Any Sant de la Misericòrdia – Homilia de l’Excm. i Rvdm. Sr. Enrique Benavent Vidal, Bisbe de Tortosa en la celebració del jubileu de les escoles concertades (alumnes d’ensenyament secundari)

Santa Església Catedral de Tortosa, 14 d’abril de 2016

– Dijous de la tercera setmana de Pasqua
– Lectures:
1a: Ac 8,26-40
Salm: 65,8-9.16-17.20
Ev. Jn 6,44-51

Benvolguts germans en el sacerdoci
Professors
Alumnes, que participeu en aquesta celebració de l’Any de la Misericòrdia

1. Entrar per la porta de la Misericòrdia

El que ens ha portat avui aquí és important per a nosaltres com a cristians i com a membres de l’Església. Sabeu que el Papa Francesc ens ha convocat a què al llarg de tot aquest any celebrem de manera especial la misericòrdia de Déu Pare. Tots els qui hem estat batejats i formem part de l’Església, i d’una manera especial vosaltres que us eduqueu en col·legis que volen ajudar-vos a créixer com a persones i com a cristians, ens unim a aquesta celebració responent així a la crida del Papa. Aquest gest ens ajuda a sentir-nos més membres de l’Església i també a recordar quelcom molt important per a la nostra vida cristiana i per al nostre món.

Per a tots nosaltres és important no oblidar que Déu, eixe Déu en qui els cristians creiem, és el nostre Pare, és algú que ens estima perquè ens porta dins del seu cor. I per això vol sempre el nostre bé. I com què ens estima i vol el nostre bé, es mostra sempre com un Déu que ens vol acollir, que ens vol abraçar i que ens vol perdonar. Per això al començament d’aquesta celebració hem fet un signe: hem entrat per la Porta Santa. Amb eixe signe li estem dient a Déu que volem entrar per la porta de la seua misericòrdia; que volem deixar-nos abraçar per Ell; que sabem que ens estima i que ens ha mostrat el seu amor en el seu Fill Jesucrist; que sabem que està disposat a perdonar-nos i que sempre vol tindre misericòrdia de nosaltres.

De vegades els cristians oblidem qui és eixe Déu. Ell no es cansa mai de perdonar-nos. Som nosaltres els qui moltes vegades ens cansem de demanar-li perdó. No oblidem mai que el nostre Déu ens estima. És un Déu que ens està esperant i que s’alegra cada vegada que ens apropem a Ell amb una actitud d’humilitat per demanar-li perdó. Entrar per la Porta de la Misericòrdia és un signe d’humilitat, de reconeixement de què no som perfectes i que podem ser millors. Podem ser millors amics de Déu però necessitem sempre del seu amor i del seu perdó. Cada vegada que ens adrecem a Déu pregant amb el Parenostre li demanem que perdone les nostres culpes, perquè sabem que Ell està sempre disposat a la misericòrdia i al perdó. I això deu d’alegrar el nostre cor.

2. La Misericòrdia salvarà el nostre món

El missatge d’aquest Any de la Misericòrdia que el Papa vol que recordem tots els cristians és que la misericòrdia i l’amor és allò més important, no únicament en la relació amb Déu, sinó també en la relació entre nosaltres, entre les persones del nostre món. En un món sense misericòrdia i sense amor no es podria viure. Si les persones no fórem capaces de perdonar-nos, d’estimar-nos i d’ajudar-nos les unes a les altres, aquest món seria inhumà. Estic convençut que tots vosaltres i tots els qui ens hem reunit en aquesta celebració desitgem un món millor, un món més just i més humà, on no hi hagen tantes persones que patisquen, on ningú es vegi obligat a fugir de la seua terra per ser perseguit. Tots anhelem un món més digne de l’ésser humà.

¿Com podem els cristians ajudar a què aquest món sigue possible? Vivint actituds de misericòrdia. I les actituds de misericòrdia són fonamentalment quatre: no jutjar ningú per a no ser jutjats per Déu; no condemnar ningú perquè tampoc volem nosaltres ser condemnats per Déu; perdonar sempre per a poder ser perdonats; i ser generosos per ajudar a les persones que més ho necessiten. Si vivim sense jutjar-nos, sense condemnar-nos, perdonant-nos i ajudant-nos sempre els uns als altres, el nostre serà un món millor.

El Papa Francesc ens vol recordar aquest any que és la misericòrdia lo que salvarà el nostre món. Com ja us he dit, un món on les persones no fórem capaces de perdonar-nos i d’ajudar-nos seria un món on no es podria viure. En aquest Any de la Misericòrdia el Papa vol que ens apropem a Déu, però també que ens apropem els uns als altres, estimant-nos, perdonant-nos, ajudant-nos.

Per això hem vingut avui a la Catedral: per mirar a Jesús, per trobar-nos amb qui des de la Creu ens ha mostrat l’amor i la misericòrdia de Déu. És mirant a eixe Jesús que està clavat a la Creu on descobrirem quin és el camí que ens porta a la misericòrdia.

Que el Senyor us done l’alegria de conèixer Jesús, de trobar-vos amb Ell i de ser misericordiosos amb tots els germans.

Que així siga.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X