ELS CONSAGRATS A DÉU: SAL DE LA TERRA I LLUM DEL MÓN 05-02-2023

El dia 2 de febrer l’Església universal celebra la Jornada de la Vida Consagrada; a la nostra diòcesi es farà el dissabte 4. El lema d’enguany és “Caminant en esperança”. “Caminant” fa referència a la vida quotidiana amb acció continuada i persistent que no es cansa mai ni s’atura; “en esperança” indica la manera de viure avui la Consagració, mirant el futur amb el cor de Crist en qui nosaltres tenim fixa la mirada (He 12,2)

Els Consagrats són veritable riquesa de la vitalitat eclesial. Al nostre Bisbat, a més dels Monestirs de Vida Contemplativa que són un oasi enmig del nostre món, i de les Comunitats Religioses de Vida Activa dedicades tant a l’Ensenyament com a la Caritat, darrerament s’hi ha fet present a la nostra diòcesi la Vida Eremítica amb dues eremites que ja hi eren però, vinculades canònicament a Arquebisbat de Tarragona, i que ara ja s’han vinculat oficialment del tot a nosaltres.

Els Consagrats a Déu viuen de manera radical la solidaritat de què parla avui el profeta Isaïes a la primera lectura: Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds. Autèntics referents per a tots els qui hem rebut la marca de la consagració baptismal, aprenem així la lliçó: Si satisfàs la fam dels indigents, llavors s’omplirà de llum la teva foscor i el teu capvespre serà clar com el migdia.

Imitant l‘exemple de l’apòstol Pau, que a Corint no va voler saber res més que Jesucrist i encara clavat a la Creu, els Consagrats són un model per a tota la Comunitat eclesial cridada a ser enmig del món un signe de contradicció amb l’Evangeli de Jesucrist com a senyera.

Avui l’Església és urgida pel Senyor a reviure l’experiència paulina a Corint, davant una societat que viu a les antípodes dels valors cristians. Amb el poder convincent de l’Esperit, sense paraules ni recursos de saviesa humana, entre els corintis la fe no es fonamentava en la saviesa dels homes sinó en el poder de Deu.

Aquest és el repte de l’Església avui que hem d’encarar sinodalment, amb els Consagrats exercint un paper destacat dins el Poble de Déu.

Jesús, havent presentat el programa, les Benaurances, digué als seus deixebles: Vosaltres sou la sal de la terra.. Vosaltres sou la llum del món.

Els destinataris de l’encàrrec de Jesús són els mateixos als qui acaba de dir: Feliços vosaltres quan per causa meva us perseguiran i escamparan contra vosaltres tota mena de calúmnies.. També així van perseguir els profetes. Certament aquesta és missió de tota l’Assemblea eclesial: ser la sal de la terra i la llum del món.

La dimensió missionera expressada en la doble mini-paràbola de la sal de la terra i la llum del món exigeix abans que res la fidelitat a la pròpia identitat perquè si la sal ha perdut el seu gust, amb què la tornarien salada? No serà bona per a res.

No reclama Jesús una preservació de tancament, equivalent a una pastoral de mera conservació, sinó la fructificació del gran talent de la identitat cristiana que ens ha estat regalada en el Baptisme.

És a dir, la fructificació d’un veritable amor esforçat, esperança constant i fe dinàmica (1Te 1,3), que faci resplendir la llum davant la gent perquè, en veure el bé que obreu. glorifiquin el Pare del cel.

La vitalitat de l’Església es mesura per la vitalitat de les Comunitats Religioses: a la vegada que la pregària i testimoni de vida dels Consagrats  dinamitzen les Comunitats Parroquials.

José-Luis Arín Roig
Administrador Diocesà

Escoltar:

Descarregar:

X