El Crist de la Mar torna a Benicarló

El divendres 6 d’octubre va presentar-se la imatge restaurada del Santíssim Crist de la Mar de Benicarló. L’acte, que va tindre lloc a l’església de Sant Bertomeu, va comptar amb una assistència multitudinària. Hi van estar presents l’arquitecte Arturo Zaragozá i diversos membres de l’equip de Gaia Restauración (l’empresa de València encarregada d’efectuar la intervenció), que van projectar un vídeo i van explicar la seua experiència treballant amb aquesta talla tan venerada pels benicarlandos. A més, van destacar el gran valor artístic del Crist i van subratllar el deteriorament que havia patit des de la seua arribada a Benicarló en 1940.

L’escultura original del Crist de la Mar, del segle XVII, va ser cremada durant els primers mesos de la Guerra Civil. En acabar el conflicte, l’imatger José María Ponsoda Bravo va esculpir una nova talla, la qual els benicarlandos trauen en processó des de fa 83 anys. La reparació del Crist s’emmarca en la commemoració del centenari de la capella de Sant Pere, que va inaugurar-se en 1924. L’acte va comptar amb la participació del cor gregorià La Salle i va ser presentat per Juanma Torres, membre de la comissió del centenari.

Mossèn Juan Andrés (rector de la parròquia de Sant Pere i la de Santa Maria del Mar) va presidir l’acte juntament amb mossèn Carlos García (rector de Sant Bertomeu), que va dirigir unes emotives paraules als assistents. També van estar presents els membres de la Corporació Municipal. Per culminar la presentació, tot el públic va cantar a l’uníson l’himne al Crist de la Mar.

Javier M.ª Castán Simó

X