Festes en honor a la Mare de Déu de la Cinta

Tortosa, del 2 al 12 de 2021

El diumenge, 5 de setembre, a les 12 hores, es celebrà a la Catedral la solemne Missa Estacional en honor a la Mare de Déu de la Cinta, patrona de la ciutat de Tortosa. La celebració fou molt solemne i entranyable, però igual que la de l’any passat, es va complir amb exactitud la normativa marcada per la pandèmia del COVID-19 respecte l’aforament, malgrat que l’any passat la normativa era més restrictiva. Tanmateix, per facilitar l’assistència dels fidels a la Catedral, abans de la Missa Estacional es van celebrar tres Misses.

El Sr. Bisbe, Excm. i Rvdm. Enrique Benavent Vidal presidí l’Eucaristia i van concelebrar l’Excm. i Rvdm. Mons. Javier Vilanova Pellisa, bisbe auxiliar de Barcelona, el Capítol Catedral i alguns sacerdots de Tortosa i de l’arxiprestat. Participaren de la celebració, la Sra. Meritxell Roigé Pedrola, alcaldessa de la ciutat, Corporació Municipal, autoritats, Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta, Cort d’Honor i els portadors de l’estendard principal de l’Arxiconfraria: Excm. i Rvdm. Javier Vilanova Pellisa i com a borlistes el molt il·lustre Pascual Centelles Llop i la Sra. Pepita Rovira Baiges. També hi eren presents la Reina de les festes i la Reina Infantil, pubilles i pubilletes. Els cants van ser a càrrec d’una coral de joves músics, sota la direcció del Sr. Andreu Ferré, actuant de solistes Cinta Ollé i Andrea Martí i a l’orgue el Sr. Pau Prades. Dirigí els cants a tota l’assemblea el Sr. Raül Martínez.

S’inicià la celebració amb el cant: “Victòria és la nostra fe, la fe d’un poble de batejats”. Tot seguit de la salutació del Sr. Bisbe, l’Il·lm. Sr. José Luís Arín Roig, Vicari General, va fer la monició d’entrada: Missa Estacional en honor de la Mare de Déu, sota l’advocació de la Cinta,  qui va fer possible el naixement de Jesús. Vivim sempre el testament espiritual de la Mare de Déu qui digué en Canà de Galilea: “Feu el que El us digue.”

Després de cantar “Senyor, tingueu pietat” i “Glòria a Déu a dalt el cel”, un membre de l’Arxiconfraria proclamà la 1ª lectura (Is 7,10-14; 8,10). El Salm responsorial (Jdt, 13) el va cantar la Sra. Cinta Ollé Sabaté i tots els fidels responíem: “Vós sou l’honor del vostre poble”. Un membre de la Cort d’Honor, proclamà la 2ª lectura (Ap 11, 19a; 12, 1.3-6a. 10ab) i el M.I. Víctor Cardona Eixarch proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 1, 39-45).

Després de donar el Sr. Bisbe la benedicció amb el llibre de la Paraula de Déu, inicià l’homilia saludant l’Excm. i Rvdm. Sr. Bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova qui té l’honor de portar l’estendard de la Mare de Déu de la Cinta, Il·lm. Sr. Vicari General, José Luís Arín, membres del Capítol Catedralici, germans en el sacerdoci, Sra. Alcaldessa, regidors i autoritats, la Primera Majordom i membres de l’Arxiconfraria de la Cinta, Presidenta i membres de la Cort d’Honor de la Cinta, Reina i Reina Infantil, pubilles i pubilletes i una salutació els qui seguiu pels canals de TV aquesta celebració, especialment els malalts.

Joan Moreira expressa el sentiment dels tortosins amb les paraules: “Mare de Déu de la Cinta, Mare de Déu de la Cinta… feu-nos ser bons tortosins… apreteu bé la llaçada que no es desfaci mai més”. Per a Moreira el regal de la Santa Cinta fou per unir els nostres cors al de la nostra Mare. La fe ens fa sentir germans i ens fa desitjar ser bons tortosins dignes d’aquesta Mare sota l’advocació de la Cinta. Un any més la festa d’avui es desenvolupa en unes condicions que ens fan pensar en els nostres germans que a causa de la pandèmia han passat a la Casa del Pare. Demanem-li a la Mare de Déu que el Sagrat Cíngol sigue sempre el que uneixi els nostres cors. La vida humana no és únicament una vida biològica, sinó que espiritualment ens ha d’unir.

