Gandesa: el cim de la festa major en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda

La Ciutat de Gandesa, ha viscut l’acte més esplèndid de la Festa Major: la processó de la Mare de Déu de la Fontcalda, presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Monsenyor Xavier Vilanova. Amb la màxima solemnitat, les gandesanes i gandesans han omplert els carrers del casc històric, per on ha circulat la comitiva religiosa.

L’abanderat obria la comitiva, prosseguint la marxa la imatge de la Mare de Déu dalt la peanya, amb els seus portadors habituals. Aquest any s’han renovat i a més s’ha eixamplat amb nous portadors joves i amb quatre portadores. Al darrera, presidint la comitiva, el bisbe Xavier Vilanova, fill de la Terra Alta de la població de la Fatarella, que era el primer cop que un alt dignatari de l’església acompanyava els gandesans a la processó de la Mare de Déu. Al darrera autoritats, presidides per l’alcalde Sr. Carles Luz, i el pregoner de la Festa Major, Sr. Rafel Navarro, segon entrenador del F.C. Barcelona femení, i la banda de música fent sonar marxes religioses. Pels laterals desfilava una gernació de gent entusiasmada i emocionada pel fervor que s’hi respirava, amb dotzenes de xiquetes i xiquets, alguns de pocs mesos, vestits els nens amb calça curta, gipó, barretina i espardenyes, i les nenes amb mantellina, camafeu, gandalles i mitenes, portant tots ells, els rams de flors que posteriorment han dipositat a l’altar en honor de la Mare de Déu.

Ha estat un acte esplendorós, amb un gran silenci i “la gent mirant la imatge de la Mare i ella mirant-los a tots”, amb una unió fraterna entre la Fontcalda i Gandesa, com ha recordat el Sr. Bisbe en l’acomiadament de l’acte. S’ha clos amb un “Visca la Mare de Déu de la Fontcalda” contestat pels assistents amb força per l’estimació que hi senten, pels sentiments vers la seva Mare i  repetit per Mn. Daniel Arasa, el rector de l’arxiprestal, amb un nou crit dirigit als xiquets i xiquetes i contestat per la gent del temple abarrotat de fidels amb “VISCA” que ha fet retronar els gruixuts carreus del temple.   

El Dr. Joan Bta. Manyà i Alcoverro, canonge, historiador i insigne teòleg, el personatge més rellevant contemporani de Gandesa, escrigué pels anys 1950, al seu llibre “Notes d’història de Gandesa” : “De fa segles , la Fontcalda és la peça essencial en la vida de Gandesa i nosaltres opinem –i ho desitgem de cor- que aquest fontcaldisme per comptes de minvar o estancar-se, anirà posant raïls vitals cada dia més fondes en la consciència dels gandesans i en la història de Gandesa”. Així és i ho visquérem el primer diumenge de maig, el dia de la romeria, que la l’encantador indret de “simfonia d’aigua i roques” s’omplí de romers per visitar el Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda, adorant la seva imatge i demanar-li, “dau-nos salut, puix podeu”.  És un clam que no minva i els gandesans senten per la Fontcalda la més profunda estimació, tant entre creients i com amb els que no. 

Aquest sentiment s’ha vist reflectit en la Festa Major del 2022 . Hem sortit de la pandèmia i la festa ha ressorgit amb intensitat. El diumenge de la Mare de Déu, ha començat amb el Rosari de l’Aurora i la Missa primera, la Missa Major posteriorment, amb l’assistència de les autoritats i les pubilles i hereus, acompanyats pels gegants “Gori i la Fontcalda”. La Festa Grossa de Gandesa s’ha revestit amb les millors gales, amb la devoció que es sent per la Mare de Déu, i l’estimació que no minva, i posa arrels més fondes cada dia en la consciència del Gandesa, com ens ho recordava Mn. Manyà.   

Anton Monner –Cronista de Gandesa-

X