JORNADA DE MANS UNIDES 03-02-2019

Durant la setmana vinent, l’associació catòlica Mans unides ens convida a sumar-nos al seu treball de lluita contra la fam en el món, amb dos gestos simbòlics que, al mateix temps, tenen una gran eficàcia perquè ajuden a conscienciar a tota la societat d’aquest drama que pateixen milions de germans nostres, i perquè ens permet de participar en la lluita contra la pobresa i en favor de la dignitat de les persones que promou aquesta associació: el divendres 8 de febrer, fent un dejuni voluntari podem solidaritzar-nos espiritualment amb els qui passen fam; i el diumenge 10 som convidats a aportar la nostra contribució econòmica en la col·lecta d’aquesta jornada, que es realitzarà en les celebracions de l’Eucaristia en les parròquies i esglésies de la nostra diòcesi obertes al culte.

Mans unides va nàixer fa 60 anys per iniciativa d’un grup de dones de l’Acció Catòlica decidides a remeiar la situació de fam de pa, de cultura i de Déu que viuen milions d’éssers humans en el nostre món. D’aquesta manera ajudaven a posar els fonaments perquè aquests germans nostres pogueren conquerir els seus drets fonamentals. Dues conviccions han inspirat el treball de Mans unides al llarg de tot aquest temps: el principi de la doctrina social de l’Església formulat pel Vaticà II, que “Déu ha destinat la terra amb tot el que conté a l’ús de tots els homes i pobles”; i la certesa que només un obstacle en la lluita contra la fam és insuperable: creure que la victòria és impossible.         

Com he dit, Mans unides va nàixer del compromís d’un grup de dones. Per això, en la campanya d’enguany se’ns recorda que si de debò volem lluitar per un món més just hem de creure en la igualtat de les persones. La lluita contra la pobresa serà més eficaç si treballem pel reconeixement efectiu de la dignitat de les dones. Sovint no caiem en el compte d’un fet que està present a tot arreu del planeta: en les situacions de pobresa i d’injustícia elles són les més vulnerables i qui més pateixen les conseqüències. Heus aquí algunes dades que ens han de fer pensar: si hi ha 25 milions de xiquets en edat escolar que mai tindran l’oportunitat d’aprendre a llegir i escriure en una escola primària, 15 són nenes; 39.000 menors són obligades diàriament a contraure matrimoni sense tindre en compte la seua voluntat, mentre que aquest fet no afecta els homes; 50.000 xiquetes moren a l’any per embarassos precoços; el nombre de dones que posseeixen terres és inferior al 13%.

Al costat d’aquestes dades, hem de pensar en tantes dones que, amb el seu lliurament en favor de les seues famílies i dels altres, ens donen testimoniatges admirables d’heroisme i de generositat que moltes vegades no són valorats. Com ens ha recordat el Papa en la seua exhortació Evangelii Gaudium (212): “Doblement pobres són les dones que pateixen situacions d’exclusió, maltractament i violència, perquè sovint es troben amb menys possibilitats de defensar els seus drets. No obstant això, també entre elles trobem constantment els més admirables gestos d’heroisme quotidià en la defensa i la cura de la fragilitat de les seues famílies”.

Amb la meua benedicció i afecte.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa