada; la virtut provada, esperança. I l’esperança no enganya, perquè Déu, donant-nos l’Esperit Sant, ha vessat el seu amor en els nostres cors”. Sant Pau parla de les tres virtuts teologals que hem rebut: fe, esperança i amor. També Jesús en l’Evangeli diu als Onze: “Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l’evangeli a tota la humanitat. Els qui creuran i seran batejats se salvaran…” Crist Ressuscitat ens demana una fe que actuï per la caritat, com ho va fer San Blai. Per això és tan important que tinguem una parròquia que col·labore ajudant els malalts, portant-los la comunió, animant-los… i sempre oberta a tothom. Sant Blai deia que el més important era sembrar el bé que és el millor que podem fer. Si pensem en les guerres actuals a Ucraïna, Israel, etc., hem de respondre a l’espiral de la violència amb el bé. Tenim un mitjà per ajudar que és la pregària, dir sempre la veritat, donar un consell… Preguem que Déu ens deslliure de sembrar el mal amb la llengua calumniant els altres. Que Sant Blai que tenia tant d’amor per la natura, demanem-li que tinguem cura del camp. Avui els bisbes han fet una crida amb motiu de la sequera. No podem explotar la natura abusant de la terra. Que la festa de Sant Blai ens motivi a créixer en la fe. Servim el Senyor amb alegria, ajudem els joves, i demanem-li que sigui l’intercessor de la nostra parròquia i de Tortosa, per irradiar amb alegria la nostra fe. Amén.

Tot seguit el Sr. Bisbe abans de les pregàries digué: Presentem les nostres pregàries perquè de l’abundància del cor en parlen els nostres llavis. Va fer-les Cinta Fontanet i al final el bisbe Sergi pregà pel do de la pluja y per la pau al món que tanta falta fa. Després vam cantar: “Sant, sant, sant és el Senyor” i durant la comunió: “És tan a prop meu que fins i tot el puc tocar”. Després de donar-nos el bisbe Sergi la benedicció final, Mn. Membrado  ens adreçà unes paraules agraint la presència del nostre pare i pastor i l’assistència de tots i ens digué: Sigueu imitadors de Sant Blai amb peus per caminar i mans per ajudar. Després beneí els aliments que portàvem els fidels, tradició ben arrelada.

A continuació van començar els actes preparats per “ l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric”. En primer lloc l’actuació de la “Colla Jove de Dolçainers de Tortosa”, interpretant l’Himne de la Mare de Déu de la Cinta. Després d’unes paraules d’agraïment del sr. Domingo Tomàs, van interpretar “La Gran Jota Tortosina” del Mestre Joan Moreira. Van dedicar-li a Mn. Isaïes Riba que durant molts anys va ser el Rector d’aquesta parròquia.  Tot seguit el sr. Tomàs Serrato, President de l’Associació de Veïns donà les gràcies per acompanyar-los durant vint anys, al llarg del quals s’han dut a terme alguns projectes, amb especial interès actualment per la seguretat ciutadana. Donà també les gràcies a la pubilla i pubilleta de l’any 2023 i presentà les d’aquest any 2024: Marta Sabaté i Mariona Iglesias.

La Sra. Lourdes Ramón, Tresorera de l’Associació de Veïns, donà lectura a l’Acta de l’acord per unanimitat del Premi Sant Blai 2024, atorgat a la Sra. Rosa Cubeles Gil, per la seva dedicació al barri com a llibretera d’una de les llibreries más antigues de la ciutat i per donar continuïtat de la mateixa com a sòcia de “La 2 de Viladrich”. La guardonada donà les gràcies a l’Associació per tot el que fa.

A continuació ens adreçà unes paraules la 1a Tinent d’alcalde, Sra. Mar Lleixà. Saludà el Sr. Bisbe i tots els assistents, i excusà el Sr. Alcalde i el Regidor de barri per no haver pogut assistir a l’acte. Felicità l’Associació de Veïns, la Sra. Montse Renau qui va rebre el Premi Sant Blai 2023 i la d’aquest any 2024 i les pubilles i pubilletes del 2023 i 2024. Per tancar l’acte, el sacerdot de Saragossa Dn. Javier Sánchez ens obsequià amb unes cançons espirituals: “Paraules al vent”, “Canto al Amor que me dió la vida”, “Dame humildad”. Canto al Espíritu Santo” y “El Señor te bendiga y te guarde”.

Finalment unes paraules del nostre Rector, Mn. Josep Ma Membrado, amb referència al projecte de reforma que té la parròquia, per tal d’eliminar les barreres arquitectòniques per accedir a l’interior del temple. Heu vist que al cancell hi ha uns plafons amb tots els passos del projecte. La part tècnica de la reforma serà a càrrec de l’arquitecte Sr. Enric Roig Montagut.. La parròquia dóna gràcies al Senyor per haver celebrat amb alegria la festa del nostre patró i de l’Associació de Veïns Centre-Nucli Històric i agraeix l’assistència de tots.

Maria Joana Querol Beltrán

X