Eucaristia a la parròquia Mare de Déu dels Dolors de Tortosa amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer

Com tots els anys, el Dia Mundial de l’Alzheimer se celebra una Missa a la parròquia dels Dolors de Tortosa en record dels socis i amics que durant aquest any han estat han estat cridats a la Casa del Pare. Al mes d’agost també ens va deixar l’estimada Anna Algueró Caballé, presidenta i fundadora d’AFATE. El 20 de setembre, a les 18’30 h. ens vam aplegar socis de l’Associació Familiars d’Alzheimer, cuidadors de malalts i amics per participar de la celebració de l’Eucaristia presidida pel Sr. Bisbe, Mons. Enrique Benavent Vidal i concelebrada pel rector de la parròquia Rev. José Luís Arín Roig i pel Rev. Pepe Insa Pallarés. Van assistir a la celebració la Sra. Meritxell Roigé Pedrola, alcaldessa de la ciutat, acompanyada d’alguns regidors i membres d’AFATE.

S’inicià l’Eucaristia amb el cant d’entrada: “Cantem germans” i tot seguit el Sr. Josep Gasulla Algueró, fill de la presidenta i president en funcions d’AFATE va fer la monició d’entrada. Ens hem reunit per celebrar aquesta Eucaristia en commemoració del Dia mundial de l’Alzheimer. Des de la fe volem pregar per tots els malalts i les seues famílies i pels difunts d’AFATE, especialment avui per Anna Algueró Caballé, presidenta i fundadora de la nostra entitat, confident, amiga i companya. Ens va deixar d’una manera sobtada i inesperada, però donant-nos una lliçó de vida fins al final. AFATE li vol retre homenatge i la millor manera és amb la celebració d’aquesta Missa que és acció de gràcies. Gràcies perquè vam tenir la sort de tastar el seu entusiasme i predisposició per treballar per les persones més vulnerables de la nostra societat. Disposem-nos a celebrar aquesta Eucaristia, signe d’una fe compartida.

Després de l’oració col·lecta, tres feligreses van proclamar les lectures. La primera del llibre dels Proverbis (Pr 21, 1-6. 10-13).  El Salm responsorial 118: “Guieu-me Senyor, pel camí dels manaments” cantat per la Sra. Ma Carme Audí i Mn. Arín proclamà l’Evangeli segons sant Lluc (Lc 8, 19-21).

El Sr. Bisbe inicià l’homilia saludant els qui participàvem de l’Eucaristia i ens digué que la Paraula de Déu que acabàvem  de proclamar ens podia ajudar a comprendre la celebració d’aquest dia. L’Evangeli  ens diu: “La mare de Jesús i els seus familiars arribaren on ell era, però hi havia tanta gent que no se li podien acostar” Les famílies lligades pels vincles de sang tenim tendència a fer vincles tancats, i amb els altres de vegades ens relacionem amb els que som com jo, els que pensen igual… però Jesús no actua així. La humanitat formem una sola família i això crea uns vincles d’amor, de germanor i de caritat. L’Evangeli sembra en el nostre cor una dinàmica d’apertura i ens fa pensar  que el nostre amor no es pot limitar només en la nostra família de la carn, sinó que ha de fer-se extensiu a tota la família humana. Avui en esta Eucaristia recordem els qui han patit la malaltia de l’Alzheimer i els qui encara la pateixen i desperta en nosaltres uns sentiments de germanor que ens uneix tant en els moments de dificultat com en els d’alegria. Que aquesta celebració ens uneixi a les famílies que pateixen esta malaltia i ens faci més germans els uns amb els altres. La primera lectura del llibre dels Proverbis ens fa pensar en els autèntics valors humans, perquè n’hi ha d’altres que no ho són. “Qui es tapa les orelles per no sentir el clam dels pobres, tampoc no serà escoltat quan ell demanarà auxili”. Aquestes persones seran escoltades quan arribe el seu clam a Déu. Hi ha moltes persones que han treballat i treballen, no per l’èxit, sinó per ajudar. Demanem al Senyor que mai oblidem aquests valors que identifiquen les persones. Que així sigue.

En les pregàries vam demanar pel Papa Francesc, pel nostre bisbe Enrique, pels preveres, per tots els malalts, familiars, cuidadors, amics, professionals de la salut, serveis socials i per l’Associació AFATE. Que el Senyor faci arribar el consol a tots els qui pateixen i pels qui ja han passat a la Casa del Pare.

Al final de la celebració el Sr. Bisbe ens donà la benedicció i ens vam acomiadar cantant l’himne de la Mare de Déu de la Cinta.

Que el Senyor ens ajude a saber acompanyar i comprendre els malalts d’Alzheimer. Moltes vegades serà amb la nostra pregària des de la distància i el silenci. Demanem-li també fortalesa per les famílies que conviuen amb una persona estimada que pateix esta malaltia.

Maria Joana Querol Beltrán

X