JORNADA MUNDIAL DEL MALALT 12-02-2017

El dia 11 de febrer se celebra en tota l’Església la Jornada mundial del malalt, que va ser instituïda fa 25 anys pel papa Sant Joan Pau II. Per a facilitar la participació dels malalts i dels seus familiars, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes ha preparat la celebració Eucarística, que tindrà lloc el diumenge 12 de febrer en la catedral de la diòcesi.

Aquesta jornada, com ens ha recordat el papa Francesc en el missatge que ha dirigit a l’Església, constitueix una ocasió per prestar especial atenció a la situació dels malalts i de tots els qui pateixen. És també una crida dirigida a tots els qui estan prop d’ells i els acompanyen en la malaltia, bé per raons de treball (agents sanitaris), per relació familiar o pel servei desinteressat del voluntariat. Una crida perquè donen gràcies al Senyor per la vocació que han rebut d’acompanyar els germans malalts. Estic convençut de què, si es viu la relació amb ells des de la proximitat i la solidaritat en el dolor, es rep molt més del que es dona. Personalment m’he sentit moltes vegades evangelitzat pels malalts, quan he vist que la infermetat no els havia llevat l’alegria, la pau i la fe en el Senyor, i quan he escoltat autèntics testimonis de fe.

M’agradaria que aquesta celebració fóra una ocasió perquè en les nostres parròquies revisem tots, començant pels sacerdots, com estem acompanyant als qui passen per la prova del dolor. Moltes vegades, portats per una mentalitat utilitarista, fàcilment podem caure en la temptació de pensar que és un aspecte secundari en la pastoral de l’Església, quan no és així. Si ens guiem per l’exemple del Senyor, descobrim l’important que va ser per a Ell la relació amb els malalts durant tota la seua vida pública. Sembrar esperança en el cor dels qui pateixen és el signe més clar del Regne de Déu. El criteri que ha de guiar les nostres prioritats pastorals és estar més prop dels qui més pateixen.

A més, no hem de menystindre l’eficàcia evangelitzadora d’aquesta dimensió de la vida pastoral de l’Església: la visita i l’acompanyament als malalts possibilita la trobada i la relació pastoral amb les seues famílies, desperta sentiments d’agraïment i obre les portes a l’Evangeli. En trobades amb malalts i ancians en les visites pastorals als nostres pobles i parròquies, molts d’ells han recordat amb gratitud les visites dels bisbes anteriors als seus pares i han manifestat la seua alegria per rebre també ells la visita del bisbe. La possibilitat de rebre al Senyor és viscuda com un regal i un moment de gràcia.

En aquesta jornada dirigim una mirada de fe i amor a la Mare de Déu, Salut dels malalts i Consoladora dels afligits. Que Ella ens ajude a tots a ser instruments de la Salvació i del consol que Déu vol vessar sobre els nostres germans malalts.

Amb la meua benedicció i afecte.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X