Festa dels batejats a Tivenys

Aquest diumenge 25 de febrer Tivenys s’ha tornat a vestir de festa per a seguir endavant en l’any de celebracions del 250è aniversari de l’església parroquial de Sant Miquel i Sant Benet. Hi hem celebrat amb molta participació i emoció la Festa de totes les persones Batejades al temple.

Setmanes abans de la celebració, la comissió organitzadora va treballar molt per ajudar a Mn. Tomàs a identificar totes les persones batejades que consten als arxius de la parròquia, i es van encarregar de repartir invitacions personals, amb el nom i la data del bateig, que havien d’arribar a més de vuit-centes persones.

La festa ha començat amb una eucaristia festiva. Els tivenysans i tivenysanes han respost massivament a la convocatòria de l’acte i a l’església gairebé no s’hi cabia. L’eucaristia, corresponent al segon diumenge de Quaresma, ha permès als assistents de renovar en comunitat les promeses del baptisme, i amb l’aspersió de l’aigua beneïda de la pila baptismal han recordat el moment en què van ser batejats.

Un cop acabada l’eucaristia, el matí ha seguit amb l’estrena de l’Auca que s’ha fet en motiu de l’aniversari del temple. Per a l’elaboració d’aquesta història pictòrica, tan típica de la nostra cultura catalana, hi han col·laborat molts artistes locals. El contingut dels versos i els dibuixos repassa fets transcendents i curiositats que rodegen la història de l’església de Tivenys. Cal mencionar especialment la col·laboració d’alumnes de l’Escola La Pineda en l’elaboració d’alguns dibuixos. Tots aquests col·laboradors han rebut la pinya commemorativa de ceràmica, i els més petits un trencaclosques de tres-centes peces fet a partir del cartell del 250è aniversari, de Pilarín Bayés.

La clausura de l’acte a l’interior del temple ha anat a càrrec del cor jove de noies de Labinota; el conjunt vocal ha encisat tots els presents interpretant un seguit de cançons de repertori popular i contemporani amb una gran qualitat vocal.

Quan ha anat sortint la gent de l’església hi ha hagut una sorpresa de final de festa: a la Plaça Major s’ha encès una traca pirotècnica de la qual queien caramels i joguines; així es recordava una tradició de Tivenys en què la família del xiquet acabat de batejar llença a l’aire caramels i confitades perquè la gent i infants que s’acosten a veure i acompanyar la celebració les puguin plegar.

Tots els qui han volgut han pogut acostar-se fora de l’església a unes taules on col·laboradors de la parròquia escrivien a mà en unes targetes commemoratives el nom i la data de baptisme dels interessats.

Tivenys segueix celebrant l’any del 250è aniversari del temple actual amb una participació extraordinària i amb il·lusió de futur. Donem-ne gràcies a Déu i demanem-li que així ho puguem seguir fent.

Mn. Tomàs Mor

X