Hem proclamat a l’Evangeli que Maria, després de l’anunci de l’Àngel, “… se n’anà decididament a la Muntanya… i saludà Elisabet. Tan bon punt Elisabet va sentir la salutació de Maria, el nen saltà dins les seves entranyes, i Elisabet, plena de l’Esperit Sant , cridà amb totes les forces: Ets beneïda entre totes les dones i és beneït el fruit de les teves entranyes…” Actualment que no es valora prou la vida, hem de protegir-la, tant la del qui ha de nàixer com la dels qui ja està  declinant, malalts i ancians, i protegir-la fins al final. Es va aprovar una llei que vol acabar amb l’ésser humà quan ja no té esperança de vida. Vaig publicar un escrit parlant del compromís dels cristians respecte la vida humana i l’acompanyament als malalts.

Que la Mare de Déu de la Cinta ens ajude a compartir els sofriments dels germans més i millor, vivint el servei com una necessitat, sabent perdonar i portant una vida més senzilla i més humana. Benvolguts germans i germanes, l’himne de la Cinta diu:  “Veniu tortosins,  la Cinta mo’l demana donem-li el cor”. Joan Moreira en la deprecació a la Verge li demana: “Escolteu nostra pregària”. Que en aquesta pregària no oblidem els qui la societat més menysprea i que han d’ocupar un lloc en els nostres cors. Visca la nostra Mare! Que així sigue.

El Prior de l’Arxiconfraria, Mn. Josep Maria Membrado, va fer les pregàries, demanant al Senyor pels malalts, pels qui no tenen treball a conseqüència de la pandèmia, pels ciutadans de Tortosa, per les mares que esperen un fill, etc. Tot seguit la solista Andrea Martí va cantar al moment de l’ofertori. A continuació el Sr. Bisbe encensà l’altar, la imatge de Jesús Crucificat i la de la Mare de Déu de la Cinta i a continuació el Sr. Vicari General encensà els concelebrants i tots els qui participàvem de la celebració.  Al final de la Missa, el nostre bisbe Enrique impartí la Benedicció Papal amb indulgència plenària. Germans, beneïm el Senyor.

A continuació va entrar la “Colla Gegantera de Tortosa” fins al peu del presbiteri,  presidits per la figura de l’àguila, ballant en honor a la Mare de Déu. Després d’un fort aplaudiment, el seguici que l’acompanyava, interpretà musicalment l’himne de la Cinta mentre sortien de la catedral.

I com a cloenda de la celebració del matí del dia de la Cinta, la Processó, que va tenir lloc per l’interior de la catedral, S’organitzà amb representants de l’Arxiconfraria i Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta, els tres portadors de l’estendard confiat per la Primera Majordom de la Reial Arxiconfraria de la Cinta, Sra. Mabel Marcos Martín. Acompanyaven el nostre Sr. Bisbe  portador de la Relíquia de la Cinta, el Cabildo Catedral i l’alcaldessa de la ciutat. Quan la Processó tornava a l’altar major, es van disparar com tots els anys  els focs d’artifici, i vam rebre la imatge de la Mare de Déu entre forts aplaudiments i cantant el seu himne.  La banda de música  interpretà el pasdoble Tortosa. Amb veu molt emocionada no hi van faltar les paraules: “Visca la Mare de Déu de la Cinta!!!”En arribar el Sr. Bisbe a l’altar major amb la Relíquia, va fer una pregària i finalitzà la celebració, sortint tots plens d’emoció i alegria. A les 19’30 h. es va celebrar la Novena resada i sense predicació. Que la Mare de Déu ens proteigeixi i ens ajude a fer realitat en la nostra vida les paraules: “La nostra Cinta Sagrada mos té el cor tendrament pres, Mare apreteu la llaçada que no es desface mai més”.

Maria Joana Querol Beltrán

Missa estacional. Diumenge 5 de setembre

Novena. Del 2 al 12 de setembre

Capta. Dijous 2 de setembre

X