DOMUND 2017: LA MISSIÓ EN EL COR DE LA FE 15-10-2017

Diumenge que ve celebrarem en tota l’Església la jornada mundial de les missions, més coneguda com el dia del Domund. Fins fa unes dècades la idea de la missió despertava entusiasme entre els cristians, i la celebració d’aquest diumenge mobilitzava els catòlics de totes les edats. Actualment hem de reconèixer que per a molts és una jornada que passa desapercebuda. I açò no hauria de ser així, perquè, com ens ha recordat el papa Francesc en el seu missatge d’enguany, la missió està “en el cor de la fe cristiana”. Qui ha conegut Crist, ha trobat l’alegria i l’esperança i, per això, desitja que tots els homes puguen arribar a conèixer-lo i estimar-lo, i s’alegra de què això siga realitat. La missió no és, per tant, un element secundari en la vida de l’Església. Aquesta és missionera per naturalesa: “si no ho fóra (ens diu el papa Francesc), no seria Església de Crist”.

La missió no pretén fer una església més poderosa ni més forta humanament parlant; tampoc propagar una ideologia religiosa o una proposta ètica sublim. Es tracta d’oferir al món allò que més necessita: al mateix Jesucrist. L’Evangeli és una persona. Quan aquest s’anuncia, Jesús es converteix novament en contemporani nostre. Com a Bon samarità continua curant les ferides sagnants de la humanitat, i com a Bon pastor busca sense parar els qui s’han perdut per camins tortuosos i sense meta. Tot home, especialment aquells que pateixen i estan sense esperança, necessiten de Crist, que és Camí, Veritat i Vida.

Si tots els homes conegueren i estimaren Jesús, segurament el nostre món seria millor: hi hauria més justícia, més pau i amor entre els homes. El Regne que va començar amb Ell, seria més visible en el nostre món. La missió ens recorda que Jesucrist, i no el poder o els diners, és el camí de l’Església, perquè és el tresor més gran que aquesta pot oferir a la humanitat. En Ell, i no en altres coses, està el poder transformador de l’Evangeli. L’anunci de Crist és el camí més net i generós per a la transformació del nostre món. Ajudar a les missions és una forma de treballar per un món més digne de l’ésser humà.

La jornada del Domund ha de ser per a tots els catòlics un dia d’oració per aquells que, moguts per un gran amor a Jesucrist i als germans, han deixat la seua casa i la seua terra i han entregat la vida a la causa del Regne de Déu. La vocació missionera exigeix no tindre por de donar-ho tot per Crist, perquè es té la certesa que sempre ens dóna molt més del que nosaltres li puguem donar a Ell.

Els missioners generalment viuen la seua missió en un context de pobresa. Necessiten per això la col·laboració i la solidaritat de tots els catòlics. La nostra generositat amb ells és una forma de compromís amb la causa de l’Evangeli. Que la jornada del Domund d’enguany ens ajude a fer que la passió per la missió no s’apague en el cor de l’Església.

+ Enrique Benavent Vidal
Bisbe de Tortosa

X