Festa Diocesana de l’Hospitalitat de Lourdes

El diumenge, 19 de febrer, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de la nostra diòcesi de Tortosa, celebrà la seua festa com tots els anys, excepte els anys de la pandèmia. Procedents de diferents parts del bisbat: Tortosa, Benicarló, Vinaròs, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Delta i Amposta ens vam reunir a les 11 h. a la Catedral per celebrar l’Eucaristia, presidida per l’Administrador Diocesà, Il·lm. José Luís Arín Roig. Van concelebrar Mn. Jordi Centelles, Consiliari de l’Hospitalitat de Lourdes i Mn. Josep Ma Membrado, rector de la parròquia del Sant Crist de la Catedral. Va participar en la celebració el diaca permanent Mn. Josep Ma Folch. Els cants foren a càrrec de Joan Redó com a director, i Jordi Roig al teclat.

S’inicià la celebració amb el cant: “Poble de Déu, poble en marxa”.  Tot seguit, el President de l’Hospitalitat de Lourdes, Francisco Gisbert, va fer la monició d’entrada i saludà tots els participants: Sr. Administrador Diocesà, concelebrants, diaca permanent, Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de la ciutat, regidors, malalts, Junta de l’Hospitalitat, joves, hospitalaris/es, germans i germanes tots. El lema pastoral de Lourdes d’aquest any és: “Digues als sacerdots que facin una capella i que vinguin en processó” La Mare de Déu en acudir a la gruta per trobar-se amb Bernardeta, participa de la història de l’amor de Déu per la humanitat. La Verge és l’única que pot dir: “Sóc la Immaculada Concepció”. El centre del pelegrinatge a Lourdes és la Paraula de Déu, proclamada, celebrada i posada en pràctica en el nostre dia a dia. Els pelegrins ens acollim amb pau, alegria, caritat… en el retrobament amb els germans. Estem cridats a treballar la terra i sembrar la llavor, tenint sempre present que la collita pertany al Senyor.

A continuació Mn. Arín va fer una pregària i beneí la nova imatge de la Mare de Déu de Lourdes. Després de cantar el glòria, alguns membres de l’Hospitalitat van fer les lectures. La primera del llibre del Levític (Lv 19,1-2.17-18). El Salm responsorial 102: “El Senyor és compassiu i benigne, lent per al càstig, ric en l’amor”. La segona lectura fou de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint (1Co 3,16-23). El diaca permanent proclamà l’Evangeli segons Sant Mateu (Mt 5, 38-48).

Mossèn José Luis Arín ens va fer l’homilia. En primer lloc saludà els malalts, sacerdots concelebrants, alcaldessa, regidors, Hospitalitat de Lourdes Entre moltes altres coses, el primer va ser fer-nos la pregunta: Què ens acaba de dir el Senyor? Que siguem sants. Aquesta crida respon a dues preguntes: A què hem vingut? A donar gràcies a Déu; l’Eucaristia és una acció de gràcies. De què dono gràcies a Déu? Li donem gràcies per la vida, la vida ho és en tot, tant en l’eufòria com en la depressió, tant en l’alegria com en la tristesa… Per a Déu la malaltia no és situar una persona fora del camí, ja que la malaltia forma part del conjunt de fills de Déu, i inclús pot ajudar a descobrir tresors amagats, com la bondat. Quan posem al davant el nostre ego i la nostra prepotència, no som capaços d’aguantar res. Siguem sants i cadascú amb el seu carisma, perquè allí està la mostra identitat. El cristià rep el do de Déu i ha de sentir-se germà compartint el mateix Pare. Pare nostre que esteu en el  cel. Busquem també el suport de la Mare de Déu oferint-li la nostra feblesa; som temples de Déu i per tant germans uns dels altres. Sigueu perfectes com el Pare Celestial. Et crido i faig possible a la terra la santificació i no cal sortir d’aquest món per a viure el cel a la terra des de la pregària. Ser sants és normal, perquè la norma dels cristians és ser sants. Vivim la vida com un regal de Déu i especialment hem de viure-la com a germans necessitats, perquè Déu els ha posat sempre en la preferència. Que així sigue.

A continuació vam fer les pregàries pròpies del dia i algunes especialment pels malalts. Arribat el moment de les ofrenes van portar els membres de l’Hospitalitat: flors, aigua, pa i vi, mentre es llegien unes peticions referents a les ofrenes i durant l’ofertori vam cantar l’Ave Maria.  Mn. Jordi Centelles, en el moment de pregar pels difunts va tenir presents tots els qui han passat a la Casa del Pare des de l’última  peregrinació a Lourdes. Durant la comunió vam cantar “Tu has venido a la orilla” i tot seguit Mn. Arín va fer l’exposició del Santíssim i vam cantar “Pange lingua gloriosi” i tots vam anar en processó pel claustre acompanyant el Senyor. En arribar a l’interior de la catedral i després del cant, “Tantum ergo Sacramentum” i d’una pregària, l’Administrador Diocesà donà la benedicció primer als malalts i després a tots els fidels.  Després del cant “Lauda Jerusalem”, el president de l’Hospitalitat, Sr. Gisbert,  ens adreçà unes paraules:

Aquest any celebrem els quaranta anys del nostre pelegrinatge a Lourdes i en aquest acte senzill volem fer un agraïment a les persones que ho van fer possible. Molts han estat ja cridats pel Senyor i altres estan acompanyant-nos  en aquest dia que celebrem la festa de l’Hospitalitat. Els ho volem agrair amb un petit obsequi; és una rèplica de la Mare de Déu de Lourdes que hi ha a la Gruta. Entre els primers pelegrins també hi eren Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, i Núria Homedes qui col·laborava com a metgessa durant la peregrinació. També a ells se’ls farà arribar l’obsequi. Amb el cant “Ave de Lourdes” finalitzà la celebració de l’Eucaristia, però vam continuar la festa amb un dinar de germanor com cada any, excepte els anys de la pandèmia.

I acabo amb unes paraules de l’estampa que ens van repartir com a record: “Nostra Senyora de Lourdes, ajuda’ns a viure en Crist i a transmetre el missatge que ens has confiat… i en l’hora del pas per la mort, condueix-nos junt al teu Fill Ressuscitat. Amén”

Maria Joana Querol Beltrán

X