Èxit del 50è Aniversari de la Romeria de la Terra Alta a Montserrat
Cada cop menys sacerdots surten dels seminaris i els pocs rectors existents a les diòcesis catalanes s’han de multiplicar per servir cada arxiprestat. La Terra Alta no és una excepció; l’any 1973 tenia 11 rectors i amb l’arxipreste, Miquel Romero, un excepcional sacerdot que va saber unir totes les parròquies, van aconseguir crear una unitat comarcal compartida quan la Terra Alta, agrícola per excel·lència, queia la seva economia i es despoblava irremissiblement. La pagesia agonitzava, l’economia es reduïa i l’emigració era constant. La dictadura balandrejava i ningú no sabíem com acabaria. Malgrat tot, aquells rectors van saber trobar el camí de les responsabilitats compartides i d’un camí comunitari que anys més tard estan donant els seus fruits. Van instaurar la Romeria Comarcal a la Fontcalda i a Montserrat. Al darrera de tot, existia una personatge ocult que aconsellant Romero, i, amb els seus savis consells, ho feu possible: es tracta del canonge Joan Bta. Manyà, savi sacerdot, teòleg universal i humil personatge, incomprès per l’església tortosina dels anys 20. Quan més aclaparat es sentia, va retirar-se al Montserrat i allí, als peus de la Moreneta, va trobar els camins de tanta feina i de tanta vàlua, recollits al Theolegumena, encara avui soca de la teologia contemporània. La seva saviesa, la humilitat i l’amor per la Terra la va poder retransmetre suggerint a Romero l’amor a la Verge Maria i la unitat d’una estructura socio-politica i econòmica comarcal que encara avui fructifica i es manifesta amb la Romeria de la Terra Alta a Montserrat i la fidelitat a la Fontcalda.
En l’actualitat, cada rector terraltí ha de multiplicar les tasques eclesials, servint quatre parròquies. Però el profit dóna fruits; els seus inductors, Manyà i Romero, amb l’ajuda d’aquells 11 sacerdots de la comarca, han traspassat i han fet possible amb el treball dels mossèns David, Julian i Alexis, la continuïtat i l’èxit espiritual i festiu que ha comportat. La commemoració va començar el 28 d’octubre amb l’assistència del bisbe Sergi de Tortosa i del pare abat Manel de Montserrat. Una festa gran amb participació a Gandesa, de representants de cada poble. I ha continuat els dies 10, 11 i 12 de novembre amb el viatge de gairebé 400 pelegrins al Santuari de la Moreneta, la majoria arribats amb autobusos però també amb cotxes particulars.
Tres dies d’oració i recolliment, destacant la conferència del pare Bernabé del dissabte per la tarda, la Missa Conventual del diumenge presidida pel bisbe Sergi, amb el birret cardenalici, acompanyat pel pare abat i la comunitat benedictina de Montserrat, amb l’escolania, i les nombrosos aportacions a l’ofertori dels romers de cada poble de la Terra Alta. A continuació el pare Abat va celebrar una emotiva recepció, acompanyat pel bisbe, els mossèns David i Alexis, i l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, al costat de la pubilla del 2023. Per la tarda, el monjo vilalbí, pare Lluís Juanós, va acomiadar la comitiva de romers, convidant-los a prosseguir visitant cada any, la Moreneta, com a Cap i Casal de la Pàtria Catalana. Una magnífica trobada festiva de pregària que a bon segur l’any proper serà repetida per la majoria dels pelegrins de la Terra Alta.
Anton Monner