Funeral Diocesà a la Catedral pel Papa Emèrit Benet XVI

El dimecres, 4 de gener, es celebrà a l’altar major de la catedral de Tortosa un funeral pel Papa emèrit Benet XVI. Van concelebrar l’Eucaristia membres del Cabildo, de les parròquies de la ciutat de Tortosa i una representació d’algunes parròquies del bisbat. En total quinze sacerdots, presidits per Il·lm. José Luis Arín Roig, Administrador Diocesà. La part musical fou a càrrec de Mn. Víctor Cardona a l’orgue, i Joan Redó dirigí els cants.

Després del cant d’entrada, “Doneu-li Senyor, el repòs etern”, l’Administrador Diocesà, Il·lm. José Luis Arín Roig, inicià la celebració amb aquestes paraules: Som la família dels fills de Déu representant la família diocesana. Demanem perdó al Senyor pels nostres pecats i tot seguit vam cantar: “Senyor, tingueu pietat”. Es van proclamar les lectures. La primera de la carta de sant Pau als cristians de Roma (8, 31-39). El Salm responsorial tot cantat, “El Senyor és el meu pastor, no em manca res”. I després de l’Al·leluia, Mn. Carlos García Talarn proclamà l’Evangeli segons sant Joan (Jn 1, 35-42)

L’Administrador Diocesà inicià l’homilia saludant els germans en el sacerdoci, sra. alcaldessa i regidors, religioses, representants d’Associacions i germans tots. Aquests dies els mitjans de comunicació han donat moltes notícies sobre la mort del Papa emèrit, Benet XVI. Avui aquesta assemblea celebra l’Eucaristia en nom de la diòcesi. Necessitem ser sempre fidels als bons criteris cristians i l’homilia ha de tenir fidelitat a l’assemblea diocesana que en aquest temps està vivint el camí de la sinodalitat. El Papa Benet XVI va escriure l’any 2010 l’exhortació apostòlica “Verbum Domini” on es manifesta el seu pensament sobre la relació fe i raó. No pot haver raó plena sense la fe, ni fe autèntica sense la raó. En l’Evangeli del dia de Nadal ens deia sant Joan: “A Déu, ningú no l’ha vist mai: el seu Fill únic, que és Déu i està en el si del Pare, és qui l’ha revelat”. Avui no celebrem la mort del Papa Benet, la mort no es celebra; avui celebrem el misteri de Crist. El Papa Benet es preparava per a la trobada amb Déu i per al descobriment de l’autèntic amor. La nostra diòcesi està cridada a una tasca d’evangelització, amb fidelitat a Déu, per a que els altres siguen evangelitzats i sempre amb caritat, perquè la caritat és amor. Els últims Papes que hem tingut són un gran regal en la història de la vida moderna.

En l’Evangeli d’avui, sant Joan ens diu: “Mireu l’Anyell de Déu. Quan els dos deixebles van sentir que Joan deia això, van seguir Jesús… Rabí, que vol dir mestre, on us allotgeu? Jesús els respon: Veniu i ho veureu”. Al Papa Benet el va contagiar la força de Déu i n’ha fet experiència en la seua vida. Ell amb la seua humilitat, teòleg d’una categoria extraordinària i assessor del Vaticà II, té uns grans escrits que caldria repassar-los. En la Carta encíclica “Deus caritas est” – Déu és a amor –  que va publicar el Papa Benet el dia de Nadal de 2005, parla de l’amor cristià.  El Papa Benet en els seus escrits ha anat marcant els rituals dels sagraments, un altre tresor que ajuda la nostra experiència cristiana, la nostra vitalitat. Déu ens crida a tenir un diàleg amb ell i redescobrir la  bondat de qui s’ha fet home. Tant de bo així com el Papa emèrit Benet va ser contagiat per la força de Déu, siguem també nosaltres contagiats per la mateixa força. Que el Senyor que el va escollir per a ser pastor de l’Església i el va marcar amb el seu Esperit, gaudeixi ara de les prades eternes. Que així sigue.

A continuació Mn. Josep Ma Membrado va fer les pregàries, gairebé totes referents al Papa emèrit Benet. Arribat el moment de la comunió vam cantar “Santa Nit”. Abans de rebre la benedicció final, l’Administrador Diocesà ens digué que encara que estem en seu  vacant, no ens deixem de celebrar res de totes les coses bones que es facin, com ho hem fet fins ara. Després de la benedicció vam cantar “Salve Regina”.

Maria Joana Querol Beltrán

X